Töretlenül emelkednek az ingatlanárak a fővárosi agglomerációban

Töretlenül emelkednek az ingatlanárak a fővárosi agglomerációban
2023. 02. 27., 16:13

A 2022-es események hatására változó ingatlanpiaci trendek ellenére a fővárosi agglomerációs területek továbbra is keresettek a vásárlók körében. A rezsicsökkentés eltörlése látszólag nem változtatott a fogyasztói magatartáson, a Pest megyei eladások 29 százalékban a vevői motivációt a nagyobb ingatlanba költözés adta a Duna House felmérése szerint. Az agglomerációs szektorban átlagosan 19 százalékkal emelkedtek a négyzetméterárak, az otthonteremtésre fordított összeg pedig megközelítette a 60 millió forintot.

A gazdasági nehézségek és a megugró hitelkamatok a teljes hazai ingatlanpiacon visszavetették a vásárlási kedvet, azonban a keresletcsökkenés ingatlanárakra gyakorolt hatása alig volt érezhető a fővárosi agglomeráció településein a Duna House adatai alapján. „A Budapest vonzáskörzetében elhelyezkedő hat agglomerációs szektorban zárult tranzakciók szerint jelentős mértékben (19 százalék) emelkedtek a négyzetméterárak a tavalyi évben 2021-hez képest. Az ingatlanra fordított összeg közel 10 millió forinttal növekedett, ugyanakkor átlagosan továbbra is megközelítőleg 100 négyzetméteres otthonokra szerződnek a fővárosból kiköltöző ügyfelek” – mondta el Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

A 2022-ben értékesített ingatlanok adatai szerint a legdinamikusabb négyzetméterár-emelkedés az északnyugati szektorban volt tapasztalható, ahol 29 százalékkal lett költségesebb az otthonteremtés 2021-hez képest. A terület kiemelkedően népszerű települése Szentendre, ahol átlagosan 84 millió forint értékben, és jellemzően nagyobb ingatlanba költözés miatt vásároltak lakást, házat a vevők 2022-ben.

Az agglomerációs szektorok közötti rangsorban a következő a nyugati szektor, ahol átlagosan 717 ezer forintba kerül az ingatlanvásárlás négyzetméterenként, az ingatlanra fordított átlagos összeg pedig meghaladja a 70 millió forintot. „A fővárostól délre elhelyezkedő települések korábban is keresettek voltak az érdeklődők körében, azonban megfizethetőségük miatt megugrott irántuk az érdeklődés, így egy év alatt a korábbi negyedikről a harmadik helyre kerültek a szektorok közötti „árversenyben” – tájékoztatott Benedikt Károly.

A déli szektorban Diósdon terhelte meg a leginkább a vevők pénztárcáját az ingatlanvásárlás, ahol 620 ezer forintos áron lehetett egy négyzetméter használt ingatlant kapni, azonban kiugró, 35 százalékos áremelkedéssel találkoztak a Duna House értékesítői Szigetszentmiklóson is, ahol így is kedvezőbb, 515 ezer forintos egységáron oldható meg az otthonteremtés. Az északi szektor legkelendőbb települése Vác volt, itt főként a befektetői aktivitás volt érezhető a tavalyi évben, az átlagos négyzetméterár 516 ezer forint volt. A keleti szektor települései között Gödöllő állt az élen, ahol a korábbi 406 ezer forintos négyzetméterár helyett 2022-ben már 589 ezer forintba került átlagosan egy négyzetméter. A kiemelkedő gödöllői áremelkedés hátterében vélhetően a fogyasztói szokások formálódása állhat, hiszen 2021-ben inkább a befektetést, illetve az első lakást keresők választották a települést, míg 2022-ben a nagyobb ingatlanba költözés adta a vevői motiváció nagyobb hányadát.

A rezsicsökkentés eltörlése a várakozásokkal ellentétben nem fordított a trenden, a Pest vármegyei eladások legnagyobb részében, 29 százalékban a vevők nagyobb ingatlanba költözés miatt döntöttek a költözés mellett, ami 6 százalékpontos emelkedést jelent 2021-hez képest. Csekély arányban, mindössze 4-4 százalékban jelölték meg a vásárlás okát a generációk összeköltözése vagy éppen szétválása miatt, és kisebb alapterületű ingatlanra is csupán az ügyfelek 9 százaléka váltott. 5-5 százalékponttal gyarapodott azonban a befektetési célú vásárlások (13 százalék) és az első lakásukat vásárlók (20 százalék) jelenléte a vármegyei ügyletek tekintetében. „A tavalyi év utolsó hónapjaiban az otthonteremtési támogatások folytatása körüli bizonytalanság megmozgatta a családokat, aki tehette, élt az állami kedvezmények adta lehetőségekkel és belevágott az ingatlanvásárlásba. A Pest vármegyei első lakásukat vásárlók 20 százaléka újépítésű otthont, 27–30 százalékos arányban azonban jó vagy lakható állapotú lakást, házat vásároltak” – tette hozzá Benedikt Károly.

Az elemzés 2021-ben és 2022-ben megvalósult ingatlantranzakciók alapján készült. Az agglomerációban vizsgált települések listája:

  • Északnyugati szektor: Budakalász, Dunabogdány, Leányfalu, Nagykovácsi, Pilisborosjenő, Piliscsaba, Pilisjászfalu, Pilisvörösvár, Pilisszántó, Pilisszentkereszt, Pócsmegyer, Pomáz, Solymár, Szentendre, Szigetmonostor, Tahitótfalu, Üröm, Visegrád
  • Északi szektor: Csomád, Csömör, Dunakeszi, Fót, Göd, Őrbottyán, Szob, Sződ, Sződliget, Vác, Vácrátót
  • Keleti szektor: Csömör, Gödöllő, Isaszeg, Kistarcsa, Mogyoród, Nagytarcsa, Pécel, Veresegyház
  • Délkeleti szektor: Alsónémedi, Ecser, Gyál, Gyömrő, Maglód, Ócsa, Üllő, Vecsés
  • Déli szektor: Diósd, Dunaharaszti, Dunavarsány, Érd, Százhalombatta, Szigethalom, Szigetszentmiklós, Tárnok, Tököl
  • Nyugati szektor: Biatorbágy, Budajenő, Budakeszi, Budaörs, Herceghalom, Páty, Telki, Tinnye, Törökbálint, Zsámbék
Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-06-10 08:13:00
A 2013 óta futó kezdeményezés elsősorban bértámogatással ösztönzi a középiskolások, egyetemisták vakációs foglalkoztatását, ami érdemben segíti elő a fiatalok munkatapasztalat szerzését. Idén nyáron 3,5 milliárd forintos keretösszegre pályázhatnak a jogosultak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Megkerülhetetlen cukrászlegendák, a csoki iránti szerelemből született friss kisvállalkozások, ékszerdobozhoz hasonlító helyiségek és nagypolgári miliő.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS