Jegybanki magyarázat az infláció alakulásáról

2023. 11. 10., 16:11

Éves összevetésben 9,9 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, így 9 hónappal az év eleji inflációs csúcsot követően újra egyszámjegyű tartományba mérséklődött az áremelkedés üteme – hangsúlyozza a jegybank elemzése.

A jegybank „Közgazdasági előrejelzés és elemzés” igazgatóságán készült, Baksay Gergely ügyvezető igazgató által jóváhagyott elemzés szerint „az infláció lassulása továbbra is széles körben érzékelhető, amit a fegyelmezett monetáris politika, a kormányzat versenyt erősítő lépései, a visszafogott keresleti környezet, a bázishatások és az elmúlt évinél érdemben alacsonyabb külső költségkörnyezet együttes hatása okoz”.

Az infláció 2,3 százalékponttal lassult az előző hónaphoz képest. A lassuláshoz legnagyobb mértékben az élelmiszerek (mínusz -1,1 százalékpont) és az üzemanyagok (mínusz 0,4 százalékpont) járultak hozzá.

Az inflációs főcsoportok árváltozásairól az alábbiakat olvashatjuk:
– Az iparcikkek éves inflációja 8,8 százalékra csökkent. A termékcsoport árai 0,4 százalékkal emelkedtek az előző hónaphoz képest.
– A tartós iparcikkek árai az előző hónaphoz képest 0,1 százalékkal, a nem tartós iparcikkek árai pedig 0,6 százalékkal emelkedtek. Utóbbihoz a ruházati cikkek őszi hónapokra általánosan jellemző áremelkedése járult hozzá a legnagyobb mértékben.
– A piaci szolgáltatások ára havi összevetésben 0,4 százalékkal nőtt. A piaci szolgáltatások éves árindexe 14,3 százalékra csökkent, így az éves árdinamika júniusban megkezdődött mérséklődése folytatódott.
– Az élelmiszerek éves inflációjának lassulása folytatódott, így októberben a KSH adatközlése szerint 10,4 százalék volt. A termékkörön belül mind a feldolgozott, mind a feldolgozatlan élelmiszerek éves árindexe számottevően mérséklődött. A feldolgozatlan élelmiszerek inflációjának csökkenését elsősorban a tojás, valamint a friss zöldségek és gyümölcsök, a feldolgozott élelmiszerek éves árdinamikájának lassulását pedig főként a tej és tejtermékek, valamint a kenyér árának mérséklődése magyarázta. Szeptemberhez képest a feldolgozatlan élelmiszerek árai 0,5 százalékkal, a feldolgozott élelmiszerek árai pedig 0,2 százalékkal csökkentek.
– Az üzemanyagok ára havi alapon 3,8 százalékkal csökkent, így a termékcsoport éves bázisú inflációja 30,2 százalékra mérséklődött.
– Az alkohol, dohány termékkör ára szeptemberhez képest stagnált.
– A szabályozott árú termékek és szolgáltatások árai szeptemberhez képest 0,4 százalékkal emelkedtek. Az áremelkedést elsősorban a szerencsejátékok 3,8 százalékos áremelkedése magyarázza.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS