Ijesztően jó vörösbor a Mumus

2022. 08. 07., 20:08
A hét bora
6493

Még mindig tombol a retroláz. Ezt lovagolja meg Homonna Attila és New Yorkból hazatért barátja közös projektje, a Mumus. 

Ami a dizájnt illeti, mindenképp. Telitalálat a retrocímke és az átlátszó, 1 literes butélia, amiben anno a füredi gyógyvizet és a kiskőrösi almabort árulták.

Maga a bor nem nosztalgiázik, hiszen semmi köze az idehaza anno vagy akár most literes kiszerelésben kapható asztali borokhoz.

Attila szerint ez inkább amolyan fricska a túl komolyan vett fine wine-nak és a túl lazán vett natúrbornak is. 

Ez valami olyasmit jelent az én olvasatomban, hogy lehet tiszta, egyszerű, sűrű, tartalmas, emlékezetes bort készíteni mindenféle ideológia nélkül. Ezért mumus, mert ijesztő lehet azok számára, akik jóval többet képzelnek a natúrbor készítése mögé. 

A koronazár azt üzeni, hogy ezt a bort nem a trezorok számára készítették. Mielőbb ki kell pattintani.

Így is tettünk.

A gyümölcs Füred-Csopak dűlőiből való. Nyílt kád, spontán erjesztés, szűretlenül, minimális kénnel került palackba. 

Frissen facsart meggylé, de azért abszolút borszerű. Hűvös karakter, meglepően sűrű és rostos szerkezet, tanninjai konszolidáltak.

Barátokkal, grillezéshez több palack is észrevétlenül elfogyott belőle, azt hiszem, ezzel teljesítette is küldetését.

Ijesztően jó bor, sok ilyen kellene a hazai piacra. 

A kékfrankos testvérét, a Mumus rozét is megkóstoltuk, de úgy látjuk, elfogyott az utolsó palackig, úgyhogy kóstolási jegyzeteinkkel inkább nem zaklatnánk fel a nagyérdemű közönséget. 

De legalább állítsunk neki emléket:

Fotók: gusto.hu