Több mint 30 millió forintba kerül egy átlagos Fejér vármegyei otthon

Több mint 30 millió forintba kerül egy átlagos Fejér vármegyei otthon
2023. 02. 08., 11:17

A kedvező fenntartási költségek miatt megemelkedett a rezsivédett házgyári lakások iránti kereslet tavaly Fejér vármegyében is, azonban az adásvételek 70 százalékban továbbra is családiházra szerződnek az ügyfelek a Duna House adatai szerint. Aki használt helyett újépítésű otthont választott, a megfizethetőség miatt a szobák számában kötött kompromisszumot. A vármegye legnépszerűbb területe a vármegyeszékhely és a környéke, a tranzakciók több mint harmada zárult 2022-ben ezen a területen a Duna House adatai alapján.

„Korrigáltak az ingatlanárak megyei szinten a tavalyi év végére Fejér vármegyében, ahol a 2022-es értékesítési adatok alapján 2021-hez képest mindössze minimális, 2 százalékpontos áremelkedést tapasztaltak értékesítőink. Az itt letelepedők átlagosan 95 négyzetméteres ingatlanokat vásároltak, amelyért 31 millió feletti átlagos árat fizettek” – mondta Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

A KSH adatai szerint 2021-ben Fejér vármegye székhelye, Székesfehérvár lett az egyik legdrágább a megyeszékhelyek között, a 2022 III. negyedéves lakáspiaci jelentés szerint azonban visszacsúszott a negyedik helyre a vármegyeszékhelyek között a használt ingatlanok árának rangsorában. A Központi Statisztikai Hivatal közlése szerint több nagyvárosban megfigyelhető, hogy az új lakások ára nem tartott lépést a lakásépítési költségek emelkedésével.

„A fajlagos újlakásár Székesfehérváron mindössze 5 százalékkal emelkedett, ennek ellenére az, aki ezt az ingatlantípust választotta 2021-hez képest mégis átlagosan 23 négyzetméterrel kisebb otthonra szerződött. A lakásméret csökkentésével kötöttek kompromisszumot az ügyfelek, de az újépítésű ingatlanra fordított átlagos összeg így is meghaladta a 47 millió forintot 2022-ben a vármegyében” – tette hozzá a szakértő.

A panellakások alacsony fenntartásuk miatt újra reneszánszukat élik a vidéki ingatlanpiacon is, 2021-hez képest 5 százalékponttal emelkedett a népszerűségük a vármegyében, annak ellenére, hogy az átlagos négyzetméterárak tekintetében 41százalék-os áremelkedés volt tapasztalható, ami a különböző ingatlantípusok közül a legjelentősebb növekedésnek számított egy év alatt. A 2022-es adatok alapján a Fejér vármegyei átlagot nézve, 484 ezer forint/m2 árral kell kalkulálnia annak, aki a rezsivédett panelek közül választana.

A vármegye székhelyén (a fotón) 2022-ben az átlagos négyzetméterár ennél az ingatlantípusnál 569 ezer forint volt, a második legdrágább település a házgyári lakások árait vizsgálva Bicske, ezután pedig Dunaújváros következett, ahol átlagosan négyzetméterenként 366 ezer forintért lehetett panellakást kapni.

Az ingatlanközvetítő régiós értékesítési adatai alapján a tranzakciók 70 százalékát a házak tették ki 2022-ben. Átlagos négyzetméteráruk 285 ezer forintra mérséklődött tavaly év végére, ami mindössze 2 százalékpontos emelkedést jelent 2021-hez képest. Más vármegyei trendekkel ellentétben a vásárlók az előző évhez képest átlagosan 10 négyzetméterrel nagyobb házakra szerződtek, így a családiházba költözők átlagosan 30,4 millió forintért, megközelítőleg 110 négyzetméteres ingatlanokba költöztek.

„Tavaly az adásvételek több mint harmadát Székesfehérváron és az agglomerációs településeken kötötték, de a szinte már fővárosi elővárosnak számító velencei-tavi települések népszerűsége és a szintén Budapest közeli Bicske jelentősége is erős. Az idén is elérhető támogatások, a csok, a Babaváró, valamint a 62 vármegyei településen elérhető falusi csok továbbra is jelentős segítséget nyújtanak az otthonteremtők számára”közölte Benedikt Károly.

(Fotó: Bácskai Gergely)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 28., 10:10
A szerződés alapvető jellemzője, hogy a felek egybehangzó akaratát fejezi ki. Mi a helyzet akkor, hogy az egyik szerződő felet tévedésbe ejtették, és emiatt döntött a szerződéskötés mellett? A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.
2024-05-29 15:10:00
2024 I. negyedévének végén 56 ezer forint volt a normál használatú személygépkocsik kötelező gépjármű-felelősségbiztosításának átlagos éves díja, ez az összeg az előző negyedévi átlagot 7 százalékkal, az egy évvel korábbinál 11 százalékkal haladja meg – tájékoztatott a jegybank.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS