Töretlenül emelkednek az ingatlanárak a fővárosi agglomerációban

Töretlenül emelkednek az ingatlanárak a fővárosi agglomerációban
2023. 02. 27., 16:13

A 2022-es események hatására változó ingatlanpiaci trendek ellenére a fővárosi agglomerációs területek továbbra is keresettek a vásárlók körében. A rezsicsökkentés eltörlése látszólag nem változtatott a fogyasztói magatartáson, a Pest megyei eladások 29 százalékban a vevői motivációt a nagyobb ingatlanba költözés adta a Duna House felmérése szerint. Az agglomerációs szektorban átlagosan 19 százalékkal emelkedtek a négyzetméterárak, az otthonteremtésre fordított összeg pedig megközelítette a 60 millió forintot.

A gazdasági nehézségek és a megugró hitelkamatok a teljes hazai ingatlanpiacon visszavetették a vásárlási kedvet, azonban a keresletcsökkenés ingatlanárakra gyakorolt hatása alig volt érezhető a fővárosi agglomeráció településein a Duna House adatai alapján. „A Budapest vonzáskörzetében elhelyezkedő hat agglomerációs szektorban zárult tranzakciók szerint jelentős mértékben (19 százalék) emelkedtek a négyzetméterárak a tavalyi évben 2021-hez képest. Az ingatlanra fordított összeg közel 10 millió forinttal növekedett, ugyanakkor átlagosan továbbra is megközelítőleg 100 négyzetméteres otthonokra szerződnek a fővárosból kiköltöző ügyfelek” – mondta el Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

A 2022-ben értékesített ingatlanok adatai szerint a legdinamikusabb négyzetméterár-emelkedés az északnyugati szektorban volt tapasztalható, ahol 29 százalékkal lett költségesebb az otthonteremtés 2021-hez képest. A terület kiemelkedően népszerű települése Szentendre, ahol átlagosan 84 millió forint értékben, és jellemzően nagyobb ingatlanba költözés miatt vásároltak lakást, házat a vevők 2022-ben.

Az agglomerációs szektorok közötti rangsorban a következő a nyugati szektor, ahol átlagosan 717 ezer forintba kerül az ingatlanvásárlás négyzetméterenként, az ingatlanra fordított átlagos összeg pedig meghaladja a 70 millió forintot. „A fővárostól délre elhelyezkedő települések korábban is keresettek voltak az érdeklődők körében, azonban megfizethetőségük miatt megugrott irántuk az érdeklődés, így egy év alatt a korábbi negyedikről a harmadik helyre kerültek a szektorok közötti „árversenyben” – tájékoztatott Benedikt Károly.

A déli szektorban Diósdon terhelte meg a leginkább a vevők pénztárcáját az ingatlanvásárlás, ahol 620 ezer forintos áron lehetett egy négyzetméter használt ingatlant kapni, azonban kiugró, 35 százalékos áremelkedéssel találkoztak a Duna House értékesítői Szigetszentmiklóson is, ahol így is kedvezőbb, 515 ezer forintos egységáron oldható meg az otthonteremtés. Az északi szektor legkelendőbb települése Vác volt, itt főként a befektetői aktivitás volt érezhető a tavalyi évben, az átlagos négyzetméterár 516 ezer forint volt. A keleti szektor települései között Gödöllő állt az élen, ahol a korábbi 406 ezer forintos négyzetméterár helyett 2022-ben már 589 ezer forintba került átlagosan egy négyzetméter. A kiemelkedő gödöllői áremelkedés hátterében vélhetően a fogyasztói szokások formálódása állhat, hiszen 2021-ben inkább a befektetést, illetve az első lakást keresők választották a települést, míg 2022-ben a nagyobb ingatlanba költözés adta a vevői motiváció nagyobb hányadát.

A rezsicsökkentés eltörlése a várakozásokkal ellentétben nem fordított a trenden, a Pest vármegyei eladások legnagyobb részében, 29 százalékban a vevők nagyobb ingatlanba költözés miatt döntöttek a költözés mellett, ami 6 százalékpontos emelkedést jelent 2021-hez képest. Csekély arányban, mindössze 4-4 százalékban jelölték meg a vásárlás okát a generációk összeköltözése vagy éppen szétválása miatt, és kisebb alapterületű ingatlanra is csupán az ügyfelek 9 százaléka váltott. 5-5 százalékponttal gyarapodott azonban a befektetési célú vásárlások (13 százalék) és az első lakásukat vásárlók (20 százalék) jelenléte a vármegyei ügyletek tekintetében. „A tavalyi év utolsó hónapjaiban az otthonteremtési támogatások folytatása körüli bizonytalanság megmozgatta a családokat, aki tehette, élt az állami kedvezmények adta lehetőségekkel és belevágott az ingatlanvásárlásba. A Pest vármegyei első lakásukat vásárlók 20 százaléka újépítésű otthont, 27–30 százalékos arányban azonban jó vagy lakható állapotú lakást, házat vásároltak” – tette hozzá Benedikt Károly.

Az elemzés 2021-ben és 2022-ben megvalósult ingatlantranzakciók alapján készült. Az agglomerációban vizsgált települések listája:

  • Északnyugati szektor: Budakalász, Dunabogdány, Leányfalu, Nagykovácsi, Pilisborosjenő, Piliscsaba, Pilisjászfalu, Pilisvörösvár, Pilisszántó, Pilisszentkereszt, Pócsmegyer, Pomáz, Solymár, Szentendre, Szigetmonostor, Tahitótfalu, Üröm, Visegrád
  • Északi szektor: Csomád, Csömör, Dunakeszi, Fót, Göd, Őrbottyán, Szob, Sződ, Sződliget, Vác, Vácrátót
  • Keleti szektor: Csömör, Gödöllő, Isaszeg, Kistarcsa, Mogyoród, Nagytarcsa, Pécel, Veresegyház
  • Délkeleti szektor: Alsónémedi, Ecser, Gyál, Gyömrő, Maglód, Ócsa, Üllő, Vecsés
  • Déli szektor: Diósd, Dunaharaszti, Dunavarsány, Érd, Százhalombatta, Szigethalom, Szigetszentmiklós, Tárnok, Tököl
  • Nyugati szektor: Biatorbágy, Budajenő, Budakeszi, Budaörs, Herceghalom, Páty, Telki, Tinnye, Törökbálint, Zsámbék
Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 22., 15:10
A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. egyik kiemelt projektje az ún. nagyon kis aktivitású radioaktív hulladékok végső elhelyezésére alkalmas, felszíni tároló létesítése a közeljövőben. Ezek a hulladékok ugyan rövid ideig sugároznak, megfelelő elhelyezésük mégis nagy körültekintést igényel.
2024-04-23 10:10:00
Kevesebbet költenek a cégek reklámra a Mindshare, Magyarország egyik vezető médiatervező- és vásárló ügynökségének legfrissebb elemzése szerint, amely közel száz, a legnagyobb hirdető reklámköltési- és pénzügyi adatait vizsgálta, kiegészítve a Kantar Media Adex és a Nielsen közönségméréseinek adataival.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. egyik kiemelt projektje az ún. nagyon kis aktivitású radioaktív hulladékok végső elhelyezésére alkalmas, felszíni tároló létesítése a közeljövőben. Ezek a hulladékok ugyan rövid ideig sugároznak, megfelelő elhelyezésük mégis nagy körültekintést igényel.