Szolgáltatás-külkereskedelem: 1,42 milliárd eurós aktívum az első negyedévben

2022. 05. 31., 10:07

2022 I. negyedévében a szolgáltatások euróban számított exportja 28, importja 19 százalékkal nőtt az előző év azonos negyedévéhez képest. Az aktívum 1418 millió euró volt, 552 millió euróval több a 2021. I. negyedévinél – tájékoztatott a KSH.

2022. I. negyedévben az export értéke 5,7 milliárd euró (2,1 ezer milliárd forint), az importé 4,3 milliárd euró (1,6 ezer milliárd forint) volt. A szolgáltatás-külkereskedelem aktívuma 1418 millió eurót (517 milliárd forintot) tett ki.

A szolgáltatáscsoportok közül a turizmus 553, a szállítási szolgáltatások 435, a bérmunka-szolgáltatások pedig 326 millió eurós többlettel járultak hozzá 2022 első negyedévének aktívumához.

Szolgáltatásexportunk 63, -importunk 71 százalékát az Európai Unió tagországaival bonyolítottuk le, ebben a viszonylatban 580 millió eurós többlet keletkezett.

Legfontosabb kereskedelmi partnerünk továbbra is Németország, mellyel az összforgalom 19 százalékát bonyolítottuk le. A második legfontosabb Amerikai Egyesült Államok 8,9, a harmadik helyen álló Ausztria 8,5 százalékos arányban részesedett a kereskedelemből.

A teljes szolgáltatásexportból az üzleti szolgáltatások aránya 45 százalék (az idetartozó egyéb üzleti szolgáltatásoké 24 százalék) volt, ezt követte a szállítási szolgáltatások 28, majd a turizmus 16 százalékkal. Import tekintetében a legkiemelkedőbb szintén az üzleti szolgáltatások részesedése volt 58 százalékkal (az idetartozó egyéb üzleti szolgáltatásoké 34 százalék volt), miközben a szállítási szolgáltatások 27, a turizmus-szolgáltatások 8,8 százalékkal részesedett a teljes importforgalomból.

Éves összevetés

2022. I. negyedévben az egy évvel korábbihoz képest a szolgáltatásexport euróban számított értéke 28 százalékkal (forintban 29), az importé 19 százalékkal (forintban 21) nőtt. Az aktívum 552 millió euróval (204 milliárd forinttal) lett több az előző év azonos időszakához képest.

Az aktívum jelentős növekedése elsősorban a turizmus és az üzleti szolgáltatások egyenlegének 236 és 218 millió eurós javulásával magyarázható.

Aktívumunk az európai uniós forgalomban 114 százalékkal, 308 millió euróval nőtt, melyhez leginkább a Belgiummal folytatott kereskedelmünk egyenlegének 182 millió eurós javulása járult hozzá.

Az EU-n kívüli országok esetében egyenlegünk 243 millió euróval, 41 százalékkal vált kedvezőbbé, melyet legnagyobbrészt az Egyesült Királysággal lebonyolított kereskedelmünk egyenlegének 56 százalékos (71 millió eurós) javulása eredményezett. (KSH)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-08 12:41:03
A lakásbiztosítások kiemelt szerepet kapnak a nyár elején gyakran előforduló viharok és az azok okozta károk miatt – közölte a Netrisk.hu. Ha régen, akár 5 évvel vagy korábban kötött lakásbiztosításról van szó, érdemes megnézni, milyen értékű az ingatlan.
2023-06-08 09:41:20
Nem árt figyelni, hogy milyen jogviszonyban foglalkoztatják a diákmunkásokat, mert az eltérő formákhoz tartozó különféle adózási kötelezettségek jelentős hatással vannak a nettó jövedelem alakulására. A főbb lehetőségeket járja körül a Moore Hungary elemzése.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS