Tavaszi szünetet tartott az ingatlanpiac áprilisban

2023. 05. 12., 16:17

Átmeneti visszaesést hozott az április a hazai ingatlanpiacon, így az előző hónaphoz képest ezerrel kevesebb tranzakcióval zárt a szegmens. A Duna House saját adatain alapuló becslése alapján országosan 6 787 adásvétel történt, amely az előző évhez képest továbbra is 37 százalékos visszaesést mutat, és az idei legerősebb hónaphoz, márciushoz viszonyítva is 13 százalékkal gyengébb teljesítményt jelent.

Tovább élénkült azonban az aktivitás a jelzáloghitel-piacon, április hónapban a cégcsoport nemzetközi pénzügyi márkájának, a Credipass-nak a hazai adatai alapján 42 milliárd forintos volumen becsülhető, ami az előző havi becsült adathoz képest 6 százalékos növekedést mutat, ugyanakkor számottevő, 71 százalékos csökkenést jelez az előző év áprilisi MNB adathoz képest.

Az ingatlanpiacon az ünnepi és tavaszi visszaesés várhatóan csak átmeneti és a hosszabb lakáspiaci trendek vizsgálata alapján nem szokatlan jelenség, májusban így ismét növekvő tendenciával számolnak az ingatlanközvetítő vállalat szakemberei, emellett fokozódó aktivitást prognosztizálnak a pénzügyi szakértők is a második negyedév során.

Ugyan a márciusinál alacsonyabb tranzakciószámmal zárta a hónapot az ingatlanpiac, érdeklődők tekintetében nem teljesített rosszabbul a szegmens, az előző hónapnál egy ponttal magasabb eredményt, 69 pontot hozott az április a keresletindexben. Az előző évekhez mérten ugyanakkor még így is jelentős a lemaradás, de a pandémia évében tapasztalt extra visszaesésnél jobban teljesített az idei április.

Az elmúlt hónapokhoz képest jelentős átrendeződést mutat a fővárosi kerületek iránti érdeklődés a Duna House ügyfelei között végzett felmérés alapján. A lista élén a XIII. kerület áll, azonban leszorultak a dobogóról a népszerű belvárosi kerületek, Terézváros és Erzsébetváros. Az érdeklődők körében a második legkeresettebb kerület Újbuda volt, amit a II. kerület követett a sorban.

Négyzetméterár-változás tekintetében is mozgalmas volt az április, ugyanis az árcsökkenés elérte a budai oldal és a pesti belváros téglaépítésű ingatlanjait is, egymillió forint alá csökkent az átlagos négyzetméterár az elmúlt hónap értékesítési adatai alapján ezeken a területeken. Az irányár változása a főváros teljes területén 4 százalék volt ennél az ingatlantípusnál, a tulajdonosok emellett 5 százalékot voltak hajlandóak engedni az eladási árból az alku során. Vidéken az alku mértéke 6 százalék volt.

Az előző év azonos időszakához képest enyhe drágulás tapasztalható a panellakások átlagos négyzetméterára tekintetében vidéken és a főváros budai oldalán, azonban a pesti lakótelepeken mérséklődtek az árak. A fővárosban a budai panelek tulajdonosai átlagosan 5 százalékkal csökkentették az árat a hirdetés során, míg Pesten 4 százalékos irányárváltozás realizálódott a hirdetési folyamat alatt. Az alku mértéke a fővárosban 3-5 százalék között alakult ennél az ingatlantípusnál, vidéken a mozgástér 8 százalék volt.

A vevői motivációt tekintve a fővároshoz hasonlóan vidéken is a befektetési célú vétel volt a leggyakoribb, de országosan 22-27 százalékban szerződtek az első lakásukat vásárlók is. Az ingatlanbefektetők átlagosan 55,6 millió forintot költöttek a fővárosban, 34,2 millió forintot vidéken, első lakásra pedig 30,9 millió forintot szántak a vidéki fiatalok, míg Budapesten 39 millió forintba került az otthonteremtés.

Az áprilisban zárult ingatlaneladások adatai alapján a vidéki területek mellett a fővárosban is a jó állapotú ingatlanok voltak a legkeresettebbek, azonban a keleti országrészben 32 százalékos többséggel a nagyon jó állapotú ingatlanokat vitték. A felújítási kedv országosan 6-12 százalék között alakult.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Már régóta túl sok olasz, ázsiai, fúziós és akármilyen szakácskönyv van a piacon, miközben a modern időknek és vásárlói igényeknek megfelelő, a magyar konyhát maximális szakmaisággal megközelítőből meg alig.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS