Lassult októberben a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése

2022. 12. 13., 18:17

Négy hónap élénkülés után októberben lassult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése: a felvásárlási árak átlagosan 58,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, az éves növekedési ütem 2,1 százalékponttal lassabb lett a szeptemberinél.

A KSH legfrissebb adatai szerint a növényi termékek 56,4 százalékos éves drágulása 3,1 százalékponttal, az élő állatok és állati termékek árának 64,7 százalékos emelkedése 0,4 százalékponttal mérsékeltebb az előző havinál.

A növényi termékek között a szeptemberihez képest 13,3 százalékponttal, 69,0 százalékra fékeződött le a gabonafélék drágulási üteme, és 6,0 százalékponttal 44,8 százalékosra lassult az ipari növények áremelkedése. A búza árának éves emelkedése 13 százalékponttal, a szeptemberi 77,7 százalékról 64,7 százalékosra lassult, a kukoricáé 84,5 százalékról októberre 71,5 százalék lett. Az ipari növények mérsékeltebb áremelkedése szélsőséges kilengések eredője, a dohány drágulása 27,8 százalékponttal 7,7 százalékra lassult, míg a cukorrépáé 88,1 százalékponttal 87,5 százalékra ugrott, mivel szeptemberben még olcsóbb volt, mint tavaly.

A gyümölcsök árának 23,8 százalékos emelkedése 24,7 százalékponttal erősebb a szeptemberinél, a burgonya drágulása 21,9 százalékponttal 66,4 százalékra gyorsult.

A zöldségfélék ára a szeptemberihez képest 6,2 százalékponttal gyorsult, 46,0 százalékkal lett magasabb a tavaly októberinél. Leginkább az uborka, a karfiol és a fejes saláta drágult 67,5, 66,3, illetve 57,7 százalékkal, a fejes káposzta 48,9, a paradicsom 38,1, a vöröshagyma 29,1, a sárgarépa 24,9 és a zöldbab 13,6 százalékkal került több, mint tavaly októberben.

Az élő állatok felvásárlási árának 65,3 százalékos éves emelkedése 3,9 százalékponttal mérsékeltebb a szeptemberinél.

A vágósertések felvásárlási ára szeptemberben még csaknem duplája (199,7 százaléka) volt az egy évvel korábbinak, októberre „csak” 84,5 százalékkal lett magasabb, a baromfifélék drágulása viszont 4,4 százalékponttal emelkedett és átlépte a 60 százalékot (60,1 százalék). A kacsa felvásárlási ára emelkedik továbbra is legjobban: októberben már 86,2 százalékkal magasabb a tavalyinál, míg a tyúkfélék és a liba termelői ára 57,8, illetve 57,3 százalékkal emelkedett, a pulyka ára 47,4 százalékkal nőtt.

A vágómarha felvásárlási áremelkedése valamivel 40 százalék alatt stagnál.

Az állati termékek drágulása 8,5 százalékponttal tovább gyorsult, az árak 64,7 százalékkal múlták felül a tavaly októberi szintet. A tojás felvásárlási ára egyetlen hónap alatt 36,8 százalékponttal szökött fel és 88,5 százalékkal lett magasabb a tavaly októberinél, a tej árának 68,6 százalékos emelkedése 3,8 százalékponttal magasabb a szeptemberinél. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-12 21:10:35
Csak a személyre szabott és élményalapú munkahelyek képesek hosszú távon megtartani az értékes munkaerőt – hangzott el a FIVOSZ hétfői HR-konferenciáján, ahol panelbeszélgetésen keresték a választ arra, hogy milyen az ideális munkahely 2024-ben.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS