Ingatlanpiaci változások: Budapest volt a legnagyobb vesztes

2021. 11. 26., 12:13

A KSH legfrissebb lakáspiaci jelentése alapján a tavalyi évben 134 ezer ingatlan cserélt gazdát, mintegy 2690 milliárd forint értékben. A Duna House szakemberei szerint idén túllépheti a 150 ezret az adásvételek száma, a növekedéssel pedig újra 3000 milliárd forint felett zárhat a lakáspiac forgalma. A koronavírus okozta ingatlanpiaci változások legnagyobb vesztese Budapest volt, az eladott lakások összértéke 14 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban.

A Duna House 2020-ra vonatkozó, több mint 131 ezres tranzakciószám-becslése alig 2 százalékkal marad el a ténylegesen realizálódott adásvételek összegétől. Hivatalosan 134 ezer ingatlan cserélt gazdát tavaly Magyarországon, amely 15 százalékkal kevesebb, mint 2019-ben volt. A használt lakások 93 százalékos részt képviseltek a piacon, az értékesített új lakások száma pedig elérte a 9 ezret. Bár az új lakások értékesítése 2020-ban némileg visszaesett, gyorsabb áremelkedésük miatt az összesített forgalomban tovább fokozódott az újlakás-piac súlya, ami a 336 milliárd forintot kitevő összértékesítésével meghaladta a teljes lakáspiac 12 százalékát.

Az ingatlanpiacon összesen 2690 milliárd forintnyi összforgalom realizálódott tavaly, ami 10,6 százalékkal marad el a 2019. évitől. Ez a csökkenés – az agglomerációba való kivándorlási hullám ellenére is – minden településtípus esetében megfigyelhető, a visszaesés legnagyobb vesztese azonban Budapest volt. Az 1148,1 milliárd forintos tranzakcióérték után már „csak” 990,9 milliárd forinttal zárt a fővárosi szektor 2020-ban. A megyeszékhelyeken és a kisebb városokban szintén mínusz 10 százalék körüli volt a változás. A legkisebb arányban (4,2 százalék) a községek forgalma mérséklődött, köszönhetően a különböző családi otthonteremtési kedvezményeknek, mint például a falusi CSOK.

Habár a pandémia nem tűnt el életünkből, a 2021-es év új lendületet hozott az ingatlanpiacon is. Az idei első negyedév adatai alapján a KSH 17, illetve 35 százalékos növekedést állapított meg a tavalyi időszakokhoz viszonyítva. A Duna House szakembereinek tapasztalatai is alátámasztják az aktív piaci érdeklődést, becslésük szerint év végére újra több mint 150 ezer tranzakció realizálódhat, A Duna House szakembereinek tapasztalatai is alátámasztják az aktív piaci érdeklődést, becslésük szerint év végére újra több mint 150 ezer tranzakció realizálódhat, amely növekedéssel ismét 3000 milliárd forint felett zárhat a lakáspiac forgalma.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022-01-26 17:57:24
A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. adatai szerint január 31-én éjfélkor nagyjából 2,8 millió, a 2021-es évre megváltott éves országos és megyei autópálya-matrica érvényessége jár le, és ez a nap a mentességek és kedvezmények igénybevételéhez kapcsolódó bejelentési határidő is.

  Rovathírek: GUSTO

A Griffé egy olyan egyedülálló mandula rocher, amelyben a mandulapálcikák frissen pörkölt fekete szezámmaggal és granolával találkoznak magas kakaótartalmú tejcsokoládéban.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS