Ingatlanpiac: kitart az áremelkedés a legnagyobb területű vármegyében

2023. 04. 19., 14:21

Folytatódott az áremelkedés mind a használt, mind az újépítésű ingatlanok terén Bács-Kiskun vármegyében, ahol az épületek korától függetlenül a családi ház a legkeresettebb típus. Az újépítésű ingatlanok négyzetméterára 16, a használt házaké 13 százalékkal drágult tavalyhoz képest. A 2022-ben átadott otthonok 80 százaléka családi ház volt a KSH adatai szerint, az összes vármegyei eladás 54 százalék-ban szerződtek házra az ügyfelek a Duna House tranzakciói alapján.

Folytatódott az áremelkedés mind a használt, mind az újépítésű ingatlanok terén Bács-Kiskun vármegyében, ahol az épületek korától függetlenül a családi ház a legkeresettebb típus. Az újépítésű ingatlanok négyzetméterára 16, a használt házaké 13 százalékkal drágult tavalyhoz képest. A 2022-ben átadott otthonok 80 százaléka családi ház volt a KSH adatai szerint, az összes vármegyei eladás 54 százalék-ban szerződtek házra az ügyfelek a Duna House tranzakciói alapján.

Kiterjedését tekintve Magyarország legnagyobb vármegyéje a Kecskemét székhelyű Bács-Kiskun, ám nagy alapterülete ellenére mégis az alacsonyabb népsűrűségű vármegyék közé tartozik. 500 ezer fő körüli lakosságával az ötödik legnépesebb a sorban a magyar vármegyék között, a lakók 2/3-a városokban él.

„A területre jellemző tanyavilág és az óriásfalvak mellett kisebb falvak is tarkítják a vármegyét, amelyek közül 2023-ban már 98 településen érhető el a Falusi CSOK. A sajátos alföldi településszerkezetnek köszönhetően a megemelkedett energiaárak ellenére továbbra is intenzív a családi házak iránti kereslet a területen– mondta Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

Kitart az áremelkedés a dél-alföldi vármegyében, ahol az eladások alapján átlagosan 28,4 millió forint körüli összegbe kerül az otthonteremtés az összes ingatlantípust figyelembe véve. Az ingatlanvásárlásra fordított büdzsé mindössze 1 százalékponttal nőtt a tavalyihoz képest, azonban a vásárolt ingatlanok mérete 80 négyzetméter alá csökkent a korábbi közel 90 m2-hez viszonyítva.

A négyzetméterár-változás vármegyei szinten 2021-hez mérten 27, 2022-höz képest 9 százalékos emelkedést mutat, ezzel megközelítette a 360 ezer forintot négyzetméterenként. A vármegyei átlaghoz képest 10 millió forinttal kerül többe a letelepedés a vármegyeszékhelyen, ahol átlagosan 38,3 millió forint értékben szerződtek ingatlanra a vevők, a négyzetméterár pedig megközelítette a 480 ezer forintot.

A rezsivédett házgyári lakások esetében a népszerűség 4 százalékpontot csökkent, holott a tavalyi átlagos négyzetméterárnál 3 százalékkal kedvezőbben, átlagosan 445 ezer forintos egységáron lehet panelhez jutni idén.

A KSH legfrissebb, Fókuszban a vármegyék kiadványa szerint 2022-ben tovább csökkent a lakásépítések száma a vármegyében, összesen 656 lakást vettek használatba, amelyek 47 százaléka Kecskeméten, 31 százaléka kisebb városokban, 22 százalék-a pedig községekben épült. A felépült új ingatlanok 80 százaléka családi ház, 14 százaléka többszintes, többlakásos ingatlanban épült, a fennmaradó százalék zömét pedig lakóparki épületben adták át.

„2023 első negyedévében a Bács-Kiskun vármegyei összes ingatlaneladás tekintetében keresettebbek lettek a korszerű és energiatakarékos újépítésű ingatlanok, annak ellenére, hogy a tavalyi átlagos négyzetméterárhoz képest 16százalék-os áremelkedést mutatnak a Duna House adatai” – tette hozzá a Benedikt Károly.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 30., 15:10
Hektikusan mozogtak az árak a vidéki ingatlanpiacon 2024 első négy hónapjában; a használt házak átlagos négyzetméterára egy év alatt majdnem negyedével emelkedett, addig a téglalakásoké csökkent – ismertette Kosztolánczy György, az Otthon Centrum vezérigazgatója a piac legfrissebb változásait.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Kevés bosszantóbb dolog van annál, mint amikor az őrségi és somogyi gombászok telespammelik a facebookot vargányás fotókkal, miközben a Börzsönyben kutatóexpedícióval kell keresni. Gyakran hiába.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS