Lakás- és albérletár szempontjából sem mindegy, hol jársz egyetemre

2021. 08. 13., 10:00

Nem mondhatjuk, hogy a nagy magyar egyetemi városokban (Budapest, Debrecen, Szeged és Pécs) sohasem voltak magasabbak a lakás-és albérletpiaci árak. Az viszont igaz, hogy továbbra is nagyok a közöttük levő árbeli különbségek. Az ingatlannet.hu utánajárt, hogy hol és mennyivel kerül többe/kevesebbe egy lakás vagy egy albérlet az egyetemistáknak.

Budapesten a legdrágábbak az albérletek

Bizony a fővárosi egyetemekre felvételt nyert hallgatóknak kell legmélyebben a zsebükbe nyúlniuk. Budapesten a júliusi statisztikai adatok alapján 3300 forint/m2 volt a kiadó lakások átlagára. Ha megnézünk egy 40 m2 alapterületű garzont, akkor a bérleti díja ekkor átlag 165 ezer forint volt.

Debrecenben, Szegeden és Pécsen közel azonos átlagáron, 2350–2500 forintért kínálják kiadásra a lakásokat négyzetméterenként. Ez a korábbi példában szereplő 40 m2-es kislakás esetében átlagosan 94–100 ezer forintos havi díjat jelentett idén júliusban.

Tehát Budapesten több mint 1,5-szeres árakkal találkozhatnak a diákok, mint Debrecenben, Szegeden vagy Pécsen. Amennyiben egy 3 éves alapképzéssel és egy 40 m2-es kiadó lakás júliusi átlagárával számolunk, úgy Budapesten a bérlés átlagosan csaknem 6 millió forintba, Debrecenben, Szegeden és Pécsen pedig 3,4–3,6 millió forintba kerülhet.

Lakást vásárolni sem könnyű Budapesten

Akár a téglalakásokat, akár a panellakásokat nézzük, mindkét esetben Budapesten vannak a legdrágább négyzetméter árak a nagy egyetemi városaink között. A fővárosi lakáspiacon idén júliusban téglaépítéses típust 860 ezer forint/m2-es, panelépítéses típust pedig 610 ezer forint/m2-es átlagáron kínáltak eladásra.

A Budapestet követő három nagyobb egyetemi város közül a – júliusi adatok alapján – a debreceni lakások kínálati átlagárai voltak a legborsosabbak: téglalakásaik átlagos négyzetméter ára 650 forint/m2, panellakásaiké 480 Ft/m2. Szeged és Pécs lakáspiaca közel azonos átlagárakkal jellemezhető. Téglalakásaik átlagos négyzetméter ára 350–400 ezer forint/m2, panellakásaiké 480–500 ezer forint/m2.

Az árdifferencia így vásárlás tekintetében sem elhanyagolható. Hiszen míg Budapesten egy 40 m2-es téglalakás 34 millió forintba kerül, addig ugyanez Pécsen csaknem feleannyiba, 19 millió forintba.

Érdemes várni?

Akár megengedhetjük magunknak a vásárlást, akár a bérlők cipőjében járunk, egyszer sem mindegy, hogy melyik nagyvárosban keresgélünk. A különbségek ráadásul egyáltalán nem csekélyek, hanem súlyos milliókat jelentenek.

Ráadásul a fővárosi lakás- és albérletárak utáni szakadék valószínűleg a jövőben sem lesz kisebb, ha csak nem lep meg minket a koronavírus negyedik hulláma vagy egy ehhez hasonló nagyobb kaliberű esemény. Mindenesetre a 2021-es évet erősen kezdő haza ingatlanpiacon minden egyetemi városban az év második felében is áremelkedésre számíthatunk.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 20., 16:40
Nem jellemezte magas cégfluktuáció a faipari szektort 2022-ben, alapvetően stagnált az itt működő cégek száma. Az egyéni vállalkozók köre tavaly közel 100 fővel tovább csökkent. A jövő rövidtávon várhatóan nem hoz jelentős kiugrást, 2023-ban csökkenő cégszámmal érdemes számolni – írja elemzésében az Opten.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-21 19:13:00
Ha Önnek van a feltételeknek megfelelő, eladó kutyája és részt kíván venni a NAV április hónapban tervezett kutyavásárán, akkor 2023. április 12-ig küldjön előzetes ajánlatot!
2023-03-21 15:13:00
A magyar rendszerváltást követő privatizációs tranzakciókba csöppenő hazai ügyvédeknek a 90-es évek közepén még újdonság volt, ma azonban már csak egyszerű technikai feladat egy cégfelvásárlást célzó tranzakció előtt az eladásra kínált társaság vagy üzletág (együtt: a céltársaság) „átvilágítása”. Ezt az amerikai jogi zsargonban a latinból kölcsönzött „due diligence”-nek nevezik, amely szószerint „kellő gondosságként” fordítható magyarra, de a fúziós ügyekre szakosodott magyar ügyvédek is inkább a latin megnevezést használják. A legfontosabb tudnivalókat dr. Papp Álmos, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners versenyjogi csoportjának vezetője foglalja össze.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS