Mezőgazdasági termelői árak: a vágócsirke drágább, a műtrágya olcsóbb lett 2023 elején

2023. 06. 02., 17:12

A mezőgazdasági termelői árak 2023 I. negyedévében 18 százalékkal emelkedtek, ezen belül a növényi termékek árai 6,3 százalékkal, az állatok, állati termékeké pedig 48 százalékkal. A ráfordítási árak 28 százalékos növekedését elsősorban a folyó termelőfelhasználás összetevőinek 29 százalékos áremelkedése okozta, a beruházások árszínvonala 18 százalékkal nőtt. A drágulás az ellátási zavarokkal, az energiaárak emelkedésével és az előző évi kedvezőtlen időjárással hozható összefüggésbe – olvasható a statisztikai hivatal „Mezőgazdasági termelői és ráfordítási árak, 2023. I. negyedév” című kiadványában.

2023 elején két ellentétes hatás alakította az árakat

2023 I. negyedévében a mezőgazdasági árakat két, egymással ellentétes hatás alakította. Az egyik a termelési költségek – főként az energia – magas ára, amely a primőr áruknál, leginkább az üvegházi termelésnél emelte a költségeket. A másik a megnövekedett ukrajnai import, amely a hazánkban tárolt gabona és olajos növények árának csökkenését okozta. Az Európai Unióban a búza ára 30, a kukoricáé 25 százalékkal volt alacsonyabb márciusban, mint egy évvel korábban.

Csökkent az ipari növények ára

Az ipari növények ára 19 százalékkal csökkent az előző év azonos negyedévéhez képest, ugyanebben az időszakban a gabonafélék ára összességében 10 százalékkal emelkedett. A búza és a kukorica ára 2022 októberétől jelentősen (30, illetve 24 százalékkal) visszaesett, míg az olajos növényeké ez évben kezdett mérséklődni. Ebben meghatározó szerepet játszott az ukrajnai import, amely lenyomta a hazai árakat.

Jelentősen emelkedett a zöldségek ára

A gyümölcsök ára kisebb mértékben (10 százalékkal), a burgonyáé jelentősen (50 százalékkal) emelkedett. Mindkét termékcsoportban még az előző évi termést értékesítették.

A zöldségfélék ára 33 százalékkal magasabb volt, mint 2022 első három hónapjában, amikor már előfordultak idei primőr termékek, és a termeléshez felhasznált energia drágulása is befolyásolta a termékcsoport árát.

Tovább drágult a vágócsirke

Az élő állatok ára 48 százalékkal nőtt 2023 I. negyedévében. A vágócsirke felvásárlási ára két és fél éve folyamatosan emelkedik, 2023 első három hónapjában 39 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában. A madárinfluenza következtében Európában csökkent a vágócsirke mennyisége, a termelési költségek pedig drasztikusan növekedtek.

A vágósertés ára 2023 január–márciusában 60 százalékkal emelkedett. 2023 márciusában 711 forint volt kilogrammonként, ami közelít a 2022. szeptemberi csúcshoz (733 Ft/kg).

A műtrágyaárak alacsonyabbak voltak, mint az előző negyedévben

2023 I. negyedévében a mezőgazdasági ráfordítási árak 28 százalékos növekedése a folyó termelőfelhasználás 29 és a mezőgazdasági beruházások árszínvonalának 18 százalékos emelkedéséből adódott.

A folyó termelőfelhasználás minden összetevője jelentősen drágult. A legnagyobb mértékben, 60 százalékkal az energia ára nőtt 2022 I. negyedévéhez képest, ezen belül a fűtőanyagok 77 százalékkal, az üzemanyagok 54 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel ezelőtt. 2022 IV. negyedévéhez mérten ellentétes ármozgások voltak megfigyelhetők az energiaáraknál: a fűtőanyagok esetében 10 százalékos csökkenés, míg az üzemanyagárak esetében 24 százalékos növekedés történt.

A műtrágyák ára 11 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel ezelőtt, azonban jelentősen elmaradtak a 2022. év második felében tapasztalt csúcstól. Az egyik leggyakrabban használt műtrágya, a mészammon-salétrom (MAS) ára 2022 III. negyedévében volt a legmagasabb (327 ezer Ft/t), azonban 2023 I. negyedévében az ára tonnánként 237 ezer Ft-ra csökkent.

A takarmányok ára jelentősen, közel 30 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva, ezen belül az egyszerű takarmányoké 18, a keveréktakarmányoké 40 százalékkal. Az alapanyagok esetében 2023 I. negyedévében már csökkentek az árak, az egyszerű takarmányoké 10 százalékkal volt alacsonyabb a 2022 IV. negyedévében mértnél.

A növényvédő szerek 33, az állatgyógyászati készítmények 16 százalékkal drágultak 2022 I. negyedévéhez képest.

A mezőgazdasági beruházásokon belül az épületberuházások árszínvonala 24, a gépberuházásoké 13 százalékkal emelkedett. (KSH)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-29 20:10:00
A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra. A tudomány, művészet, sport, oktatás és ismeretterjesztés terén kiemelkedő munkássággal bíró jelölteknek odaítélt elismerést december elején adják át a Művészetek Palotájában.
2023-09-29 16:50:00
A rossz egyéni döntéseket jobb elkerülni, ennek pedig a legjobb módja, ha a felnövekvő generáció már az iskolában elsajátítja a pénz használatának alapjait, a pénzügyi rendszer lényegét, a takarékosságot és a saját erőforrásainkkal való gazdálkodást – mondta Varga Mihály a Pénzügyi Tudatosság Fejlesztéséért Díj átadóünnepségén.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS