Júniusban év eleji szintjére esett vissza a GKI konjunktúraindexe

2023. 06. 26., 11:22

A GKI Gazdaságkutató által – az EU támogatásával – végzett felmérés szerint az üzleti várakozások júniusban érezhetően romlottak, visszaestek a legutóbbi mélypontot jelentő, 2022 október-novemberi szintre. Ugyanakkor a fogyasztói kilátások javultak. Júniusban a foglalkoztatási várakozás a gazdálkodó szférában sokat romlott, de a lakosság munkanélküliségtől való félelme mérséklődött májushoz képest. A cégek áremelési törekvése jelentősen tovább csökkent és a fogyasztók inflációs várakozása is enyhült.

  • A GKI Gazdaságkutató által – az EU támogatásával – végzett felmérés szerint az üzleti várakozások júniusban érezhetően romlottak, visszaestek a legutóbbi mélypontot jelentő, 2022 október-novemberi szintre.

Az üzleti szféra kilátásai júniusban számottevően romlottak, mind a négy vizsgált ágazatban csökkent a jövőbe vetett bizalom. A magas infláció miatti keresletszűkülés ezek szerint érezteti erős negatív hatását. Erre utal, hogy a cégek áremelési törekvése is jelentősen tovább csökkent. Júniusban a szolgáltató bizalmi index 5, az ipari 7, az építőipari és a kereskedelmi 38-38 havi mélypontjára süllyedt.

Az iparban ugyan az elmúlt időszaki termelés megítélése nem változott, de a rendelésállomány és a készletek megítélése, valamint a termelési kilátások is romlottak. Az építőiparban az előző háromhavi termeléssel való elégedettség lényegesen, a rendelésállományok értékelése enyhén romlott.

A kereskedelemben az eladási pozíció és a rendelésállomány megítélése durván, a készletekről alkotott vélemény pedig csak némileg lett kedvezőtlenebb. A szolgáltatásban az általános üzletmenet megítélése enyhén, de a forgalmi várakozások jelentősen romlottak.

A vállalkozások foglalkoztatási hajlandósága – négy havi javulás után – júniusban számottevően romlott. Ismét többségbe kerültek az elbocsátásokra készülők a létszám bővítését tervezőkkel szemben. E két arány közötti különbség a legkisebb az iparban (itt a borúlátók aránya alig haladja meg a derűlátókét), a legnagyobb az építőiparban (itt a borúlátók vannak jelentős többségben). Ugyanakkor a lakosság munkanélküliségtől való félelme tovább, 13 havi mélypontjára csökkent.

Júniusban az üzleti szféra áremelési tervei jelentősen, csaknem hétéves mélypontjukra estek. A fogyasztók inflációs várakozása – a májusi erősödés után - júniusban csökkent, lényegében visszatért az áprilisi szintre.

A magyar gazdaság jövőbeli helyzetének megítélése az üzleti szférában – öt havi javulás után – júniusban jelentősen, a Covid-válság óta nem tapasztalt szintre esett, de a lakosság körében hatodik hónapja folyamatosan javul.

A GKI fogyasztói bizalmi index – a májusi esés után – júniusban érezhetően emelkedett, értéke lényegében visszatért az áprilisi szintre. Júniusban a lakosság saját jelenlegi pénzügyi helyzetét és a következő évben várhatót is jobbnak érezte, mint májusban. Javult az emberek nagyértékű fogyasztási cikkekre költhető pénzükről alkotott véleménye is.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS