Mezőgazdasági felvásárlási árak: 52,9 százalékos emelkedés augusztusban

2022. 10. 12., 16:19

A júliusi 50,7 százalék után augusztusban átlagosan 52,9 százalékkal voltak magasabbak a mezőgazdasági felvásárlási árak az egy évvel korábbinál – derül ki a KSH adataiból.

  • Az állati termékek augusztusi 53,9 százalékos drágulása 8,3 százalékponttal lett magasabb az előző havinál; a tej felvásárlási árának 62,5 százalékos emelkedése 8,7 százalékponttal, a tojás árának 36,8 százalékos éves emelkedése 6,2 százalékponttal magasabb a júliusinál.
  • Az élőállatok felvásárlási áremelkedése a júliusi 48,5 százalékról 6,6 százalékponttal 55,1 százalékosra ugrott.
  • A növénytermesztési és kertészeti termékek felvásárlási ára 52,5 százalékkal nőtt egy év alatt, ami 0,5 százalékponttal mérsékeltebb emelkedés a júliusinál.

Az élő állatok között a sertés felvásárlási ára az előző havihoz képest 5,5 százalékponttal nagyobb, 64,4 százalékos drágulást mutatott, a vágómarha árának éves drágulása a júliusi 61,7 százalékosról 59,9 százalékosra változott, a vágóbaromfi ára pedig 51,6 százalékkal lett magasabb a júliusi 49,9 százalékos emelkedés után. A baromfiak között a tyúkfélék ára 47,6, a liba 55,9, a pulyka 42,3, a kacsa ára 74,2 százalékkal ment fel tavaly augusztus óta.

A növényi és kertészeti termékek közül augusztusban a zöldségek és a burgonya áremelkedése felgyorsult, a gabonafélék és a gyümölcsök drágulása lelassult a júliusi üteméhez képest.

Augusztusban a burgonya ára 37,3 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál az előző havi 18,8 százalékos emelkedés után, míg a zöldségfélék drágulása 27,4 százalékosról 44,0 százalékosra erősödött.

Az uborka ára 37,4, a paradicsom felvásárlási ára 16,6 százalékkal magasabb a tavaly augusztusinál, a karfiol ára 23,8, a sárgarépa 21,7, a vöröshagyma 27,4 százalékkal emelkedett. A zöldborsó 45,4, a zöldbab 68,2 , a spenót 33,3 százalékkal lett drágább, a fejes káposzta ára 53,5 százalékkal, a fejes salátáé viszont csak 0,8 százalékkal ment feljebb a tavaly augusztusi felvásárlási áránál.

A gabonafélék felvásárlási ára 76,6 százalékkal magasabb a tavaly augusztusinál, míg júliusban 82,2 százalékos volt az éves emelkedés. A búza felvásárlási árának éves emelkedése a júliusi 106,9 százalékról 92,1, a rozsé 115,8 százalékosról 85,8 százalékosra mérséklődött, míg a kukorica drágulásának 63,0 százalékos üteme mindössze 0,3 százalékponttal lassabb, az árpáé pedig 94,4 százalékról 93,1 százalékosra szelídült.

A gyümölcsök ára átlagosan 1,7 százalékkal alacsonyabb, mint tavaly augusztusban, ezen belül viszont az alma felvásárlási ára 15,5, a körtéé 23,7, a meggyféléké 24,1 százalékkal, a szilváé 30,2 százalékkal magasabb, az őszibaracké 0,7 százalékkal alacsonyabb és a csemege szőlőé is csak 1,1 százalékkal nőtt. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-12 21:10:35
Csak a személyre szabott és élményalapú munkahelyek képesek hosszú távon megtartani az értékes munkaerőt – hangzott el a FIVOSZ hétfői HR-konferenciáján, ahol panelbeszélgetésen keresték a választ arra, hogy milyen az ideális munkahely 2024-ben.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS