Lassabb növekedést jelez a márciusi BMI

2023. 04. 03., 16:48

A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított márciusi értéke 55,3 pontra esett a februári 56,3-ról, eszerint a válaszadók az előző hónaphoz képest lassabb bővülési folyamatokról számoltak be – tájékoztatott a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

A korábbi március havi értékekkel összevetve az idei érték magasabb, mint az 52,3 pontos hosszú távú átlag és meghaladja az előző három év márciusi értékeinek 54,2 pontos átlagát is. A most mért szezonálisan kiigazított BMI indexértéknél 1995 óta összesen hat évben volt magasabb március havi érték.

A felmérésben vizsgált részindexek közül a beszerzési mennyiség indexét és a vásárolt készletek indexét kivéve csökkenő részindexeket jelzett az MLBKT. A változások mértéke csak egy esetben haladta meg az öt százalékpontot. A vásárolt készletek index 3,0 százalékponttal nőtt a hónapban, stabil emelkedést jelez. A beszerzési mennyiség index 1,6 ponttal nőtt.

A BMI 50 százalék feletti értéke a feldolgozóipari tevékenységek fellendülésére, 50 százalék alatti értéke a recesszió irányába való elmozdulásra utal.

A foglalkoztatottság indexe 2,2 százalékponttal alacsonyabb, 50,9 lett márciusban, de már tizennyolcadik hónapja bővülést mutat. Az elmúlt időszakban is 50,0 pont körül mozgott az index.

Az új rendelések mennyisége továbbra is erős bővülést mutat, ám az indexérték 1,0 százalékponttal csökkent. A termelési mennyiség index szintén bővülést jelez, a márciusi indexérték 3,6 százalékponttal alacsonyabb a februárinál.

A szállítási átfutási idő értéke, ezzel szemben tartósan 50 pont alatt maradt, a februári markáns növekedés után a múlt hónapban 2,5 százalékponttal csökkent az index.

A külpiaci mutatók ismét bővülésről tanúskodnak, bár az import indexe 3,1 százalékponttal, az exporté 3,0 százalékponttal kisebb a februárinál.

A beszerzési árak emelkedése tartós, de a 7,2 százalékpontos csökkenés lassulást jelez.

A késztermékkészletek indexe 1,2 százalékponttal esett vissza márciusban. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Nem drága a csapatépítés, ha a dolgozók napi béréhez viszonyítjuk, de nem az étel, az ital és maga az esemény a fontos, hanem az, hogy mit hozunk ki a résztvevőkből. A látens távozóktól az elkerülhető fluktuáción át a jutalmazás-elismerés egyensúlyáig – íme, a recept ahhoz, hogy egy nyelvet beszéljen dolgozó és munkáltató. A következetes, tervszerű vállalati fejlődéshez vezető útról Kalmár Pétert, az [eureka] Consulting & Games alapító-vezérigazgatóját kérdeztük.
Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS