Ingatlanpiac: kitart az áremelkedés a legnagyobb területű vármegyében

2023. 04. 19., 14:21

Folytatódott az áremelkedés mind a használt, mind az újépítésű ingatlanok terén Bács-Kiskun vármegyében, ahol az épületek korától függetlenül a családi ház a legkeresettebb típus. Az újépítésű ingatlanok négyzetméterára 16, a használt házaké 13 százalékkal drágult tavalyhoz képest. A 2022-ben átadott otthonok 80 százaléka családi ház volt a KSH adatai szerint, az összes vármegyei eladás 54 százalék-ban szerződtek házra az ügyfelek a Duna House tranzakciói alapján.

Folytatódott az áremelkedés mind a használt, mind az újépítésű ingatlanok terén Bács-Kiskun vármegyében, ahol az épületek korától függetlenül a családi ház a legkeresettebb típus. Az újépítésű ingatlanok négyzetméterára 16, a használt házaké 13 százalékkal drágult tavalyhoz képest. A 2022-ben átadott otthonok 80 százaléka családi ház volt a KSH adatai szerint, az összes vármegyei eladás 54 százalék-ban szerződtek házra az ügyfelek a Duna House tranzakciói alapján.

Kiterjedését tekintve Magyarország legnagyobb vármegyéje a Kecskemét székhelyű Bács-Kiskun, ám nagy alapterülete ellenére mégis az alacsonyabb népsűrűségű vármegyék közé tartozik. 500 ezer fő körüli lakosságával az ötödik legnépesebb a sorban a magyar vármegyék között, a lakók 2/3-a városokban él.

„A területre jellemző tanyavilág és az óriásfalvak mellett kisebb falvak is tarkítják a vármegyét, amelyek közül 2023-ban már 98 településen érhető el a Falusi CSOK. A sajátos alföldi településszerkezetnek köszönhetően a megemelkedett energiaárak ellenére továbbra is intenzív a családi házak iránti kereslet a területen– mondta Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

Kitart az áremelkedés a dél-alföldi vármegyében, ahol az eladások alapján átlagosan 28,4 millió forint körüli összegbe kerül az otthonteremtés az összes ingatlantípust figyelembe véve. Az ingatlanvásárlásra fordított büdzsé mindössze 1 százalékponttal nőtt a tavalyihoz képest, azonban a vásárolt ingatlanok mérete 80 négyzetméter alá csökkent a korábbi közel 90 m2-hez viszonyítva.

A négyzetméterár-változás vármegyei szinten 2021-hez mérten 27, 2022-höz képest 9 százalékos emelkedést mutat, ezzel megközelítette a 360 ezer forintot négyzetméterenként. A vármegyei átlaghoz képest 10 millió forinttal kerül többe a letelepedés a vármegyeszékhelyen, ahol átlagosan 38,3 millió forint értékben szerződtek ingatlanra a vevők, a négyzetméterár pedig megközelítette a 480 ezer forintot.

A rezsivédett házgyári lakások esetében a népszerűség 4 százalékpontot csökkent, holott a tavalyi átlagos négyzetméterárnál 3 százalékkal kedvezőbben, átlagosan 445 ezer forintos egységáron lehet panelhez jutni idén.

A KSH legfrissebb, Fókuszban a vármegyék kiadványa szerint 2022-ben tovább csökkent a lakásépítések száma a vármegyében, összesen 656 lakást vettek használatba, amelyek 47 százaléka Kecskeméten, 31 százaléka kisebb városokban, 22 százalék-a pedig községekben épült. A felépült új ingatlanok 80 százaléka családi ház, 14 százaléka többszintes, többlakásos ingatlanban épült, a fennmaradó százalék zömét pedig lakóparki épületben adták át.

„2023 első negyedévében a Bács-Kiskun vármegyei összes ingatlaneladás tekintetében keresettebbek lettek a korszerű és energiatakarékos újépítésű ingatlanok, annak ellenére, hogy a tavalyi átlagos négyzetméterárhoz képest 16százalék-os áremelkedést mutatnak a Duna House adatai” – tette hozzá a Benedikt Károly.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS