Jegybanki elemzés a februári inflációs adatokról

2023. 03. 08., 16:41

.A januári 25,7 százalékot követően februárban éves összevetésben 25,4 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak. Az adatokat Rippel Géza, az MNB szakértője vette sorra.

Az infláció 0,3 százalékponttal lassult az előző hónaphoz képest. A lassuláshoz legnagyobb mértékben az üzemanyagok (mínusz 0,5 százalékpont) és a feldolgozott élelmiszerek (mínusz 0,2 százalékpont) járultak hozzá.

Az iparcikkek árai 1,2 százalékkal nőttek az előző hónaphoz képest, így a termékcsoport éves inflációja 19,2 százalékra emelkedett. A piaci szolgáltatások árai az előző hónaphoz képest 1,1 százalékkal nőttek, ami érdemben elmaradt a januári árváltozástól. Februárban is jelentős volt az élelmiszerekhez kapcsolódó szolgáltatások (éttermi és étkezési szolgáltatások, büféáruk), valamint az egészségügyi szolgáltatások hozzájárulása a piaci szolgáltatások havi áremelkedéséhez.

A piaci szolgáltatások éves árindexe 16,8 százalék volt.

A KSH adatközlése szerint az élelmiszerek inflációja második hónapja lassul, így 43,3 százalék volt februárban. A termékkörön belül mind a feldolgozott, mind a feldolgozatlan élelmiszerek éves árindexe enyhén mérséklődött. Az élelmiszerinfláció lassulását elsősorban a kenyér és pékáru, a felvágottak, valamint a sajt és a margarin magyarázta. Januárhoz képest a feldolgozatlan élelmiszerek árai 2,3, míg a feldolgozott élelmiszerek árai 1 százalékkal emelkedtek.

Az alkohol, dohány termékkör ára januárhoz képest 3,7 százalékkal nőtt. A dohánytermékek januári jövedékiadó-emelése az adatok szerint februárra közel teljes mértékben begyűrűzött az árakba.

A szabályozott árú termékek és szolgáltatások árai januárhoz képest 0,4 százalékkal csökkentek. A termékkörön belül a vezetékes gáz ára mérséklődött januárhoz képest. A gáz átlagos árának csökkenése arra volt visszavezethető, hogy a lakossági szereplők alkalmazkodásának és a kedvező időjárásnak köszönhetően a fogyasztók nagyobb hányadának fogyasztása esett az alacsonyabb hatósági ár mennyiségi korlátja alá.

A lakosság inflációs várakozását mérő mutatókat a szokásosnál nagyobb változékonyság jellemzi. A mutatók februárban enyhén mérséklődtek az előző hónaphoz képest. A kiskereskedelmi értékesítési árakra, illetve a szolgáltatásokra vonatkozó vállalati árvárakozások csökkenése folytatódott. (MNB)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 26., 09:26
Siker volt megnyerni az első nagy ügyfeleket, a nagyobb, hosszú távú tendereket, a hazai és külföldi díjakat. A legnagyobb siker mégis az, hogy a mindennapokban azzal foglalkozhatok, ami érdekel és amit szeretek – mondta az Üzletemnek Mezei Georgina, a Morselli Employer Branding Ügynökség társalapító ügyvezetője.
2023-09-28 19:20:00
A digitális évtized helyzetéről szóló első jelentés átfogó képet ad arról, hogy milyen eredmények születtek a digitális átállás megvalósítása terén, és mennyire sikerült elősegíteni, hogy az Unió digitális szempontból szuverénebbé, reziliensebbé és versenyképesebbé váljon.
2023-09-28 15:50:00
A Borbás városrész közelében az év végére megépülő napelemes rendszer évi átlagban mintegy 99 687 GJ villamos energiát termelhet, ami több mint 12 ezer háztartás éves villamosenergia-szükségletét fedezheti amellett, hogy éves szinten mintegy 27 ezer tonnával csökkenhet az ország szén-dioxid kibocsátása.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS