2022 januárjában az éves összevetésben számított infláció 7,9 százalék volt. Az infláció 0,5 százalékponttal emelkedett az előző hónaphoz képest, amit főként az élelmiszerek, kisebb részben az iparcikkek és a piaci szolgáltatások árindexének növekedése magyaráz. Az inflációs főcsoportok árváltozásait Várhegyi Judit, az MNB főosztályvezetője vette sorra.
A KSH jelentéséről itt számoltunk be.
2022 januárjában az üzemanyagok továbbra is jelentősen, 1,6 százalékponttal járultak hozzá az éves inflációhoz. Az üzemanyagok nélkül számított kosár havi árváltozása 1,4 százalék volt, így az év eleji átárazások mértéke érdemben magasabb az elmúlt éveket jellemző értéknél. Az átárazás magasabb üteme általánosan megfigyelhető, melynek oka, hogy a globális nyersanyag- és energiaárak emelkedése gyorsan és széles termékkörben jelenik meg a fogyasztói árakban.
Az iparcikkek árai a korábbi évekre jellemző januári csökkenés helyett 0,8 százalékkal emelkedtek az előző hónaphoz képest, így az iparcikkek éves inflációja januárban 6,7 százalékra emelkedett. Az iparcikkek esetében tapasztalt áremelkedés a nemzetközi folyamatokkal összhangban van. A termékkörön belül a tartós és a nem tartós iparcikkek árindexe egyaránt nőtt. A termékcsoport esetén a globális félvezetőhiány és a nyersanyagárak emelkedése is a fogyasztói árak emelkedése irányába hatott.
A piaci szolgáltatások árai az előző hónaphoz képest 1,2 százalékkal nőttek. A szokásos januári átárazásnál jelentősen magasabb áremelkedés történt, ami a szolgáltatások széles körében jellemző volt. Decemberhez hasonlóan az élelmiszerekhez kapcsolódó szolgáltatások árai tovább növekedtek. A piaci szolgáltatások éves árindexe 5,9 százalék volt.
Az élelmiszerek inflációja 10,8 százalékkal emelkedett, a termékkörön belül a feldolgozott és feldolgozatlan élelmiszerek árindexe egyaránt nőtt. Decemberhez képest az élelmiszerek árai 3,4 százalékkal emelkedtek, ami több, mint másfélszeres áremelkedés az elmúlt évek januárjaival összehasonlítva. A feldolgozatlan élelmiszerek árindexének növekedését elsősorban a baromfihús és a szezonális termékek magyarázzák. A feldolgozott élelmiszerek inflációjának növekedését a termékek széles köre okozta.
A szabályozott termékek árai decemberhez képest érdemben nem mutattak változást.
Amúgy a siller, úgy tűnik, a magyar közönség számára értelmezhetetlen kategória.
Az együttműködési megállapodást Kádár Andrea Beatrix, az OAH elnöke, valamint a Magyar Honvédség részéről Veres József ezredes, az MH Sodró László 102. Vegyiharc Ezred ezredparancsnoka írta alá.