Robbanásra számít a Duna House az ingatlan- és a lakáshitelpiacon

2024. 04. 05., 14:10

A Credipass és a Duna House szakértői robbanásra számítanak mind az ingatlan-, mind a lakáshitelpiacon a következő hónapokban.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint februárban a háztartásokkal kötött új lakáshitel-szerződések értéke 85,13 milliárd forint volt, ami további enyhe bővülést jelent a januári, 82 milliárd forint értékű kihelyezéshez képest. A Credipass és a Duna House szerint a folytatás még erősebb lesz: a szakértők szerint mind az ingatlan-, mind a lakáshitelpiacon robbanásra számíthatunk a következő hónapokban. A cégcsoport becslése szerint a lakáscélú jelzáloghitel-volumen idén márciusban a 90 milliárd forintot is elérheti. „A decemberben kifutó állami támogatások jelentősen erősítették az első hónap adatait, de a februári bővülés részben már az új támogatások iránti aktív érdeklődésnek is köszönhető. Ezekkel kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy volt olyan nagy bank, amely egészen február közepéig nem szerződött a CSOK Pluszt igényelni kívánó ügyfelekkel, így ez is jelenthet némi torzulást az adatokban, de az aktív piaci mutatók egyértelműen érezhetőek” – mondta el Fülöp Krisztián, a Credipass magyarországi vezetője.

„A jelzáloghitel-piacon folytatódott a felívelés márciusban: havi és negyedéves szinten is óriási igény és volumennövekedés volt tapasztalható az előző évi adatokhoz képest – tette hozzá a szakember. – Ezt támasztja alá az a tény is, hogy az idei év eddigi összes hónapjában erősebb volt a forgalom, nagyobb lakáshitel volumennel számolhattunk, mint az előző év bármelyik hónapjában. A korábbi előrejelzésünk így helytállónak látszik az idei évre: 30–40 százalékos növekedés is elképzelhető a piacon a kedvezően változó gazdasági környezet, az új kormányzati intézkedések, vagyis az otthonteremtési támogatásokkal elérhető kedvező hitelkonstrukciók pozitív hatása miatt, ami éves szinten 750–850 milliárd forintos, havonta pedig átlagosan 70 Milliárd forintos piacot jelenhet. Jelentősen megnövekedett számú hiteligénnyel, érdeklődéssel találkozunk az elmúlt hónapokban: érezhető a csökkenő kamatok, valamint az új lakástámogatási rendszer okozta bizalom az ügyfeleknél.”

A Credipass hazai adatai alapján az idén februárban kihelyezett 85,13 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel volumen a tavaly februári mélyponthoz képest több mint kétszeres növekedést jelent. Ennek megközelítőleg 20 százalékát az államilag támogatott hitelkonstrukciók, míg 80 százalékát a piaci lakáshitelek teszik ki. Az első negyedévben az összes hitelkihelyezés meghaladhatja majd a 257 milliárd forintot. A hitelpiacon a mostaninál erősebb negyedév utoljára 2022 harmadik negyedévében volt.

„Összességében kijelenthető, hogy az első negyedévben dupla annyi lakáshitelt vettek fel a magyar családok, mint egy évvel korábban – mondta el Fülöp Krisztián. – A mostanra bevezetett és bejáratott új otthonteremtési támogatások innentől kezdve felfelé húzhatják a hitelpiacot, ez pedig a csökkenő/stagnáló kamatokkal kombinálva erősítheti a hitellel vásárolni szándékozók számát, ami természetesen az ingatlantranzakciók számában is emelkedést jelenthet.”

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-05-29 09:10:00
2024 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,2 millió vendég közel 2,9 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 1,3, a vendégéjszakáké 4,7 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál; a csökkenés az ünnepekhez kötődő hosszú hétvégék idei áprilisi elmaradásával van kapcsolatban.
2024-05-29 09:00:27
Nehéz elvonatkoztatnom a csehszlovák múltamtól – még bőven szocializmus volt, mikor először kóstoltam Komáromban mogorva nagyapám mellett álldogálva a majonézes halsalátát, vagyis a treskát.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS