Mezőgazdasági termelői árak: a vágócsirke drágább, a műtrágya olcsóbb lett 2023 elején

2023. 06. 02., 17:12

A mezőgazdasági termelői árak 2023 I. negyedévében 18 százalékkal emelkedtek, ezen belül a növényi termékek árai 6,3 százalékkal, az állatok, állati termékeké pedig 48 százalékkal. A ráfordítási árak 28 százalékos növekedését elsősorban a folyó termelőfelhasználás összetevőinek 29 százalékos áremelkedése okozta, a beruházások árszínvonala 18 százalékkal nőtt. A drágulás az ellátási zavarokkal, az energiaárak emelkedésével és az előző évi kedvezőtlen időjárással hozható összefüggésbe – olvasható a statisztikai hivatal „Mezőgazdasági termelői és ráfordítási árak, 2023. I. negyedév” című kiadványában.

2023 elején két ellentétes hatás alakította az árakat

2023 I. negyedévében a mezőgazdasági árakat két, egymással ellentétes hatás alakította. Az egyik a termelési költségek – főként az energia – magas ára, amely a primőr áruknál, leginkább az üvegházi termelésnél emelte a költségeket. A másik a megnövekedett ukrajnai import, amely a hazánkban tárolt gabona és olajos növények árának csökkenését okozta. Az Európai Unióban a búza ára 30, a kukoricáé 25 százalékkal volt alacsonyabb márciusban, mint egy évvel korábban.

Csökkent az ipari növények ára

Az ipari növények ára 19 százalékkal csökkent az előző év azonos negyedévéhez képest, ugyanebben az időszakban a gabonafélék ára összességében 10 százalékkal emelkedett. A búza és a kukorica ára 2022 októberétől jelentősen (30, illetve 24 százalékkal) visszaesett, míg az olajos növényeké ez évben kezdett mérséklődni. Ebben meghatározó szerepet játszott az ukrajnai import, amely lenyomta a hazai árakat.

Jelentősen emelkedett a zöldségek ára

A gyümölcsök ára kisebb mértékben (10 százalékkal), a burgonyáé jelentősen (50 százalékkal) emelkedett. Mindkét termékcsoportban még az előző évi termést értékesítették.

A zöldségfélék ára 33 százalékkal magasabb volt, mint 2022 első három hónapjában, amikor már előfordultak idei primőr termékek, és a termeléshez felhasznált energia drágulása is befolyásolta a termékcsoport árát.

Tovább drágult a vágócsirke

Az élő állatok ára 48 százalékkal nőtt 2023 I. negyedévében. A vágócsirke felvásárlási ára két és fél éve folyamatosan emelkedik, 2023 első három hónapjában 39 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában. A madárinfluenza következtében Európában csökkent a vágócsirke mennyisége, a termelési költségek pedig drasztikusan növekedtek.

A vágósertés ára 2023 január–márciusában 60 százalékkal emelkedett. 2023 márciusában 711 forint volt kilogrammonként, ami közelít a 2022. szeptemberi csúcshoz (733 Ft/kg).

A műtrágyaárak alacsonyabbak voltak, mint az előző negyedévben

2023 I. negyedévében a mezőgazdasági ráfordítási árak 28 százalékos növekedése a folyó termelőfelhasználás 29 és a mezőgazdasági beruházások árszínvonalának 18 százalékos emelkedéséből adódott.

A folyó termelőfelhasználás minden összetevője jelentősen drágult. A legnagyobb mértékben, 60 százalékkal az energia ára nőtt 2022 I. negyedévéhez képest, ezen belül a fűtőanyagok 77 százalékkal, az üzemanyagok 54 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel ezelőtt. 2022 IV. negyedévéhez mérten ellentétes ármozgások voltak megfigyelhetők az energiaáraknál: a fűtőanyagok esetében 10 százalékos csökkenés, míg az üzemanyagárak esetében 24 százalékos növekedés történt.

A műtrágyák ára 11 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel ezelőtt, azonban jelentősen elmaradtak a 2022. év második felében tapasztalt csúcstól. Az egyik leggyakrabban használt műtrágya, a mészammon-salétrom (MAS) ára 2022 III. negyedévében volt a legmagasabb (327 ezer Ft/t), azonban 2023 I. negyedévében az ára tonnánként 237 ezer Ft-ra csökkent.

A takarmányok ára jelentősen, közel 30 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva, ezen belül az egyszerű takarmányoké 18, a keveréktakarmányoké 40 százalékkal. Az alapanyagok esetében 2023 I. negyedévében már csökkentek az árak, az egyszerű takarmányoké 10 százalékkal volt alacsonyabb a 2022 IV. negyedévében mértnél.

A növényvédő szerek 33, az állatgyógyászati készítmények 16 százalékkal drágultak 2022 I. negyedévéhez képest.

A mezőgazdasági beruházásokon belül az épületberuházások árszínvonala 24, a gépberuházásoké 13 százalékkal emelkedett. (KSH)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS