Több mint 30 millió forintba kerül egy átlagos Fejér vármegyei otthon

Több mint 30 millió forintba kerül egy átlagos Fejér vármegyei otthon
2023. 02. 08., 11:17

A kedvező fenntartási költségek miatt megemelkedett a rezsivédett házgyári lakások iránti kereslet tavaly Fejér vármegyében is, azonban az adásvételek 70 százalékban továbbra is családiházra szerződnek az ügyfelek a Duna House adatai szerint. Aki használt helyett újépítésű otthont választott, a megfizethetőség miatt a szobák számában kötött kompromisszumot. A vármegye legnépszerűbb területe a vármegyeszékhely és a környéke, a tranzakciók több mint harmada zárult 2022-ben ezen a területen a Duna House adatai alapján.

„Korrigáltak az ingatlanárak megyei szinten a tavalyi év végére Fejér vármegyében, ahol a 2022-es értékesítési adatok alapján 2021-hez képest mindössze minimális, 2 százalékpontos áremelkedést tapasztaltak értékesítőink. Az itt letelepedők átlagosan 95 négyzetméteres ingatlanokat vásároltak, amelyért 31 millió feletti átlagos árat fizettek” – mondta Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

A KSH adatai szerint 2021-ben Fejér vármegye székhelye, Székesfehérvár lett az egyik legdrágább a megyeszékhelyek között, a 2022 III. negyedéves lakáspiaci jelentés szerint azonban visszacsúszott a negyedik helyre a vármegyeszékhelyek között a használt ingatlanok árának rangsorában. A Központi Statisztikai Hivatal közlése szerint több nagyvárosban megfigyelhető, hogy az új lakások ára nem tartott lépést a lakásépítési költségek emelkedésével.

„A fajlagos újlakásár Székesfehérváron mindössze 5 százalékkal emelkedett, ennek ellenére az, aki ezt az ingatlantípust választotta 2021-hez képest mégis átlagosan 23 négyzetméterrel kisebb otthonra szerződött. A lakásméret csökkentésével kötöttek kompromisszumot az ügyfelek, de az újépítésű ingatlanra fordított átlagos összeg így is meghaladta a 47 millió forintot 2022-ben a vármegyében” – tette hozzá a szakértő.

A panellakások alacsony fenntartásuk miatt újra reneszánszukat élik a vidéki ingatlanpiacon is, 2021-hez képest 5 százalékponttal emelkedett a népszerűségük a vármegyében, annak ellenére, hogy az átlagos négyzetméterárak tekintetében 41százalék-os áremelkedés volt tapasztalható, ami a különböző ingatlantípusok közül a legjelentősebb növekedésnek számított egy év alatt. A 2022-es adatok alapján a Fejér vármegyei átlagot nézve, 484 ezer forint/m2 árral kell kalkulálnia annak, aki a rezsivédett panelek közül választana.

A vármegye székhelyén (a fotón) 2022-ben az átlagos négyzetméterár ennél az ingatlantípusnál 569 ezer forint volt, a második legdrágább település a házgyári lakások árait vizsgálva Bicske, ezután pedig Dunaújváros következett, ahol átlagosan négyzetméterenként 366 ezer forintért lehetett panellakást kapni.

Az ingatlanközvetítő régiós értékesítési adatai alapján a tranzakciók 70 százalékát a házak tették ki 2022-ben. Átlagos négyzetméteráruk 285 ezer forintra mérséklődött tavaly év végére, ami mindössze 2 százalékpontos emelkedést jelent 2021-hez képest. Más vármegyei trendekkel ellentétben a vásárlók az előző évhez képest átlagosan 10 négyzetméterrel nagyobb házakra szerződtek, így a családiházba költözők átlagosan 30,4 millió forintért, megközelítőleg 110 négyzetméteres ingatlanokba költöztek.

„Tavaly az adásvételek több mint harmadát Székesfehérváron és az agglomerációs településeken kötötték, de a szinte már fővárosi elővárosnak számító velencei-tavi települések népszerűsége és a szintén Budapest közeli Bicske jelentősége is erős. Az idén is elérhető támogatások, a csok, a Babaváró, valamint a 62 vármegyei településen elérhető falusi csok továbbra is jelentős segítséget nyújtanak az otthonteremtők számára”közölte Benedikt Károly.

(Fotó: Bácskai Gergely)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS