MLBKT: enyhülő visszaesést jelez a BMI

2023. 09. 01., 15:38

Enyhülő visszaesést jelez a Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított augusztusi értéke, amely a nyolcadik hónapban 46,5 volt. A válaszadók az előző hónaphoz képest folytatódó, de mérséklődő visszaesésről számoltak be. A júliusi csökkenést követően augusztusban javuló tendenciát mutat az index, ám a BMI továbbra is 50,0 pont alatt maradt – közölte pénteken a Magyar Logisztikai, Beszerzési, Készletezési Társaság (MLBKT).

Az augusztusi BMI index magasabb a 45,9 százalékos júliusi értéknél. A most mért szezonálisan kiigazított BMI indexérték a legalacsonyabb augusztusi adat, az 1995 óta mért hosszú távú átlag 52,6. Az előző három augusztus 57,4 százalékos átlagot mutatott.

A BMI 50 százalék feletti értéke a feldolgozóipari tevékenységek fellendülésére, 50 százalék alatti értéke pedig elmozdulásra utal a recesszió felé.

Az indexek többnyire emelkedtek az előző hónaphoz képest, ám egy kivételével a recessziós tartományban állnak.

A foglalkoztatás indexe ismét 50 pont felett áll, azaz ebben a hónapban ismét bővülésre utal, bár az index értéke 1,1 százalékponttal csökkent.

Az új rendelések mennyisége csökkent, ám az index 1,2 százalékponttal növekedett. 1995 óta ez a második legalacsonyabb augusztusi érték.

A termelési mennyiség indexe második hónapja visszaesést mutat, az augusztus havi indexérték 1,0 százalékponttal emelkedett a júliusiról. Az 50,0 pont alatti érték a termelt mennyiség csökkenését jelzi és 1995 óta ez a legalacsonyabb augusztus havi érték.

A vásárolt készletek indexe emelkedett, értéke 50,0 pont alatt maradt és visszaesést mutat, és a második legalacsonyabb augusztusi érték 1995 óta.

A beszerzési mennyiség indexe emelkedett júliushoz képest, az indexérték harmadik hónapja szűkülésre utal. A mostani index alacsonyabb az elmúlt három év átlagánál, és a legalacsonyabb augusztus havi adat.

A beszerzési árak augusztus havi indexe nőtt, második hónapja 50,0 pont alatt áll, 1995 óta vizsgálva a második legalacsonyabb augusztusi értéket jelenti.

A késztermékkészletek indexe augusztusban alacsonyabb az előző hónaphoz képest, értéke erős szűkülésre utal, ez a legalacsonyabb e havi indexérték 1995 óta.

A külpiaci mutatók zsugorodást jeleznek. Az exportindex második hónapja 50,0 pont alatt áll, az importindex szintén mérsékelt visszaesésre utal. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-03-02 15:10:41
Ugyanazon elbírálás alá esik a bányászat, a kereskedelem, a fogadás, a befektetés, valamint az ellenértékként történő szerzés is.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS