Lakás- és albérletár szempontjából sem mindegy, hol jársz egyetemre

2021. 08. 13., 10:00

Nem mondhatjuk, hogy a nagy magyar egyetemi városokban (Budapest, Debrecen, Szeged és Pécs) sohasem voltak magasabbak a lakás-és albérletpiaci árak. Az viszont igaz, hogy továbbra is nagyok a közöttük levő árbeli különbségek. Az ingatlannet.hu utánajárt, hogy hol és mennyivel kerül többe/kevesebbe egy lakás vagy egy albérlet az egyetemistáknak.

Budapesten a legdrágábbak az albérletek

Bizony a fővárosi egyetemekre felvételt nyert hallgatóknak kell legmélyebben a zsebükbe nyúlniuk. Budapesten a júliusi statisztikai adatok alapján 3300 forint/m2 volt a kiadó lakások átlagára. Ha megnézünk egy 40 m2 alapterületű garzont, akkor a bérleti díja ekkor átlag 165 ezer forint volt.

Debrecenben, Szegeden és Pécsen közel azonos átlagáron, 2350–2500 forintért kínálják kiadásra a lakásokat négyzetméterenként. Ez a korábbi példában szereplő 40 m2-es kislakás esetében átlagosan 94–100 ezer forintos havi díjat jelentett idén júliusban.

Tehát Budapesten több mint 1,5-szeres árakkal találkozhatnak a diákok, mint Debrecenben, Szegeden vagy Pécsen. Amennyiben egy 3 éves alapképzéssel és egy 40 m2-es kiadó lakás júliusi átlagárával számolunk, úgy Budapesten a bérlés átlagosan csaknem 6 millió forintba, Debrecenben, Szegeden és Pécsen pedig 3,4–3,6 millió forintba kerülhet.

Lakást vásárolni sem könnyű Budapesten

Akár a téglalakásokat, akár a panellakásokat nézzük, mindkét esetben Budapesten vannak a legdrágább négyzetméter árak a nagy egyetemi városaink között. A fővárosi lakáspiacon idén júliusban téglaépítéses típust 860 ezer forint/m2-es, panelépítéses típust pedig 610 ezer forint/m2-es átlagáron kínáltak eladásra.

A Budapestet követő három nagyobb egyetemi város közül a – júliusi adatok alapján – a debreceni lakások kínálati átlagárai voltak a legborsosabbak: téglalakásaik átlagos négyzetméter ára 650 forint/m2, panellakásaiké 480 Ft/m2. Szeged és Pécs lakáspiaca közel azonos átlagárakkal jellemezhető. Téglalakásaik átlagos négyzetméter ára 350–400 ezer forint/m2, panellakásaiké 480–500 ezer forint/m2.

Az árdifferencia így vásárlás tekintetében sem elhanyagolható. Hiszen míg Budapesten egy 40 m2-es téglalakás 34 millió forintba kerül, addig ugyanez Pécsen csaknem feleannyiba, 19 millió forintba.

Érdemes várni?

Akár megengedhetjük magunknak a vásárlást, akár a bérlők cipőjében járunk, egyszer sem mindegy, hogy melyik nagyvárosban keresgélünk. A különbségek ráadásul egyáltalán nem csekélyek, hanem súlyos milliókat jelentenek.

Ráadásul a fővárosi lakás- és albérletárak utáni szakadék valószínűleg a jövőben sem lesz kisebb, ha csak nem lep meg minket a koronavírus negyedik hulláma vagy egy ehhez hasonló nagyobb kaliberű esemény. Mindenesetre a 2021-es évet erősen kezdő haza ingatlanpiacon minden egyetemi városban az év második felében is áremelkedésre számíthatunk.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-29 20:10:00
A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra. A tudomány, művészet, sport, oktatás és ismeretterjesztés terén kiemelkedő munkássággal bíró jelölteknek odaítélt elismerést december elején adják át a Művészetek Palotájában.
2023-09-29 16:50:00
A rossz egyéni döntéseket jobb elkerülni, ennek pedig a legjobb módja, ha a felnövekvő generáció már az iskolában elsajátítja a pénz használatának alapjait, a pénzügyi rendszer lényegét, a takarékosságot és a saját erőforrásainkkal való gazdálkodást – mondta Varga Mihály a Pénzügyi Tudatosság Fejlesztéséért Díj átadóünnepségén.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Nem drága a csapatépítés, ha a dolgozók napi béréhez viszonyítjuk, de nem az étel, az ital és maga az esemény a fontos, hanem az, hogy mit hozunk ki a résztvevőkből. A látens távozóktól az elkerülhető fluktuáción át a jutalmazás-elismerés egyensúlyáig – íme, a recept ahhoz, hogy egy nyelvet beszéljen dolgozó és munkáltató. A következetes, tervszerű vállalati fejlődéshez vezető útról Kalmár Pétert, az [eureka] Consulting & Games alapító-vezérigazgatóját kérdeztük.
Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS