Szolgáltatás-külkereskedelem: 1,42 milliárd eurós aktívum az első negyedévben

2022. 05. 31., 10:07

2022 I. negyedévében a szolgáltatások euróban számított exportja 28, importja 19 százalékkal nőtt az előző év azonos negyedévéhez képest. Az aktívum 1418 millió euró volt, 552 millió euróval több a 2021. I. negyedévinél – tájékoztatott a KSH.

2022. I. negyedévben az export értéke 5,7 milliárd euró (2,1 ezer milliárd forint), az importé 4,3 milliárd euró (1,6 ezer milliárd forint) volt. A szolgáltatás-külkereskedelem aktívuma 1418 millió eurót (517 milliárd forintot) tett ki.

A szolgáltatáscsoportok közül a turizmus 553, a szállítási szolgáltatások 435, a bérmunka-szolgáltatások pedig 326 millió eurós többlettel járultak hozzá 2022 első negyedévének aktívumához.

Szolgáltatásexportunk 63, -importunk 71 százalékát az Európai Unió tagországaival bonyolítottuk le, ebben a viszonylatban 580 millió eurós többlet keletkezett.

Legfontosabb kereskedelmi partnerünk továbbra is Németország, mellyel az összforgalom 19 százalékát bonyolítottuk le. A második legfontosabb Amerikai Egyesült Államok 8,9, a harmadik helyen álló Ausztria 8,5 százalékos arányban részesedett a kereskedelemből.

A teljes szolgáltatásexportból az üzleti szolgáltatások aránya 45 százalék (az idetartozó egyéb üzleti szolgáltatásoké 24 százalék) volt, ezt követte a szállítási szolgáltatások 28, majd a turizmus 16 százalékkal. Import tekintetében a legkiemelkedőbb szintén az üzleti szolgáltatások részesedése volt 58 százalékkal (az idetartozó egyéb üzleti szolgáltatásoké 34 százalék volt), miközben a szállítási szolgáltatások 27, a turizmus-szolgáltatások 8,8 százalékkal részesedett a teljes importforgalomból.

Éves összevetés

2022. I. negyedévben az egy évvel korábbihoz képest a szolgáltatásexport euróban számított értéke 28 százalékkal (forintban 29), az importé 19 százalékkal (forintban 21) nőtt. Az aktívum 552 millió euróval (204 milliárd forinttal) lett több az előző év azonos időszakához képest.

Az aktívum jelentős növekedése elsősorban a turizmus és az üzleti szolgáltatások egyenlegének 236 és 218 millió eurós javulásával magyarázható.

Aktívumunk az európai uniós forgalomban 114 százalékkal, 308 millió euróval nőtt, melyhez leginkább a Belgiummal folytatott kereskedelmünk egyenlegének 182 millió eurós javulása járult hozzá.

Az EU-n kívüli országok esetében egyenlegünk 243 millió euróval, 41 százalékkal vált kedvezőbbé, melyet legnagyobbrészt az Egyesült Királysággal lebonyolított kereskedelmünk egyenlegének 56 százalékos (71 millió eurós) javulása eredményezett. (KSH)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS