Ismét 70 ezer felett a használtautó-piac havi forgalma

Ismét 70 ezer felett a használtautó-piac havi forgalma
2023. 04. 19., 11:21

Márciusban a DataHouse előzetes adatai szerint 72 300 személygépkocsi cserélt gazdát, ami 12 százalékkal haladja meg a februári 64 600-as mennyiséget. Augusztus óta első ízben fordult elő, hogy a belföldi átírások száma átlépte a 70 ezres szintet.

„Az egy évvel korábbi értékhez képest ugyanakkor közel 5 százalékos az elmaradás – mutat rá Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója. – A belföldi használtautó-piac ugyanis éppen tavaly márciusban érte el mindenkori rekordját: az adásvételek száma ekkor csaknem elérte a 76 ezret. Ebben az időszakban a kormányzati intézkedések nyomán (például szülők SZJA-visszatérítése, 13. havi nyugdíj) jelentős plusz források kerültek a háztartásokhoz, e jövedelmek egy részét pedig autóvásárlásokra fordították. Jól látható, hogy 2022 májusát követően a forgalom ismét 70 ezer alá, az átlagos szint közelébe esett vissza.”

A magyarországi használtautó-piacon leggyakrabban alsó-középkategóriás személyautók, illetve kisautók cserélnek gazdát, előbbieknek 29, utóbbiaknak 22 százalék volt az aránya az első három hónapban. Az alsóközépkategória legnépszerűbb modelljei az Opel Astra, a Ford Focus és a Volkswagen Golf. A kisautók listáját magasan a Suzuki Swift vezeti, amelyet az Opel Corsa és a Volkswagen Polo követnek. A leggyakoribb tíz modell között a felsőközépkategória a Volkswagen Passattal, a BMW 3-as szériával, és a Skoda Octaviával képviselteti magát.

Az idei évre vonatkozó kilátások továbbra is pozitívak: márciusban két éve nem látott számban helyeztek forgalomba új személyautókat (az elmúlt hónapban 11 500 új autó kapott magyar rendszámot), és mára az év végi mélypontjáról a használtimport is vissza tudott kapaszkodni. Mindez a kínálat növekedését eredményezi a használtautó-piacon, amely a nyári hónapokra akár be is hozhatja az első negyedévben tapasztalt lemaradását 2022-höz képest.

A használtautó-piacon 2023 első három hónapjában 204 631 személyautó cserélt gazdát, ez a mennyiség közel 6 százalékkal marad el az előző év hasonló időszakában regisztrált 217 181-es értéktől. Eközben a forgalomba helyezett új autók száma 29 561 darab volt, ami 3 százalékkal haladja meg az egy évvel korábban mért 28 688-as értéket.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Már régóta túl sok olasz, ázsiai, fúziós és akármilyen szakácskönyv van a piacon, miközben a modern időknek és vásárlói igényeknek megfelelő, a magyar konyhát maximális szakmaisággal megközelítőből meg alig.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS