Újra az ingatlanvásárlók kedvelt célpontja lett Újbuda

2023. 05. 30., 12:11

Újra az érdeklődés középpontjába kerültek az újbudai ingatlanok. Az áprilisi adatok alapján a fővárosban ingatlant vásárlók 17 százaléka jelölte meg preferált területként Újbudát, ezzel a második legkeresettebb kerület lett Angyalföld után. A vevők a tranzakciók közel 70 százalékban használt téglaépítésű ingatlanra szerződtek, de ebben a kerületben vásárolták az ügyfelek a második legtöbb újépítésű otthont is Budapesten. A kerületi átlagos négyzetméterár mindössze 1 százalékot emelkedett tavalyhoz képest, az otthonteremtésre fordított összeg átlagosan 66,4 millió forint a Duna House 2023-as adatai alapján.

Megugrott a XI. kerületi ingatlanok iránti érdeklődés áprilisban a legfrissebb Duna House Barométer szerint. 2023. negyedik havi adatai alapján a fővárosi kerületekben vásárlást tervező ügyfelek 17 százaléka jelölte meg preferált területként a legnépesebb, közel 130 ezer állandó lakossal rendelkező Újbudát, ezzel a budai kerület a második legkeresettebb terület lett Angyalföld után.

„Az ingatlanpiaci kínálatát és domborzatát tekintve is sokrétűnek mondható Újbuda 2021-ben tartósan az élbolyban, a 2-3. helyen végzett a kerületek közötti népszerűség szempontjából. A járványidőszak végével azonban a belvárosi kerületek iránti fokozatosan élénkülő kereslet egyre hátrébb szorította a sorban” – mondtaBenedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője. „2022 áprilisában volt a legalacsonyabb, 13 százalékos a kerület iránti érdeklődés mértéke, 2022 novemberében azonban kiemelkedő 18,3százalék-os arányban keresték a kerület ingatlanjait. A kínálatban a használt és új családi házakon, lakóparki lakásokon kívül a rezsivédett, házgyári lakások széles sora is elérhető a területen”– folytatta a szakértő.

A Duna House értékesítési adatai szerint a 2023-ban, Újbudán zárult ingatlantranzakciók között kiemelkedő, közel 70 százalékos többségben találhatóak a használt, téglaépítésű lakások. Az átlagos négyzetméterár ennél az ingatlantípusnál az idei eladások alapján ugyan már kevéssel 1 millió forint fölé emelkedett, ez a tavalyi átlaghoz képest mégis mindössze 1 százalékpontos növekedést jelent csupán. A stagnáló négyzetméterárak mellett a tavalyinál tágasabb, közel 10 m2-rel nagyobb alapterületű, tehát 73 négyzetméteres ingatlanok mellett döntöttek a vevők, így az otthonteremtésre fordított átlagos összeg is 10 millió forinttal, 73,3 millió forintra emelkedett.

Míg a téglaépítésűek ára stagnált, addig a házgyári lakások esetében enyhe, 2 százalékos mérséklődést mutattak az adatok tavalyhoz képest a kerület összes lakótelepének eladásait vizsgálva. Az átlagos négyzetméterár 823 ezer forintra csökkent idén és annak ellenére, hogy Újbuda jelentősebb lakótelepei, a Fehérvári úti és a Gazdagréti lett a két legdrágább lakótelep a 2022-es átlagos négyzetméterárak alapján a fővárosban, mégis a második legkeresettebb ingatlantípusnak számít a kerületben. Az átlagos, 57 m2-es panellakásra fordított összeg Újbudán egyébként 46,7 millió forint, ugyanezekkel a paraméterekkel a Fehérvári úti lakótelepen 1,5 millió forinttal kerül többe a lakásvásárlás.

„Nem csak a rezsivédett panelek, hanem a korszerű és energiahatékony újépítésű ingatlanok tekintetében is keresettnek számít Újbuda, ahol az idei első negyedéves adatok szerint a XIII. kerület után a második legmagasabb számban értékesítettek új otthonokat” – árulta el Benedikt Károly.

Az első negyedévben zárult adásvételek alapján a budapesti átlagos újépítésű négyzetméterár fölött, közel 1,6 millió Ft/m2-es áron lehetett új lakást venni a kerületben, ami 2022 utolsó negyedévéhez mérten 7 százalékos áremelkedést jelent. Az új ingatlanra fordított összeg azonban a fővárosi átlagnál több mint 2 millió forinttal kevesebb, átlagosan 85,8 millió forint volt, amiért megközelítőleg 55 négyzetméteres otthonokat kaptak a vevők 2023 elején.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-21 21:51:00
Budapest után Siófok, Hajdúszoboszló, Hévíz, Balatonfüred, Bük, Zalakaros, Gyula, Sárvár, Szeged, Eger voltak a legnépszerűbb fürdővárosok az NTAK első féléves adata alapján – írja a turizmus.com.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS