„Pokoli magasságban” a panelek árai Budapesten

„Pokoli magasságban” a panelek árai Budapesten
2022. 04. 08., 19:43

A Duna House első negyedéves tranzakciós adatai alapján a fővárosi panellakások négyzetméterára átlagosan 100 ezer forinttal emelkedett az egy évvel ezelőtti értékesítési adatokhoz képest. Budapesten, így az átlagos panellakásár 35,5 millió forint, amely 666 ezer forintos négyzetméterárat jelent. Az első negyedéves csúcstartó egy XIII. kerületi 36 nm-es panellakás, amelyet 39 millió forintért vásároltak meg, azaz itt már túllépték az 1 millió forintos négyzetméterárat is.

Régóta töretlen a panellakások népszerűsége a Duna House piaci tapasztalatai alapján. Elsősorban az első lakásvásárlók keresik induló lakásnak, a jó elhelyezkedésű, változó nagyságú és még mindig legkedvezőbb árú ingatlantípust, amelyet viszonylag gyorsan és egyszerűen lehet felújítani is, amennyiben szükséges. A legtöbb panellakást a XI., XIII., XIV, és III. kerületben értékesítettek az első negyedévben, a legdrágább kerületnek panel szempontból Angyalföld számított. A XIII. kerületben az átlagár 43 millió forint volt, szemben a legolcsóbb XVIII. kerülettel, ahol a 30 millió forinthoz közelítettek a panellakás árak.

„A kereslet továbbra is erős a panellakások iránt, ezt mutatja a vevők egyre szűkülő alkuhelyzete is. A végső meghirdetett árból a vevők Budán már csak 3, a pesti oldalon pedig csak 2 százalékot tudtak átlagosan alkudni, de a tranzakciók 10 százalékánál már licitáltak a vevők a lakásokra, így tornázva feljebb kicsivel a végső árat – mondta el Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője. – Az egymillió forintos négyzetméter ár természetesen még kuriózum, de jól mutatja a felértékelődési potenciált. Egyre több tranzakciónál találkozunk 800–900 ezer forintos négyezetméterárral, ami régebben a belvárosi téglalakásokra volt jellemző.”

Az első negyedéveben a legdrágábban eladott panellakás egy 80 négyzetméteres panellakás volt, amit 61 millió forintért vett meg az új tulajdonosa. Átlagosan már 90 nap sem kellett a sikeres értékesítéshez, de a legkelendőbb lakásokat mindössze néhány nap alatt értékesítették az ingatlanközvetítő hálózat értékesítői.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS