Kipukkanhat az ingatlanpiaci lufi 2023-ban?

2023. 01. 21., 14:25

Míg 2022 első felében az állami támogatásoknak köszönhetően igazi lakáshitel-robbanás ment végbe, addig az év második felében a gazdasági bizonytalanság visszavetette a magyarok hitelfelvételi kedvét, s a lakáspiaci árak növekedésének üteme is jelentős mértékben lassult. A kormány a decemberi végi bejelentésével, miszerint még legalább 2024-ig igényelhetők a kormányzati otthonteremtési támogatások, mentőövet dobott a hazai ingatlanpiacnak. Egyes előrejelzések szerint a lassulás 2023-ban is kitart, de vajon kipukkanhat idén az a bizonyos lufi?

Tompíthatja a kedvezőtlen folyamatokat az állami támogatások meghosszabbítása

A lakáscélú állami támogatások igénylésének meghosszabbítása valamelyest enyhítheti a kedvezőtlen ingatlanpiaci folyamatokat 2023-ban. Még így sem kizárt azonban, hogy jelentős mértékben csökken a forgalom, ami az ingatlanárak zuhanásához vezethet.

A Babaváró hitel meghosszabbításának jelentős szerepe van a lakáspiaci folyamatok alakulásában, hiszen nagyon sok fiatalnak nyújt segítséget első lakásvásárlás során az önerő biztosításában. Ez a bizonytalan gazdasági helyzetben is ösztönözheti az első ingatlanvásárlás előtt állókat, így az eladók is kedvezőbb helyzetbe kerülhetnek a piacon.

A támogatások hatással lehetnek a tavalyi évben kiváró költözni vágyókra is, akik az év második felében tervezték az ingatlanváltást, azonban az egyre emelkedő kamatkörnyezet és rezsiárak hatására tovább halasztották az adásvételt. A bizonytalanság és a kivárás miatt a második félévben közel 20 százalékkal csökkent adásvételek száma, és közel azonos mértékben csökkent a lakáscélú hiteligénylések számát is.

Továbbra is magas kamatra számíthatunk

Az utóbbi években tapasztalt meredek ingatlanár-drágulás eredményeképp ma már a legtöbb vevő valamilyen lakáscélú hitelt igényel segítségképp. Az infláció és az egyéb kedvezőtlen gazdasági folyamatok hatására azonban 2022 végére az átlagos lakáshitel kamatok már 9–10 százalék körül mozogtak a hazai bankintézeteknél, ami negatívvan befolyásolta a magyarok hitelfelvételi kedvét. A jelenlegi tendencia szerint 2023-ban is emelkedő kamatkörnyezet jellemezheti a hitelezési piacot, ami a kereslet 2022-es bázisához mért elmaradását eredményezheti. Azonban a támogatások bizonyos mértékben növelhetik az újonnan megkötött lakáscélú hitelek számát, de a tavalyi év első felében igényelt hitelek számát várhatóan nem éri el.

Túlkereslet vagy túlkínálat?

A jelenlegi kilátások szerint a vevők éve lehet az idei év, már ami a lakáspiacot jelenti. 2022-ben kettészakadt a hazai ingatlanpiac: az év első felét a túlkereslet jellemezte, azonban a gazdasági hatások miatt az év második felében már az eladók uralták a piacot. Előrejelzések szerint az árak emelkedése nem marad abba, azonban az üteme – amely az utóbbi években kétszámjegyű volt – jelentős mértékben, 4–5 százalékra csökkenhet. A piacot idén a túlkínálat jellemezheti, így az eladók nehezebb helyzetbe kerülhetnek.

Creditline.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS