„Pokoli magasságban” a panelek árai Budapesten

„Pokoli magasságban” a panelek árai Budapesten
2022. 04. 08., 19:43

A Duna House első negyedéves tranzakciós adatai alapján a fővárosi panellakások négyzetméterára átlagosan 100 ezer forinttal emelkedett az egy évvel ezelőtti értékesítési adatokhoz képest. Budapesten, így az átlagos panellakásár 35,5 millió forint, amely 666 ezer forintos négyzetméterárat jelent. Az első negyedéves csúcstartó egy XIII. kerületi 36 nm-es panellakás, amelyet 39 millió forintért vásároltak meg, azaz itt már túllépték az 1 millió forintos négyzetméterárat is.

Régóta töretlen a panellakások népszerűsége a Duna House piaci tapasztalatai alapján. Elsősorban az első lakásvásárlók keresik induló lakásnak, a jó elhelyezkedésű, változó nagyságú és még mindig legkedvezőbb árú ingatlantípust, amelyet viszonylag gyorsan és egyszerűen lehet felújítani is, amennyiben szükséges. A legtöbb panellakást a XI., XIII., XIV, és III. kerületben értékesítettek az első negyedévben, a legdrágább kerületnek panel szempontból Angyalföld számított. A XIII. kerületben az átlagár 43 millió forint volt, szemben a legolcsóbb XVIII. kerülettel, ahol a 30 millió forinthoz közelítettek a panellakás árak.

„A kereslet továbbra is erős a panellakások iránt, ezt mutatja a vevők egyre szűkülő alkuhelyzete is. A végső meghirdetett árból a vevők Budán már csak 3, a pesti oldalon pedig csak 2 százalékot tudtak átlagosan alkudni, de a tranzakciók 10 százalékánál már licitáltak a vevők a lakásokra, így tornázva feljebb kicsivel a végső árat – mondta el Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője. – Az egymillió forintos négyzetméter ár természetesen még kuriózum, de jól mutatja a felértékelődési potenciált. Egyre több tranzakciónál találkozunk 800–900 ezer forintos négyezetméterárral, ami régebben a belvárosi téglalakásokra volt jellemző.”

Az első negyedéveben a legdrágábban eladott panellakás egy 80 négyzetméteres panellakás volt, amit 61 millió forintért vett meg az új tulajdonosa. Átlagosan már 90 nap sem kellett a sikeres értékesítéshez, de a legkelendőbb lakásokat mindössze néhány nap alatt értékesítették az ingatlanközvetítő hálózat értékesítői.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-27 18:10:16
A menedzserszövetség Év Menedzsere Díj 2023. évi kitüntetettje Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója lett. A szövetség 29. alkalommal rendezte meg az Év Menedzsere Díjátadót.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Izgalmas fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán: elektronikus szem, elektronikus orr és többféle szemkamera is helyet kapott az újonnan kialakított laboratóriumban.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS