Két év alatt 10 millióval lett drágább az otthonteremtés Debrecenben

Két év alatt 10 millióval lett drágább az otthonteremtés Debrecenben
2023. 01. 25., 13:44

Hajdú-Bihar vármegyében, 2022-ben 55 százalékkal többet költöttek ingatlanra a vevők átlagosan a 2020-as adatokhoz képest. Míg a pandémia évében egy hozzávetőleg 70 négyzetméteres otthont átlagosan 29,5 millió Ft-ért lehetett megvásárolni a vármegye székhelyén, addig 2022-ben 10 millióval drágábban már csak 10 négyzetméterrel kisebb ingatlant kaphatott az ügyfél. Az értékesített újépítésűek aránya továbbra is 20 százalék körüli Hajdú-Biharban. A Duna House ingatlankörképe Hajdú-Bihar vármegyéből.

Ahogy a legtöbb vármegye ingatlanpiacán, úgy Hajdú-Biharban is érezhető volt a szegmens visszafogott tempója 2022 második félévétől kezdve. Az augusztusban bejelentett monumentális elektromos autóipari beruházás körüli sajtóvisszhangtól függetlenül Debrecen várhatóan továbbra is népszerű lesz az otthonteremtők körében. „Akik a BMW gyár, illetve a tervezett kínai CATL akkumulátorgyár munkalehetőségeivel szeretnének élni, akár az ország más pontjairól is átköltöznek majd Debrecenbe és vonzáskörnyezetébe. A meghosszabbított Falusi CSOK továbbra is lehetőséget teremt a családoknak a kedvezményes otthonteremtésre a környező településeken” – mondta el Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

A régióban Cívisvárosban lehet a legdrágábban ingatlanhoz jutni. A Duna House 2022-es értékesítési adatai alapján az átlagos négyzetméterár megközelíti a 660 ezer forintot, az átlagos lakásár pedig 39,6 millió Ft, ami 2020-hoz képest 57 százalékos emelkedést jelent a négyzetméterár tekintetében. Közel azonos emelkedés mutatkozik meg a Hajdú-Bihar vármegyei árak tekintetében is, az átlagos négyzetméterár megközelítette az 570 ezer forintot a tavalyi év során. Míg 2020-ban az ingatlanra fordított átlagos összeg 27 millió volt, amelyért átlagosan 74 négyzetméteres otthonokat kaptak a vevők, addig 2022-ben 36,5 millió forintos átlagár mellett mindössze 64 négyzetméteres ingatlanokra szerződtek a felek a vármegyében.

Az országos adatokhoz viszonyítva Debrecenben magas az értékesített újépítésű otthonok aránya, a tavalyi év során az összes eladott ingatlan 18 százaléka tartozott ebbe az ingatlantípusba a Duna House adatai szerint” – folytatta a szakértő. A vármegyei újépítésű ingatlanok négyzetméterár-emelkedése 2020-hoz viszonyítva 54 százalékos, 2021-hez képest 33 százalékos. Az átlagos újépítésű négyzetméterár megközelítette a 840 ezer forintot Hajdú-Biharban. Az új lakásra fordított összegben 2020-hoz képest 54 százalékos növekedést tapasztaltak a Duna House szakértői, 2021-hez képest kevesebb, mindössze 10 százalékos az eltérés. Míg 2020-ban 38,4 millió forintért 70 négyzetméter körüli újépítést vásárolhattak az érdeklődők, addig 2022-ben 59 millió forintért szerződhettek azonos méretű otthonra az ügyfelek.

A vármegyében a legmagasabb arányban a téglaépítésű lakások találtak új tulajdonosra (35 százalék), majd a családi házak következtek 34 százalékkal és a panellakások zárták a sort, 13 százalékkal. A rezsivédett, debreceni házgyári lakások átlagos négyzetméterára 51 százalékkal emelkedett 2020-hoz, 35 százalékkal 2021-hez mérten. A lakásvásárlók átlagosan közel 30 millió forintért jutottak élhető méretű, 50 négyzetméteres otthonhoz.

Azok a családok, akik családiház vásárlása mellett döntöttek a vármegyében, 2020-tól kezdve fokozatosan egyre alacsonyabb alapterületű ingatlanokat vásároltak, ezzel együtt csökkent a házakra költött összeg is. Míg 2020-ban még 28,6 millió forintért, közel 280 ezer forintos négyzetméteráron, 100 négyzetméteres otthonokra szerződtek a vevők, addig a tavalyi év során mindössze 76 négyzetméteres házakat vásároltak. A négyzetméterár 2021-hez mérten 24 százalékkal, 341 ezer forintra emelkedett, az ingatlanra fordított összeg 26,1 millióra csökkent.

„A befektetők számára legkedveltebb területet a debreceni egyetemek vonzáskörzete jelenti, a lokáció elősegíti ezen ingatlanok könnyebb kiadhatóságát. A megvalósult és tervezett beruházások várhatóan élénkítő hatással lesznek Debrecen és környéke ingatlanpiacára, valamint tovább növelik majd a vidéki viszonylatban magasnak számító, 2022-es értékesítési adatok alapján mért 40 százalékos helyi befektetői arányt is a Duna House szakértőinek várakozásai szerint” – mondta el Benedikt Károly.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-05 16:40:00
A NIS2 irányelv magasabb szintre emelte a korábbi uniós kiberbiztonsági szabályozást és számos új kötelezettséget vezetett be. Az irányelv szabályainak túlnyomó részét már átültették a magyar jogba, így a jövő év folyamán 2500–3000 hazai közép- és nagyvállalatnak kell a szigorú szabályoknak megfelelni, továbbá az ellátási láncuk biztonságát megteremteni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely Gábor, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners Ügyvédi Iroda szabályozási ügyekért felelős vezető ügyvédje.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS