Kipukkanhat az ingatlanpiaci lufi 2023-ban?

2023. 01. 21., 14:25

Míg 2022 első felében az állami támogatásoknak köszönhetően igazi lakáshitel-robbanás ment végbe, addig az év második felében a gazdasági bizonytalanság visszavetette a magyarok hitelfelvételi kedvét, s a lakáspiaci árak növekedésének üteme is jelentős mértékben lassult. A kormány a decemberi végi bejelentésével, miszerint még legalább 2024-ig igényelhetők a kormányzati otthonteremtési támogatások, mentőövet dobott a hazai ingatlanpiacnak. Egyes előrejelzések szerint a lassulás 2023-ban is kitart, de vajon kipukkanhat idén az a bizonyos lufi?

Tompíthatja a kedvezőtlen folyamatokat az állami támogatások meghosszabbítása

A lakáscélú állami támogatások igénylésének meghosszabbítása valamelyest enyhítheti a kedvezőtlen ingatlanpiaci folyamatokat 2023-ban. Még így sem kizárt azonban, hogy jelentős mértékben csökken a forgalom, ami az ingatlanárak zuhanásához vezethet.

A Babaváró hitel meghosszabbításának jelentős szerepe van a lakáspiaci folyamatok alakulásában, hiszen nagyon sok fiatalnak nyújt segítséget első lakásvásárlás során az önerő biztosításában. Ez a bizonytalan gazdasági helyzetben is ösztönözheti az első ingatlanvásárlás előtt állókat, így az eladók is kedvezőbb helyzetbe kerülhetnek a piacon.

A támogatások hatással lehetnek a tavalyi évben kiváró költözni vágyókra is, akik az év második felében tervezték az ingatlanváltást, azonban az egyre emelkedő kamatkörnyezet és rezsiárak hatására tovább halasztották az adásvételt. A bizonytalanság és a kivárás miatt a második félévben közel 20 százalékkal csökkent adásvételek száma, és közel azonos mértékben csökkent a lakáscélú hiteligénylések számát is.

Továbbra is magas kamatra számíthatunk

Az utóbbi években tapasztalt meredek ingatlanár-drágulás eredményeképp ma már a legtöbb vevő valamilyen lakáscélú hitelt igényel segítségképp. Az infláció és az egyéb kedvezőtlen gazdasági folyamatok hatására azonban 2022 végére az átlagos lakáshitel kamatok már 9–10 százalék körül mozogtak a hazai bankintézeteknél, ami negatívvan befolyásolta a magyarok hitelfelvételi kedvét. A jelenlegi tendencia szerint 2023-ban is emelkedő kamatkörnyezet jellemezheti a hitelezési piacot, ami a kereslet 2022-es bázisához mért elmaradását eredményezheti. Azonban a támogatások bizonyos mértékben növelhetik az újonnan megkötött lakáscélú hitelek számát, de a tavalyi év első felében igényelt hitelek számát várhatóan nem éri el.

Túlkereslet vagy túlkínálat?

A jelenlegi kilátások szerint a vevők éve lehet az idei év, már ami a lakáspiacot jelenti. 2022-ben kettészakadt a hazai ingatlanpiac: az év első felét a túlkereslet jellemezte, azonban a gazdasági hatások miatt az év második felében már az eladók uralták a piacot. Előrejelzések szerint az árak emelkedése nem marad abba, azonban az üteme – amely az utóbbi években kétszámjegyű volt – jelentős mértékben, 4–5 százalékra csökkenhet. A piacot idén a túlkínálat jellemezheti, így az eladók nehezebb helyzetbe kerülhetnek.

Creditline.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-10-03 20:09:46
A SkillX szeptember végén tartott szakmai rendezvényén mutatták be a cég legfrissebb kutatásának eredményeit. Az eseményen szóba került több olyan aktuális kérdés is, amelyek jelentősen befolyásolhatják a jelenlegi munkaerőpiaci helyzetet, a munkavállalói fejlődést, valamint a céges munkaerő-kiválasztási folyamatokat és a munkaerő megtartását.
2023-10-03 19:39:42
A Magyar Bankszövetség elkötelezett Magyarország pénzügyi stabilitása, a gazdaságfejlesztési megoldások támogatása és a gazdasági verseny élénkítése iránt – hangsúlyozta a bankszövetség, reagálva Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter önkéntes kamatplafon bevezetéséről szóló felhívására.
2023-10-03 15:09:00
Az Európai Parlament kedden 578 szavazattal, 24 ellenszavazattal és 19 tartózkodás mellett elfogadta azt az új kereskedelempolitikai eszközt, amely konkrét intézkedések meghozatalára jogosítja fel az EU-t arra az esetre, ha egy harmadik ország gazdasági eszközökkel próbálná rákényszeríteni az EU-t vagy valamelyik tagállamát adott szakpolitikájának vagy álláspontjának megváltoztatására.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Nem drága a csapatépítés, ha a dolgozók napi béréhez viszonyítjuk, de nem az étel, az ital és maga az esemény a fontos, hanem az, hogy mit hozunk ki a résztvevőkből. A látens távozóktól az elkerülhető fluktuáción át a jutalmazás-elismerés egyensúlyáig – íme, a recept ahhoz, hogy egy nyelvet beszéljen dolgozó és munkáltató. A következetes, tervszerű vállalati fejlődéshez vezető útról Kalmár Pétert, az [eureka] Consulting & Games alapító-vezérigazgatóját kérdeztük.
Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS