Kik jártak a legjobban a Babaváró hitellel?

2021. 12. 05., 11:04

Ismét rekordot döntött, 2,98 százalékra emelkedett a babaváró hitel referenciakamata, ami a támogatás elvesztése esetén a visszafizetendő összeget határozza meg. Ha nem születik meg a beígért gyerek, akár egymillió forintos különbség is lehet a büntetések között attól függően, hogy a párok mikor vették fel a kölcsönt.

Tovább emelkedett az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) közlése alapján a babaváró hitel ügyleti kamatát meghatározó referenciamutató 2,65 százalékról 2,98 százalékra emelkedett. A növekedés mértéke az előző hónaphoz képest visszafogottabb volt, 33 bázispont a múlt havi 43 bázisponttal szemben, a korábban megszokott emelésekhez képest azonban ez is jelentős ugrás.

A 2,98 százalékos érték a legmagasabb a kamatmentes kölcsön indulása óta, és a januári igénylőkre fog vonatkozni. A decemberi igénylők még a 2,65 százalékos referenciakamattal számolhatnak.

2,5 millió forint felett is alakulhat az egy összegben visszafizetendő összeg

A babaváró hitel ügyleti kamata a kamattámogatás időszakában a referenciakamat 130 százalékának a 2 százalékponttal növelt értéke. Eszerint 2021. decemberben 5,45 százalékos kamattal számolhatnak az igénylők, jövő januárban viszont már 5,87 százalék lesz ez az érték. Ez a júniusi referenciakamat alapján kalkulált 4,38 százalékhoz képest közel másfél százalékos emelkedést jelent.

A kérdés persze, hogy ez mit jelent forintban. Azoknak, akik a kamattámogatást a futamidő végéig meg tudják tartani, semmit. Viszont akik a futamidő első öt évében nem teljesítik a gyermekvállalási feltételeket, vissza kell fizetniük az addig igénybe vett támogatási összeget, amit a szerződéskötés idején aktuális referenciamutató határoz meg. 

A Bank360.hu kalkulációi alapján ez az összeg a decemberi igénylőknek 10 millió forint igénylése esetén 2 450 250 forint lenne, a januárban szerződők azonban már 2 643 300 forintos büntetésre számíthatnak, amit az öt év letelte után egy összegben kell befizetni az államkincstárnak.

Azok jártak legjobban, akik két éve vették fel a babavárót

Ez az összeg több százezer forinttal magasabb, mint néhány hónappal ezelőtt, legjobban viszont azok jártak, akik 2019 év végén vették fel a kamatmentes kölcsönt. Mivel ekkor a referenciakamat 1 százalék volt, a visszafizetendő kamattámogatás összege a legkedvezőbb forgatókönyv szerint a másfél millió forintot sem érné el, mindössze 1 485 000 forint lenne. Azóta ez az érték két rövidebb periódust leszámítva folyamatosan emelkedik, így jutottunk el 2021 végére a közel 3 százalékos kamatig és a 2,6 millió forintos visszafizetendő kamattámogatásig. 

Az egy összegben történő visszafizetés után sem lesz könnyebb a házaspár helyzete, ugyanis a támogatás elvesztése után a törlesztés piaci kamatozás mellett folytatódik, a kamattámogatott időszakhoz képest azzal a különbséggel, hogy az aktuális referenciakamat 130 százalékához 5 százalékpontot kell hozzáadni.

Mivel a babaváró hitel ötéves kamatperiódusú, a visszafizetés után érvényes referenciakamatot még nem ismerhetjük. Ha a jelenlegi referenciakamathoz közeli értékkel számolunk, akkor a havi törlesztőrészlet összege akár 32 ezer forinttal is drágulhat a kamattámogatott időszakhoz képest, ebben az esetben ugyanis már az 50 ezer forintos felső határ sem lesz érvényben. 

Megéri várni az igényléssel?

A babaváró hitelt 2022. december 31-ig lehet igénybe venni, a jelenlegi információk alapján utána véget ér a program. Felmerül a kérdés, hogy érdemes-e várni néhány hónapot az igényléssel, bízva a referenciakamat esetleges csökkenésében. A következő hónapokban erre nem számítanak a Bank360.hu elemzői, sőt figyelembe véve Matolcsy György jegybankelnök 5 százalékos előrejelzését a 2022-es évre nézve, a következő egy-két hónapban akár 3 százalék feletti értékre is számítanak, ami tovább növelné a visszafizetendő összeget a támogatás elvesztése után.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Élelmiszerbiztonsági szempontból a nyár mindig kritikus időszak, főleg, ha olyan extrém hőhullám köszönt ránk, mint most.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS