Két év alatt 10 millióval lett drágább az otthonteremtés Debrecenben

Két év alatt 10 millióval lett drágább az otthonteremtés Debrecenben
2023. 01. 25., 13:44

Hajdú-Bihar vármegyében, 2022-ben 55 százalékkal többet költöttek ingatlanra a vevők átlagosan a 2020-as adatokhoz képest. Míg a pandémia évében egy hozzávetőleg 70 négyzetméteres otthont átlagosan 29,5 millió Ft-ért lehetett megvásárolni a vármegye székhelyén, addig 2022-ben 10 millióval drágábban már csak 10 négyzetméterrel kisebb ingatlant kaphatott az ügyfél. Az értékesített újépítésűek aránya továbbra is 20 százalék körüli Hajdú-Biharban. A Duna House ingatlankörképe Hajdú-Bihar vármegyéből.

Ahogy a legtöbb vármegye ingatlanpiacán, úgy Hajdú-Biharban is érezhető volt a szegmens visszafogott tempója 2022 második félévétől kezdve. Az augusztusban bejelentett monumentális elektromos autóipari beruházás körüli sajtóvisszhangtól függetlenül Debrecen várhatóan továbbra is népszerű lesz az otthonteremtők körében. „Akik a BMW gyár, illetve a tervezett kínai CATL akkumulátorgyár munkalehetőségeivel szeretnének élni, akár az ország más pontjairól is átköltöznek majd Debrecenbe és vonzáskörnyezetébe. A meghosszabbított Falusi CSOK továbbra is lehetőséget teremt a családoknak a kedvezményes otthonteremtésre a környező településeken” – mondta el Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

A régióban Cívisvárosban lehet a legdrágábban ingatlanhoz jutni. A Duna House 2022-es értékesítési adatai alapján az átlagos négyzetméterár megközelíti a 660 ezer forintot, az átlagos lakásár pedig 39,6 millió Ft, ami 2020-hoz képest 57 százalékos emelkedést jelent a négyzetméterár tekintetében. Közel azonos emelkedés mutatkozik meg a Hajdú-Bihar vármegyei árak tekintetében is, az átlagos négyzetméterár megközelítette az 570 ezer forintot a tavalyi év során. Míg 2020-ban az ingatlanra fordított átlagos összeg 27 millió volt, amelyért átlagosan 74 négyzetméteres otthonokat kaptak a vevők, addig 2022-ben 36,5 millió forintos átlagár mellett mindössze 64 négyzetméteres ingatlanokra szerződtek a felek a vármegyében.

Az országos adatokhoz viszonyítva Debrecenben magas az értékesített újépítésű otthonok aránya, a tavalyi év során az összes eladott ingatlan 18 százaléka tartozott ebbe az ingatlantípusba a Duna House adatai szerint” – folytatta a szakértő. A vármegyei újépítésű ingatlanok négyzetméterár-emelkedése 2020-hoz viszonyítva 54 százalékos, 2021-hez képest 33 százalékos. Az átlagos újépítésű négyzetméterár megközelítette a 840 ezer forintot Hajdú-Biharban. Az új lakásra fordított összegben 2020-hoz képest 54 százalékos növekedést tapasztaltak a Duna House szakértői, 2021-hez képest kevesebb, mindössze 10 százalékos az eltérés. Míg 2020-ban 38,4 millió forintért 70 négyzetméter körüli újépítést vásárolhattak az érdeklődők, addig 2022-ben 59 millió forintért szerződhettek azonos méretű otthonra az ügyfelek.

A vármegyében a legmagasabb arányban a téglaépítésű lakások találtak új tulajdonosra (35 százalék), majd a családi házak következtek 34 százalékkal és a panellakások zárták a sort, 13 százalékkal. A rezsivédett, debreceni házgyári lakások átlagos négyzetméterára 51 százalékkal emelkedett 2020-hoz, 35 százalékkal 2021-hez mérten. A lakásvásárlók átlagosan közel 30 millió forintért jutottak élhető méretű, 50 négyzetméteres otthonhoz.

Azok a családok, akik családiház vásárlása mellett döntöttek a vármegyében, 2020-tól kezdve fokozatosan egyre alacsonyabb alapterületű ingatlanokat vásároltak, ezzel együtt csökkent a házakra költött összeg is. Míg 2020-ban még 28,6 millió forintért, közel 280 ezer forintos négyzetméteráron, 100 négyzetméteres otthonokra szerződtek a vevők, addig a tavalyi év során mindössze 76 négyzetméteres házakat vásároltak. A négyzetméterár 2021-hez mérten 24 százalékkal, 341 ezer forintra emelkedett, az ingatlanra fordított összeg 26,1 millióra csökkent.

„A befektetők számára legkedveltebb területet a debreceni egyetemek vonzáskörzete jelenti, a lokáció elősegíti ezen ingatlanok könnyebb kiadhatóságát. A megvalósult és tervezett beruházások várhatóan élénkítő hatással lesznek Debrecen és környéke ingatlanpiacára, valamint tovább növelik majd a vidéki viszonylatban magasnak számító, 2022-es értékesítési adatok alapján mért 40 százalékos helyi befektetői arányt is a Duna House szakértőinek várakozásai szerint” – mondta el Benedikt Károly.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 03. 26., 23:45
epizód: 2023 / 3   |   hossz: 19:51
Mi kerül akár több tízmillió forintba egy nagy teljesítményű hangsugárzón és miben különbözik a hagyományos értelemben vett hangfalaktól? Hogyan lehetséges, hogy nem vastagabb egy faliképnél, mégis úgy szólaltat meg analóg és digitális zenét, mint semmi más? A világhír felé haladó márka sztoriját Kiss Imre, a Popori Acoustics értékesítési és marketingvezetője mutatja be.
Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS