Szeptemberben is csökkent a hazai földgázfogyasztás

Szeptemberben is csökkent a hazai földgázfogyasztás
2022. 11. 14., 14:14

Szeptemberben a belföldi földgázfogyasztás napi átlaga a megelőző négyéves sávhoz viszonyítva jelentősen csökkent, azaz felgyorsult a magas földgázárakhoz való keresleti alkalmazkodás – állapítja meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szeptemberi földgázpiaci jelentése.

  • Szeptemberben a belföldi földgázfogyasztás napi átlaga a megelőző négyéves sávhoz viszonyítva jelentősen csökkent, azaz felgyorsult a magas földgázárakhoz való keresleti alkalmazkodás – állapítja meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szeptemberi földgázpiaci jelentése.

Szeptemberben a hazai földgázfelhasználás (4,4 TWh) az előző évihez képest 9 százalékkal csökkent. A csúcsnapi felhasználás 197 GWh-t tett ki, amely 2016 óta a legkisebb érték.

A fogyasztás szerkezetének változásáról a hivatal augusztusi adatokkal rendelkezik. Ezek szerint az egyetemes szolgáltatás lakossági szegmensének fogyasztása év/év alapon 18 százalékkal, a marginális nem lakossági rész 25 százalékkal, az erőművi felhasználás 3 százalékkal csökkent az előző évhez képest. A kevésbé hőmérsékletfüggő ipari felhasználást reprezentáló egyéb kategória fogyasztása 37 százalékkal csökkent, amely a magas árszint keresletcsökkentő hatásaként értékelhető.

Az Európába érkező vezetékes és cseppfolyósított földgázforrások volumene (294 TWh) szeptemberben az előző évinél 10 százalékkal alacsonyabban alakult, havi alapon a csökkenés 3 százalék. Az orosz forrás szeptemberben az Északi Áramlat kiesésével tovább csökkent, a megelőző hónaphoz képest 31 százalékkal. A norvég forrás kivételével, ahol karbantartási munkák miatt csökkent a szállítás (mínusz 9 százalék), havi alapon valamennyi további forrás nőtt. Az LNG és afrikai forrás 7 százalékkal, a TAP 18 százalékkal bővült augusztushoz képest.

Szeptemberben a 2022. november havi termékárak az európai és ázsiai piacokon 50 €/MWh körüli értékkel csökkentek. Az árak mérséklődése irányába hatott a földgázintenzív ipari kereslet visszaesése, és a tárolói töltöttség magas szintje.

A szeptemberi spot árszintek 70-80 €/MWh-val csökkentek a megelőző havi záróárhoz képest és a következő (október) havi termék ára szintén csökkenő trendet mutatott, és jelentős volatilitás után 190 €/MWh szinten zárta a hónapot. Az éves termék ára is a 180-190 €/MWh tartományba tért vissza.

A MEKH szeptemberi földgázpiaci jelentése itt olvasható. (MEKH)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS