Ipari ingatlanpiac, 2023. I. negyedév

2023. 04. 28., 12:03

A Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF, BRF) – melynek tagjai: CBRE, Colliers, Cushman & Wakefield, ESTON International, JLL és a Robertson Hungary – közzétette a 2023 első negyedévére vonatkozó ipari/logisztikai ingatlanpiaci adatait.

Az első negyedév végén a teljes országos modern ipari/logisztikai állomány 4 729 935 m2-t tett ki. Ebből a fővárosi agglomerációban található 3 241 150 m2, míg a regionális hazai állomány 1 488 785 m2. A BRF által végzett éves épület-méret felülvizsgálat során 5815 négyzetméterrel változott az aktuális állomány mérete, továbbá három, korábban nem nyilvántartott épület került a BRF által vizsgált spekulatív állományba

2023 első negyedévében öt épülettel, összesen 111 330 m2-rel bővült a spekulatív állomány a fővárosi agglomerációban, míg a regionális piacokon négy új átadást rögzítettünk, összesen 45 835 m2-rel. Az előbbi esetében a legnagyobb új épület a HelloParks Maglód volt (46.275 m2), míg vidéken a legnagyobb új átadás egy 20.000 m2-es új csarnok volt Miskolcon.

Az üresedési ráta 2023 első negyedévének végén a fővárosi agglomeráció esetében 5,9 százalékon állt, ami 210 bázisponttal magasabb az előző negyedévben regisztrált adatnál, illetve 170 bázisponttal haladja meg az egy évvel korábban mért értéket. A negyedév végén összesen 190 680 m2 ipari-logisztikai terület állt üresen. A regionális hazai spekulatív ingatlan állományban 94 825 m2 üres területet rögzítettünk, ami 6,4 százalékos kihasználatlanságnak felel meg. Az országos kihasználatlansági mutató jelenleg 6 százalék.

Az első negyedévben a teljes bérlői kereslet a fővárosi agglomerációban 107 025 m2-t tett ki, ami 15 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos időszakában regisztrált volumenhez képest. A szerződés hosszabbítások nélküli nettó kereslet 58 000 m2-t tett ki az első negyedévben, ami az előző év azonos időszakához képest 43 százalékos csökkenést mutat. Az első negyedév legnagyobb szerződése országos szinten egy előbérleti szerződés 25 000 m2-re a VGP Park Győr Beta parkban, míg a Budapest és környéki piacon a legnagyobb szerződés egy hosszabbítás volt közel 23 000 m2-re a Prologis Park Gyálban. A szerződés megújítások aránya elérte a teljes kereslet 45 százalékát. A szerződés megújításokat a bővülések követték 22 százalékkal, majd az előbérleti szerződések 17 százalékkal, míg az új szerződések a teljes kereslet 16 százalékát tették ki.

2023 első negyedévében a Budapest és környéki piacon a BRF összesen 25 bérleti szerződést rögzített, 4280 m2 átlagos tranzakciómérettel. A tranzakciók közül három mérete meghaladta a 10 000 m2-t. A szerződések túlnyomó része továbbra is „big-boksz” logisztikai parkokban köttetett, míg a városi-logisztikai állomány esetében nyolc megállapodást regisztrált a BRF a negyedév során, amelyek átlagos mérete 1035 m2-t tett ki.

A méret-korrekció figyelembevételével számolt nettó abszorpció a fővárosi agglomerációban 2023 első negyedévében 40 790 m2-t tett ki.

Módszertani megjegyzés: a BRF által vizsgált ipari ingatlanok Budapesten és Pest megyében találhatók, 1995 után, bérbeadás céljából épültek. Hasznos területük minimum 2000 m² a városi logisztika és 5000 m² logisztikai parkok esetében. A tulajdonos által használt területek nem tartoznak a vizsgált ipari ingatlanállományba.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-25 16:44:25
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.
2024-05-25 09:10:47
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) és a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségének (FIVOSZ) képviselői a Kínai Nemzetközi Kereskedelemfejlesztési Tanács (CCPIT) Sanghaji Irodájának delegációját fogadták csütörtökön Budapesten.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS