Jegybanki elemzés az infláció alakulásáról

2024. 06. 10., 17:10

A májusi inflációs adatokat Rippel Géza foglalta össze.

2024 májusában a fogyasztói árak éves összevetésben 4,0 százalékkal emelkedtek; havi bázison a teljes fogyasztói kosár esetében 0,1 százalékkal csökkentek az árak, míg a maginflációs körben 0,5 százalékos áremelkedés volt megfigyelhető.

Az éves bázisú fogyasztóiár-index 0,3 százalékponttal emelkedett az előző hónaphoz képest. Az infláció emelkedését az üzemanyagok (+0,2 százalékpont) és a szabályozott árú termékek (+0,2 százalékpont) árdinamikájának bázishatások miatti növekedése okozta, melyet részben ellensúlyozott a piaci szolgáltatások (mínusz 0,1 százalékpont) inflációt csökkentő hatása. Utóbbi következtében az éves bázisú maginfláció 0,1 százalékponttal csökkent.

Az előző hónaphoz viszonyított áremelkedés mértéke az infláció esetében alacsonyabb volt az év ezen időszakára jellemző historikus átlagnál, míg a maginfláció esetében a havi átárazás a historikus átlag felett alakult. Az üzemanyagok és szabályozott árak nélkül számított kosár ára az előző hónaphoz képest 0,3 százalékkal emelkedett, míg az alapfolyamatokat jobban tükröző, a feldolgozott élelmiszerek nélkül számított havi bázisú maginfláció 0,5 százalék volt.

A májusi átárazások mértéke az iparcikkek és az élelmiszerek esetében a historikus átlag alatt, míg a piaci szolgáltatások esetében a historikus átlagnál magasabban valósult meg. Az inflációs főcsoportok árváltozásai:
– Az iparcikkek éves inflációja az előző hónaphoz hasonlóan 1,7 százalékon alakult. A termékcsoport árai nem változtak az előző hónaphoz képest. A tartós iparcikkek árai havi alapon 0,2 százalékkal csökkentek, amit a teljes termékcsoport szintjén ellensúlyoztak a nem tartós iparcikkek 0,1 százalékkal emelkedő árai.
– A piaci szolgáltatások éves bázisú árindexe 9,7 százalékra csökkent. Havi összevetésben az árak 1,0 százalékkal nőttek, amit elsősorban a telekommunikációs és a banki szolgáltatások visszatekintő átárazása magyarázott.
– Az MNB besorolása szerinti élelmiszerek inflációja -1,9 százalék volt, a termékkörön belül a feldolgozatlan élelmiszerek ára 1,2, a feldolgozott élelmiszereké 2,4 százalékkal csökkent éves összevetésben. A KSH adatközlése szerint 1,0 százalékkal emelkedtek az élelmiszerárak, amelybe beletartoznak az éttermi étkezések 8,1 százalékkal emelkedő árai is. Áprilishoz képest a feldolgozatlan élelmiszerek ára 0,3 százalékkal mérséklődött, míg a feldolgozott élelmiszereké 0,2 százalékkal emelkedett.
– Az üzemanyagok ára havi összevetésben 4,4 százalékkal csökkent a világpiaci olajárak és az árrések csökkenése következtében. A termékcsoport átlagára éves bázison 9,2 százalékkal emelkedett. A szabályozott árú termékek és szolgáltatások árai áprilishoz képest 0,3 százalékkal csökkentek, amit a vezetékes gáz árának csökkenése okozott. Utóbbi annak a következménye, hogy nőtt az alacsonyabb hatósági ár mennyiségi korlátja alá eső lakossági fogyasztás aránya.

A lakossági inflációs várakozások emelkedtek májusban a megelőző hónaphoz képest. A kiskereskedelmi értékesítési árakra vonatkozó vállalati árvárakozások és a szolgáltatásokra vonatkozó vállalati árvárakozások is csökkentek májusban, így továbbra is érdemben a 2022-es értékek alatt alakul mindkét mutató.

Rippel Géza elemzését Baksay Gergely, a Közgazdasági és költségvetési elemzésekért és statisztikáért felelős ügyvezető igazgató hagyta jóvá.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-22 12:30:59
Ahhoz, hogy a nyári sörünk igazán frissítő legyen, a komló adta aromák elengedhetetlenek. Ez a növény azonban nem csak a kedvenc alkoholos italunk fűszere – ennél sokkal izgalmasabb.
2024-06-21 22:10:07
A „Befektetés Sanghajban, osszuk meg a jövőt!” eseményt, amelynek a házigazdája a Sanghaji Kereskedelmi Bizottság volt, a Magyar Tudományos Akadémián rendezték meg június 18-án. Az eseményen jelentős számban képviseltették magukat magyar vállalkozások.
2024-06-21 21:10:27
Az elmúlt napokra jellemző kánikula miatt továbbra is fennáll az erdőtüzek kockázata, ezért a hatóságok Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád mellett június 22-től Baranya, Békés, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében is tűzgyújtási tilalmat rendelnek el.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS