Mezőgazdaság, 2018: a legfontosabb adatok

2019. 02. 23., 12:45

2018-ban a növénytermesztés és az állattenyésztés termelési volumene egyaránt nőtt, így a mezőgazdaság kibocsátása 3,6 százalékkal magasabb lett, mint 2017-ben – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

Nőtt a növénytermesztés és az állattenyésztés volumene

A növénytermesztés kibocsátásának volumene 2,6 százalékkal nőtt. A gabonafélék kibocsátása 6,8 százalékkal lett több a 2017. évi, alacsony bázishoz képest. A három legfontosabb gabonanövényünk közül a búza volumene 1,0, az árpáé 19 százalékkal csökkent. A kukorica kibocsátása ugyanakkor nagymértékben, 18 százalékkal bővült, amihez az előző év átlagosnál alacsonyabb terméseredménye is hozzájárult; termelési értékének nagyarányú bővülését pedig árindexének 6,5 százalékos növekedése is eredményezte. A teljes mezőgazdasági kibocsátás volumenének változására a kukorica (2,1 százalékpont) volt a legnagyobb hatással.

Az ipari növények kibocsátása 4,8 százalékkal csökkent, ugyanis a növénycsoport nagy részét kitevő napraforgó termelésének 9,4 százalékos visszaesését a repce volumenének 7,2 százalékos növekedése csupán mérsékelni tudta. A cukorrépa kibocsátása 20, a kertészeti termékeké 2,4 százalékkal csökkent, míg a takarmánynövények volumene 3,3 százalékkal növekedett. A burgonya betakarított területe tovább mérséklődött, kibocsátása viszont nem változott. A gyümölcstermesztés volumene 14, az ágazat jelentős részét kitevő alma volumene 42 százalékkal lett nagyobb.

Az élő állatok kibocsátása 8,1 százalékkal, az állattenyésztés teljes termelési volumene 5,7 százalékkal múlta felül az előző évit. A baromfi kibocsátása 13, a szarvasmarháé 7,0, a sertésé 3,0 százalékkal nőtt. Az állati termékek közül a tej mennyisége minimálisan bővült, a tojásé változatlan maradt – míg előbbi ára stagnált, addig utóbbié 2,0 százalékkal csökkent. A tejtermelés a mezőgazdaság egyik meghatározó termelési ága, a tejkvóta 2015. évi kivezetése óta lassú növekedési pályára állt. 2018-ban a felvásárolt tejmennyiség közel 1,0 százalékos növekedést mutatott.

A mezőgazdasági kibocsátás volumene és az árak is emelkedtek

2018-ban a mezőgazdasági ágazat (szolgáltatásokkal és másodlagos tevékenységekkel együtt számolt) kibocsátásának értéke – folyó alapáron 2 720 milliárd forint – 4,8 százalékkal nőtt 2017-hez képest. A volumen 3,6, az árak 1,2 százalékkal emelkedtek. A növénytermesztési termékek árszínvonala 3,0 százalékkal nőtt, miközben az állatok és állati termékeké 1,8 százalékkal csökkent.

KSH

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-29 19:10:00
A 2024-es adótörvény módosításai egy egyszeri amnesztiát biztosítanak társaságok számára, lehetővé téve a korábban be nem jelentett részesedések utólagos bejelentését és az ezzel járó társasági adófizetési kötelezettség alóli mentesülést 2024. május 31-ig. A rendelkezés részleteit dr. Szarvák Jenő, a HÍD Consulting adó üzletágának vezetője foglalja össze.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS