Újra az ingatlanvásárlók kedvelt célpontja lett Újbuda

2023. 05. 30., 12:11

Újra az érdeklődés középpontjába kerültek az újbudai ingatlanok. Az áprilisi adatok alapján a fővárosban ingatlant vásárlók 17 százaléka jelölte meg preferált területként Újbudát, ezzel a második legkeresettebb kerület lett Angyalföld után. A vevők a tranzakciók közel 70 százalékban használt téglaépítésű ingatlanra szerződtek, de ebben a kerületben vásárolták az ügyfelek a második legtöbb újépítésű otthont is Budapesten. A kerületi átlagos négyzetméterár mindössze 1 százalékot emelkedett tavalyhoz képest, az otthonteremtésre fordított összeg átlagosan 66,4 millió forint a Duna House 2023-as adatai alapján.

Megugrott a XI. kerületi ingatlanok iránti érdeklődés áprilisban a legfrissebb Duna House Barométer szerint. 2023. negyedik havi adatai alapján a fővárosi kerületekben vásárlást tervező ügyfelek 17 százaléka jelölte meg preferált területként a legnépesebb, közel 130 ezer állandó lakossal rendelkező Újbudát, ezzel a budai kerület a második legkeresettebb terület lett Angyalföld után.

„Az ingatlanpiaci kínálatát és domborzatát tekintve is sokrétűnek mondható Újbuda 2021-ben tartósan az élbolyban, a 2-3. helyen végzett a kerületek közötti népszerűség szempontjából. A járványidőszak végével azonban a belvárosi kerületek iránti fokozatosan élénkülő kereslet egyre hátrébb szorította a sorban” – mondtaBenedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője. „2022 áprilisában volt a legalacsonyabb, 13 százalékos a kerület iránti érdeklődés mértéke, 2022 novemberében azonban kiemelkedő 18,3százalék-os arányban keresték a kerület ingatlanjait. A kínálatban a használt és új családi házakon, lakóparki lakásokon kívül a rezsivédett, házgyári lakások széles sora is elérhető a területen”– folytatta a szakértő.

A Duna House értékesítési adatai szerint a 2023-ban, Újbudán zárult ingatlantranzakciók között kiemelkedő, közel 70 százalékos többségben találhatóak a használt, téglaépítésű lakások. Az átlagos négyzetméterár ennél az ingatlantípusnál az idei eladások alapján ugyan már kevéssel 1 millió forint fölé emelkedett, ez a tavalyi átlaghoz képest mégis mindössze 1 százalékpontos növekedést jelent csupán. A stagnáló négyzetméterárak mellett a tavalyinál tágasabb, közel 10 m2-rel nagyobb alapterületű, tehát 73 négyzetméteres ingatlanok mellett döntöttek a vevők, így az otthonteremtésre fordított átlagos összeg is 10 millió forinttal, 73,3 millió forintra emelkedett.

Míg a téglaépítésűek ára stagnált, addig a házgyári lakások esetében enyhe, 2 százalékos mérséklődést mutattak az adatok tavalyhoz képest a kerület összes lakótelepének eladásait vizsgálva. Az átlagos négyzetméterár 823 ezer forintra csökkent idén és annak ellenére, hogy Újbuda jelentősebb lakótelepei, a Fehérvári úti és a Gazdagréti lett a két legdrágább lakótelep a 2022-es átlagos négyzetméterárak alapján a fővárosban, mégis a második legkeresettebb ingatlantípusnak számít a kerületben. Az átlagos, 57 m2-es panellakásra fordított összeg Újbudán egyébként 46,7 millió forint, ugyanezekkel a paraméterekkel a Fehérvári úti lakótelepen 1,5 millió forinttal kerül többe a lakásvásárlás.

„Nem csak a rezsivédett panelek, hanem a korszerű és energiahatékony újépítésű ingatlanok tekintetében is keresettnek számít Újbuda, ahol az idei első negyedéves adatok szerint a XIII. kerület után a második legmagasabb számban értékesítettek új otthonokat” – árulta el Benedikt Károly.

Az első negyedévben zárult adásvételek alapján a budapesti átlagos újépítésű négyzetméterár fölött, közel 1,6 millió Ft/m2-es áron lehetett új lakást venni a kerületben, ami 2022 utolsó negyedévéhez mérten 7 százalékos áremelkedést jelent. Az új ingatlanra fordított összeg azonban a fővárosi átlagnál több mint 2 millió forinttal kevesebb, átlagosan 85,8 millió forint volt, amiért megközelítőleg 55 négyzetméteres otthonokat kaptak a vevők 2023 elején.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-03-02 15:10:41
Ugyanazon elbírálás alá esik a bányászat, a kereskedelem, a fogadás, a befektetés, valamint az ellenértékként történő szerzés is.
2024-03-01 15:10:00
2024. március 3-án (vasárnap) 9 órától 21 óráig a NAV háttérrendszerének karbantartása miatt a NAV webes felületei és a NAV-Mobil applikáció egyes szolgáltatásai nem lesznek elérhetők.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS