Jegybanki elemzés az infláció februári alakulásáról

2024. 03. 08., 21:10

Az MNB is értékelte a statisztikai hivatal adatait, amelyek szerint 2024 februárjában 3,7 százalékra lassult az éves infláció üteme.

2024 februárjában folytatódott az infláció csökkenése, a fogyasztói árak éves összevetésben 3,7 százalékkal emelkedtek. A maginfláció és az indirekt adóktól szűrt maginfláció egyaránt 5,1 százalékra csökkent. Havi bázison 0,7 százalékkal emelkedett a teljes fogyasztói kosár ára, míg a maginfláció esetében 0,2 százalékos áremelkedés volt megfigyelhető.

Az éves fogyasztóiár-index 0,1 százalékponttal mérséklődött az előző hónaphoz képest. Az iparcikkek (mínusz 0,4 százalékpont) és az élelmiszerek (mínusz 0,3 százalékpont) dezinflációhoz való hozzájárulását ellensúlyozta az üzemanyagok (+0,6 százalékpont) inflációt emelő hatása. Az éves bázisú maginfláció 1,0 százalékponttal csökkent, amelyen belül a dezinfláció általános volt. A tartósabb inflációs tendenciákat megragadó éves bázison számított mutatóink szintén mérséklődtek. A ritkán változó árú termékek inflációja 0,9 százalékponttal, a feldolgozott élelmiszerek nélkül számított maginfláció éves áremelkedése pedig 1,0 százalékponttal csökkent az előző hónaphoz képest.

Az infláció és a maginfláció is alacsonyabban alakult februárban a decemberi Inflációs jelentés előrejelzésének középértékénél. Az eltérést az infláció esetén elsősorban az élelmiszerek, míg a maginfláció esetén a feldolgozott élelmiszerek vártnál kedvezőbb áralakulása magyarázta. Az infláció elmúlt 13 hónapban tapasztalt erőteljes lassulását a fegyelmezett monetáris politika, a kormányzat versenyt erősítő lépései, a visszafogott kereslet, a bázishatások és a korábbinál érdemben alacsonyabb külső költségkörnyezet együttes hatása okozza.

Az inflációs alapfolyamatok lassulását jelzi, hogy a maginfláció és az infláció is 3 százalék alatt alakult az évesített rövidebb bázisú (3hó/3hó) összevetésben. Az előző hónaphoz viszonyított áremelkedés mértéke a teljes fogyasztói kosár és a maginfláció esetében is megfelelt az év ezen időszakára jellemző historikus átlagnak. Az üzemanyagok és szabályozott árak nélkül számított kosár ára az előző hónaphoz képest 0,2 százalékkal emelkedett. Az alapfolyamatokat jobban tükröző, a feldolgozott élelmiszerek nélkül számított havi bázisú maginfláció 0,3 százalékon alakult. A februári átárazások mértéke az iparcikkek esetén megfelelt a historikus átlagnak, miközben a piaci szolgáltatások esetén magasabban, az élelmiszerek esetén pedig alacsonyabban alakult.

Az alábbiakban az inflációs főcsoportok árváltozásait elemezzük röviden:
Az iparcikkek éves inflációja 3,9 százalékra csökkent. A termékcsoport árai 0,1 százalékkal mérséklődtek az előző hónaphoz képest. A termékcsoporton belül a nem tartós iparcikkek havi alapú drágulását ellensúlyozta a tartós iparcikkek árainak csökkenése. A nem tartós iparcikkek áremelkedését elsősorban a változékony árazású repülőjegyek okozták, míg a tartós iparcikkek esetében főként a használt személygépkocsik és az elektronikai cikkek járultak hozzá az árak mérséklődéséhez.
A piaci szolgáltatások éves bázisú árindexe 10,7 százalékra csökkent, így az éves árdinamika tavaly júniusban megkezdődött mérséklődése folytatódott. Havi összevetésben az árak 0,6 százalékkal nőttek, amit elsősorban az egészségügyi szolgáltatások és az éttermi étkezések drágulása magyarázott.
Az élelmiszerek éves inflációja februárban a KSH adatközlése szerint 2,2 százalékra mérséklődött. A termékkörön belül a feldolgozatlan és a feldolgozott élelmiszerek inflációja egyaránt mérséklődött, utóbbi esetén januárhoz hasonlóan negatív az éves alapú árváltozás. Januárhoz képest a feldolgozatlan élelmiszerek ára stagnált, míg a feldolgozott élelmiszereké 0,1 százalékkal mérséklődött. Az árcsökkenést a feldolgozott élelmiszerek esetében főként a tej és a tejtermékek okozták.
Az üzemanyagok ára havi összevetésben 6,7 százalékkal emelkedett. A dráguláshoz jelentős mértékben járult hozzá a január 1-jén életbe lépett jövedékiadó-emelés, ami fokozatosan gyűrűzött be az üzemanyagok fogyasztói árába. A termékcsoport átlagára éves bázison 2,4 százalékkal mérséklődött.
A szabályozott árú termékek és szolgáltatások árai januárhoz képest 0,6 százalékkal emelkedtek, amit a vezetékes gáz árának emelkedése okozott. Utóbbi annak a következménye, hogy csökkent az alacsonyabb hatósági ár mennyiségi korlátja alá eső lakossági fogyasztás aránya.

A lakossági inflációs várakozások az elmúlt hónapokban csökkentek, a mutatókat a szokásosnál nagyobb változékonyság jellemzi. A kiskereskedelmi értékesítési árakra és a szolgáltatásokra vonatkozó vállalati árvárakozások emelkedtek az elmúlt hónapokban, de továbbra is érdemben a 2022-es értékek alatt alakultak februárban.

Az elemzést a Közgazdasági előrejelzés és elemzés igazgatóságán Rippel Géza készítette és Baksay Gergely, a Közgazdasági és költségvetési elemzésekért felelős ügyvezető igazgató hagyta jóvá.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 18., 15:05
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) a napokban megújította együttműködési szerződését, amelynek célja az erőforrások egyesítése a magyar kis- és középvállalkozások hatékonyabb érdekvédelme, különös tekintettel a stratégiai tervezés és fejlesztések támogatása terén.
2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.
2024. 07. 12., 17:10
Európai Vállalkozásfejlesztési Díjjal (European Enterprise Promotion Awards) ismerték el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) vállalkozástámogató alkalmazását. A VOSZPortnak digitális átállás kategóriában ítélték oda a díjat.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Több mint 40 éve a család valamennyi szőlőültetvényét fenntartható módon, műtrágyáktól és gyomirtó szerektől mentesen kezeli, 2015 óta pedig kizárólag biogazdálkodást folytat.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS