Varga Mihály benyújtotta a 2020-as költségvetést

2019. 06. 04., 18:01

A büdzsé fő pillérei: a családok támogatásának növelése, a gazdaságvédelmi akcióterv, a tovább csökkenő adók és a tovább bővülő biztonsági kiadások – mondta el a 2020-as költségvetés benyújtásakor Varga Mihály pénzügyminiszter

A pénzügyminiszter kiemelte: jövőre csaknem 224 milliárd forinttal emelkedik a családok támogatása, a gazdaságvédelmi akcióterv pedig mintegy 500 milliárd forintos segítséget jelent a gazdaság szereplőinek, miközben tovább csökkenek az adók és tovább nőnek a biztonsági kiadások.

Már ma is igaz, hogy Európában a bruttó nemzeti össztermékhez képest Magyarországon a legmagasabb a családtámogatások aránya, de „további lépéseket tartunk szükségesnek. Éppen ezért a jövő évben közel 2228 milliárd forint áll majd rendelkezésre a magyar családok támogatására. Ez közel 224 milliárd forinttal magasabb az idei összegnél”. 2020-tól elérhető lesz a családvédelmi akcióterv összes intézkedése.

Varga Mihály jelezte: a kiszámíthatóságot és a tervezhetőséget szolgálja, hogy ez az ötödik év, amikor tavasszal nyújtják be a költségvetést, így mindenki fél évvel korábban ismerheti meg a következő évi kormányzati terveket.

Varga Mihály rámutatott: az elmúlt évek kedvező fiskális és reálgazdasági folyamatainak köszönhetően a 2020-as költségvetési törvényjavaslatban a kormány 4 százalékos gazdasági növekedéssel, 1 százalékos GDP-arányos költségvetési hiánnyal, a GDP-arányos államadósság további csökkenésével - év végére 67 százalékra történő mérséklődésével -, valamint 2,8 százalékos inflációval számol.

A kormány az állam működését tekintve – hasonlóan az idei és az előző évhez – 2020-ban is nullszaldós költségvetést készített.

A tárcavezető jelezte, a nyugdíjak vásárlóerejének megőrzése, az inflációt követő nyugdíjemelés mellett, 2020-ban már a negyedik egymást követő évben biztosítja a kormány nyugdíjprémium kifizetését.

A 2019-eshez képest oktatásra 48 milliárddal, egészségügyre 184 milliárddal, nyugdíjakra 136 milliárd forinttal, az államháztartásban dolgozóknak pedig 238 milliárd forinttal több jut jövőre - mondta. Hozzátette, hogy otthonteremtésre majdnem 300 milliárd forintot biztosítanak, a magyar vidék fejlesztése és fejlődése érdekében pedig a költségvetés a Magyar falu programra 150 milliárd forintot különít el, amely a vidéki lakosság életminőségének javítását teszi lehetővé.

2010-hez képest a családok támogatására 1261 milliárd forinttal, oktatásra több mint 500 milliárd forinttal, egészségügyre 740 milliárd forinttal, a nyugdíjakra 840 milliárd forinttal, az államháztartásban dolgozók bérére 1.455 milliárddal, a rendvédelmi kiadásokra pedig a 2010-es duplája, 723 milliárd forinttal magasabb összeg jut - sorolta.

A pénzügyminiszter emlékeztetett: a magyar gazdaság elért eredményeinek megvédése és az európai átlagos növekedést 2 százalékponttal meghaladó bővülés biztosítása érdekében a kormány a múlt héten 13 plusz 1 pontból álló gazdaságvédelmi akciótervet fogadott el, ennek fő elemei az adózás egyszerűsítését, egyes adók kulcsának mérséklését, adók összevonását tartalmazzák.

Egyebek mellett csökken a szocho, és a kiva mértéke, kevesebb adó lesz, és az adóelőleg feltöltés eltörlését is kezdeményezi a kabinet, így minden évben májusban rendezhetik a vállalkozások az adótartozásukat.

A pénzügyminiszter kiemelte, a magyar GDP első negyedéves adata, az 5,3 százalékos éves szintű bővülés azt vetíti előre, hogy a magyar gazdaság a jövőben is 4 százalék körül nőhet. Az előrejelzések viszont azt mutatják, hogy Európa gazdasága, benne az eurózóna, egyúttal Németország gazdaságának bővülése lassul, a német gazdasági növekedés már alig volt 0 százalék fölött,  a cseh gazdasági növekedés is visszaesett, az első negyedévben csak 2,5 százalék volt. A kormány azt szeretné elérni, hogy a magyar gazdaság tartósan az EU növekedési átlaga fölött 2 százalékponttal bővüljön.  A gazdaságvédelmi program részeként a kormány a munkahelyteremtést is folytatni kívánja.

Kérdésre a pénzügyminiszter jelezte: már első nap, hétfőn sikeres volt a magyar államkötvény plusz értékesítése, délig 20 milliárd forint körül adtak el belőle.

A 2020-as költségvetés zárószavazását július 12-én tartja az Országgyűlés, ami egyben a tavaszi ülésszak utolsó napja lesz. Az általános vitát június 19-21 között folytatják le, a részletes vita június 25-28 között lesz. Július 3-án és 4-én a költségvetési bizottság megtárgyalja a módosító javaslatokat, az összegző módosítókról július 8-án döntenek majd. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-27 18:10:16
A menedzserszövetség Év Menedzsere Díj 2023. évi kitüntetettje Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója lett. A szövetség 29. alkalommal rendezte meg az Év Menedzsere Díjátadót.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Izgalmas fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán: elektronikus szem, elektronikus orr és többféle szemkamera is helyet kapott az újonnan kialakított laboratóriumban.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS