Szolgáltatások: öt területen érte el az 5 százalékot az áremelkedés 2018 IV. negyedévében

2019. 04. 28., 09:33

2018 IV. negyedévében a KSH által megfigyelt szolgáltatási területeken a szolgáltatási kibocsátási árak összességében 2,3 százalékkal emelkedtek éves összevetésben.

2018 IV. negyedévében a jelentős súlyt képviselő (2016-ban a nemzetgazdaság teljes árbevételéből 1,2, a hozzáadott értékéből 2,4 százalékkal részesedő) távközlési díjak 9,2, a reklám, piackutatás árai 1,7 százalékkal maradtak el a 2017. IV. negyedévitől. A távközlési díjak jelentős csökkenését hosszú távon piaci tendenciák, illetve technológiai és jogszabályi változások, rövid távon a mobilinternet- és a roamingdíjak visszaesése okozta.

Öt területen legalább 5 százalékos áremelkedés történt: a közúti áruszállítás és a munkaerőpiaci szolgáltatások egyaránt 5,0, a raktározás 5,1, a postai, futárpostai tevékenységek 5,6, a biztonsági, nyomozói tevékenységek pedig 8,0  százalékkal drágultak.

Az árváltozás hátterében alapvetően a minimálbér jelentős, 2018 elején bekövetkezett 8,0 százalékos növekedése, a munkaerőpiaci trendek egyéb hatásai, valamint a szerződések inflációkövető átárazása áll. Számos szolgáltatási terület áralakulását befolyásolta az üzemanyagárak és a forint árfolyamának változása. 2018 IV. negyedévében a gázolajár 13,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, miközben a forint 2017 IV. negyedévéhez képest átlagosan 3,7 százalékkal gyengült az euróval szemben.

2018 egészében a szolgáltatások árai átlagosan 1,3 százalékkal növekedtek 2017-hez képest. Ezen belül a biztonsági, nyomozói tevékenységek és a munkaerő-piaci szolgáltatások drágultak a leginkább (7,2 és 5,6 százalékkal), és a távközlési díjak csökkentek a legnagyobb mértékben (10 százalékkal).

KSH

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-10-03 09:09:44
Több nagybank csökkentette az elmúlt hetekben a kamatait, így a lakáshiteleknél egyre több ajánlatot találhatunk 10 százalék alatti kamattal, de van már 8 százaléknál kisebb is. A folytatás azonban göröngyösebbé is válhat – derül ki a Bank360.hu elemzéséből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Nem drága a csapatépítés, ha a dolgozók napi béréhez viszonyítjuk, de nem az étel, az ital és maga az esemény a fontos, hanem az, hogy mit hozunk ki a résztvevőkből. A látens távozóktól az elkerülhető fluktuáción át a jutalmazás-elismerés egyensúlyáig – íme, a recept ahhoz, hogy egy nyelvet beszéljen dolgozó és munkáltató. A következetes, tervszerű vállalati fejlődéshez vezető útról Kalmár Pétert, az [eureka] Consulting & Games alapító-vezérigazgatóját kérdeztük.
Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS