Kevesebb vendéglátóhely könyvelt el nagyobb bevételt 2018-ban

2019. 07. 18., 14:44

Az előzetes adatok alapján 2018-ban a vendéglátásból folyó áron 1287 milliárd forint árbevétel származott, a forgalom volumene 9,6 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

A kereskedelmi vendéglátás forgalmának volumene 12 százalékkal nőtt, miközben a munkahelyi és közétkeztetést végző vendéglátóegységeké 6,1 százalékkal csökkent – olvasható a KSH „Helyzetkép a turizmus, vendéglátás ágazatról, 2018” című friss elemzésében.

Az árbevétel 91 százaléka (1170 milliárd forint) a kereskedelmi, 9 százaléka (118 milliárd forint) a munkahelyi vendéglátásban realizálódott. A kereskedelmi vendéglátás bevétele a nyári időszakra koncentrálódott, az éves bevétel 31 százaléka június–augusztusban realizálódott, míg a munkahelyi vendéglátás bevétele ennek komplementereként alakult.

A vendéglátóhelyek forgalmán belül árucsoportos megbontás szerint a teljes bevétel 73 százaléka ételforgalomból, 11–11 százalék alkoholtartalmú, illetve alkoholmentes italból, 4,3 százaléka kávéból származott.

Az elmúlt években a kereskedelmi vendéglátás aránya jelentősen emelkedett a munkahelyi vendéglátás rovására, de a vendéglátóhelyek forgalmának árucsoportos megoszlásában nem történt jelentős változás.

Csökkent a vendéglátóhelyek száma

2018 végén közel 45 ezer kereskedelmi és 6 ezer munkahelyi, rendezvényi és közétkeztetést végző, összesen 51 ezer vendéglátóhely üzemelt Magyarországon, közel 500-zal kevesebb, mint egy évvel korábban.

A kereskedelmi vendéglátóegységeken belül mintegy 29 ezer étterem és cukrászda (ideértve a büféket és fagylaltozókat is), valamint 16 ezer italüzlet és zenés szórakozóhely volt.

Az elmúlt öt év adatai alapján az látható, hogy az italüzletek és zenés szórakozóhelyek jelentős számban zártak be, miközben az éttermek és cukrászdák száma stabilizálódott, a munkahelyi vendéglátóhelyek száma pedig folyamatosan növekszik.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS