Lassult októberben a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése

2022. 12. 13., 18:17

Négy hónap élénkülés után októberben lassult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése: a felvásárlási árak átlagosan 58,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, az éves növekedési ütem 2,1 százalékponttal lassabb lett a szeptemberinél.

A KSH legfrissebb adatai szerint a növényi termékek 56,4 százalékos éves drágulása 3,1 százalékponttal, az élő állatok és állati termékek árának 64,7 százalékos emelkedése 0,4 százalékponttal mérsékeltebb az előző havinál.

A növényi termékek között a szeptemberihez képest 13,3 százalékponttal, 69,0 százalékra fékeződött le a gabonafélék drágulási üteme, és 6,0 százalékponttal 44,8 százalékosra lassult az ipari növények áremelkedése. A búza árának éves emelkedése 13 százalékponttal, a szeptemberi 77,7 százalékról 64,7 százalékosra lassult, a kukoricáé 84,5 százalékról októberre 71,5 százalék lett. Az ipari növények mérsékeltebb áremelkedése szélsőséges kilengések eredője, a dohány drágulása 27,8 százalékponttal 7,7 százalékra lassult, míg a cukorrépáé 88,1 százalékponttal 87,5 százalékra ugrott, mivel szeptemberben még olcsóbb volt, mint tavaly.

A gyümölcsök árának 23,8 százalékos emelkedése 24,7 százalékponttal erősebb a szeptemberinél, a burgonya drágulása 21,9 százalékponttal 66,4 százalékra gyorsult.

A zöldségfélék ára a szeptemberihez képest 6,2 százalékponttal gyorsult, 46,0 százalékkal lett magasabb a tavaly októberinél. Leginkább az uborka, a karfiol és a fejes saláta drágult 67,5, 66,3, illetve 57,7 százalékkal, a fejes káposzta 48,9, a paradicsom 38,1, a vöröshagyma 29,1, a sárgarépa 24,9 és a zöldbab 13,6 százalékkal került több, mint tavaly októberben.

Az élő állatok felvásárlási árának 65,3 százalékos éves emelkedése 3,9 százalékponttal mérsékeltebb a szeptemberinél.

A vágósertések felvásárlási ára szeptemberben még csaknem duplája (199,7 százaléka) volt az egy évvel korábbinak, októberre „csak” 84,5 százalékkal lett magasabb, a baromfifélék drágulása viszont 4,4 százalékponttal emelkedett és átlépte a 60 százalékot (60,1 százalék). A kacsa felvásárlási ára emelkedik továbbra is legjobban: októberben már 86,2 százalékkal magasabb a tavalyinál, míg a tyúkfélék és a liba termelői ára 57,8, illetve 57,3 százalékkal emelkedett, a pulyka ára 47,4 százalékkal nőtt.

A vágómarha felvásárlási áremelkedése valamivel 40 százalék alatt stagnál.

Az állati termékek drágulása 8,5 százalékponttal tovább gyorsult, az árak 64,7 százalékkal múlták felül a tavaly októberi szintet. A tojás felvásárlási ára egyetlen hónap alatt 36,8 százalékponttal szökött fel és 88,5 százalékkal lett magasabb a tavaly októberinél, a tej árának 68,6 százalékos emelkedése 3,8 százalékponttal magasabb a szeptemberinél. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-10-03 09:09:44
Több nagybank csökkentette az elmúlt hetekben a kamatait, így a lakáshiteleknél egyre több ajánlatot találhatunk 10 százalék alatti kamattal, de van már 8 százaléknál kisebb is. A folytatás azonban göröngyösebbé is válhat – derül ki a Bank360.hu elemzéséből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Nem drága a csapatépítés, ha a dolgozók napi béréhez viszonyítjuk, de nem az étel, az ital és maga az esemény a fontos, hanem az, hogy mit hozunk ki a résztvevőkből. A látens távozóktól az elkerülhető fluktuáción át a jutalmazás-elismerés egyensúlyáig – íme, a recept ahhoz, hogy egy nyelvet beszéljen dolgozó és munkáltató. A következetes, tervszerű vállalati fejlődéshez vezető útról Kalmár Pétert, az [eureka] Consulting & Games alapító-vezérigazgatóját kérdeztük.
Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS