Két év alatt 10 millióval lett drágább az otthonteremtés Debrecenben

Két év alatt 10 millióval lett drágább az otthonteremtés Debrecenben
2023. 01. 25., 13:44

Hajdú-Bihar vármegyében, 2022-ben 55 százalékkal többet költöttek ingatlanra a vevők átlagosan a 2020-as adatokhoz képest. Míg a pandémia évében egy hozzávetőleg 70 négyzetméteres otthont átlagosan 29,5 millió Ft-ért lehetett megvásárolni a vármegye székhelyén, addig 2022-ben 10 millióval drágábban már csak 10 négyzetméterrel kisebb ingatlant kaphatott az ügyfél. Az értékesített újépítésűek aránya továbbra is 20 százalék körüli Hajdú-Biharban. A Duna House ingatlankörképe Hajdú-Bihar vármegyéből.

Ahogy a legtöbb vármegye ingatlanpiacán, úgy Hajdú-Biharban is érezhető volt a szegmens visszafogott tempója 2022 második félévétől kezdve. Az augusztusban bejelentett monumentális elektromos autóipari beruházás körüli sajtóvisszhangtól függetlenül Debrecen várhatóan továbbra is népszerű lesz az otthonteremtők körében. „Akik a BMW gyár, illetve a tervezett kínai CATL akkumulátorgyár munkalehetőségeivel szeretnének élni, akár az ország más pontjairól is átköltöznek majd Debrecenbe és vonzáskörnyezetébe. A meghosszabbított Falusi CSOK továbbra is lehetőséget teremt a családoknak a kedvezményes otthonteremtésre a környező településeken” – mondta el Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

A régióban Cívisvárosban lehet a legdrágábban ingatlanhoz jutni. A Duna House 2022-es értékesítési adatai alapján az átlagos négyzetméterár megközelíti a 660 ezer forintot, az átlagos lakásár pedig 39,6 millió Ft, ami 2020-hoz képest 57 százalékos emelkedést jelent a négyzetméterár tekintetében. Közel azonos emelkedés mutatkozik meg a Hajdú-Bihar vármegyei árak tekintetében is, az átlagos négyzetméterár megközelítette az 570 ezer forintot a tavalyi év során. Míg 2020-ban az ingatlanra fordított átlagos összeg 27 millió volt, amelyért átlagosan 74 négyzetméteres otthonokat kaptak a vevők, addig 2022-ben 36,5 millió forintos átlagár mellett mindössze 64 négyzetméteres ingatlanokra szerződtek a felek a vármegyében.

Az országos adatokhoz viszonyítva Debrecenben magas az értékesített újépítésű otthonok aránya, a tavalyi év során az összes eladott ingatlan 18 százaléka tartozott ebbe az ingatlantípusba a Duna House adatai szerint” – folytatta a szakértő. A vármegyei újépítésű ingatlanok négyzetméterár-emelkedése 2020-hoz viszonyítva 54 százalékos, 2021-hez képest 33 százalékos. Az átlagos újépítésű négyzetméterár megközelítette a 840 ezer forintot Hajdú-Biharban. Az új lakásra fordított összegben 2020-hoz képest 54 százalékos növekedést tapasztaltak a Duna House szakértői, 2021-hez képest kevesebb, mindössze 10 százalékos az eltérés. Míg 2020-ban 38,4 millió forintért 70 négyzetméter körüli újépítést vásárolhattak az érdeklődők, addig 2022-ben 59 millió forintért szerződhettek azonos méretű otthonra az ügyfelek.

A vármegyében a legmagasabb arányban a téglaépítésű lakások találtak új tulajdonosra (35 százalék), majd a családi házak következtek 34 százalékkal és a panellakások zárták a sort, 13 százalékkal. A rezsivédett, debreceni házgyári lakások átlagos négyzetméterára 51 százalékkal emelkedett 2020-hoz, 35 százalékkal 2021-hez mérten. A lakásvásárlók átlagosan közel 30 millió forintért jutottak élhető méretű, 50 négyzetméteres otthonhoz.

Azok a családok, akik családiház vásárlása mellett döntöttek a vármegyében, 2020-tól kezdve fokozatosan egyre alacsonyabb alapterületű ingatlanokat vásároltak, ezzel együtt csökkent a házakra költött összeg is. Míg 2020-ban még 28,6 millió forintért, közel 280 ezer forintos négyzetméteráron, 100 négyzetméteres otthonokra szerződtek a vevők, addig a tavalyi év során mindössze 76 négyzetméteres házakat vásároltak. A négyzetméterár 2021-hez mérten 24 százalékkal, 341 ezer forintra emelkedett, az ingatlanra fordított összeg 26,1 millióra csökkent.

„A befektetők számára legkedveltebb területet a debreceni egyetemek vonzáskörzete jelenti, a lokáció elősegíti ezen ingatlanok könnyebb kiadhatóságát. A megvalósult és tervezett beruházások várhatóan élénkítő hatással lesznek Debrecen és környéke ingatlanpiacára, valamint tovább növelik majd a vidéki viszonylatban magasnak számító, 2022-es értékesítési adatok alapján mért 40 százalékos helyi befektetői arányt is a Duna House szakértőinek várakozásai szerint” – mondta el Benedikt Károly.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-25 16:44:25
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.
2024-05-25 09:10:47
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) és a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségének (FIVOSZ) képviselői a Kínai Nemzetközi Kereskedelemfejlesztési Tanács (CCPIT) Sanghaji Irodájának delegációját fogadták csütörtökön Budapesten.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS