GKI: márciusban megközelítette a járvány kezdete óta mért csúcspontját a konjunktúraindex

2021. 03. 22., 12:15

A GKI konjunktúraindexe a februári szerény csökkenés után márciusban ennél is kisebb mértékben emelkedett, de így is megközelítette januári, a járvány kezdete óta mért, igaz még meglehetősen alacsony csúcspontját – közölte a GKI Gazdaságkutató az MTI-vel.

A GKI által, az Európai Unió támogatásával végzett felmérés szerint márciusban a a GKI konjunktúraindexe a februári mínusz 17,6 pontról mínusz 16,7 pontra javult. A fogyasztói bizalmi index az előző havi mínusz 34,9 pontról mínusz 32,6 pontra javult, míg az üzleti mínusz 11,5 pontról mínusz 11,1 pontra emelkedett márciusban.

A GKI szerint a szolgáltató cégek kivételével az összes vizsgált ágazat és a fogyasztók várakozása is valamivel kedvezőbb lett. Ezzel együtt megjegyezték: a konjunktúraindex tavaly áprilisi zuhanásának idén márciusra még a 60 százalékát sem dolgozta le.

Az üzleti szférában márciusban leginkább az ipari és építőipari várakozások javultak, de ezek sem jelentősen. Az ipari bizalmi index november óta némi hullámzás mellett stagnál, jelenleg ez a legoptimistább ágazat. Márciusban kedvezőbb lett a termelési kilátások, a rendelésállomány – bár ezen belül az exporté romlott – és a készletek megítélése, az elmúlt időszaki termelésé viszont romlott.  

Az építőipari bizalmi index április óta csak egyszer volt a mostanihoz hasonlóan magas szinten. A magasépítők kilátásai márciusban nem változtak, a mélyépítők optimistábbak lettek. Az előző háromhavi termeléssel kapcsolatos optimizmus egyéves csúcsára ért, s a rendelésállomány megítélése is érezhetően javult.

A kereskedelmi bizalmi index a februári enyhe csökkenést követően márciusban kisebb mértékben emelkedett. Az eladási pozíció megítélése továbbra is nagyon alacsony szinten hullámzik, márciusban éppen nőtt, míg a várható rendelésekről alkotott vélemény nem változott. A szolgáltatói bizalmi index márciusi csökkenését a forgalmi kilátások romlása okozta. Az általános üzletmenet és az elmúlt időszaki foglalkoztatás megítélése javult.

Az üzleti szféra foglalkoztatási hajlandósága márciusban az ipar kivételével romlott, a kereskedelmi és szolgáltató cégek körében ismét több lett a létszám csökkentését, mint növelését tervező cég aránya. Az emberek munkanélküliségtől való félelme második hónapja csökken, de továbbra is emiatt aggódik leginkább a lakosság. Az áremelési törekvés az ipar kivételével minden ágazatban kissé gyengült, de a kereskedelemben így is a cégek közel fele készül áremelésre. A fogyasztók inflációs várakozása erősödött.

A vállalatok körében a magyar gazdaság jövőjének megítélése három hónapos javulás után márciusban sokat romlott, főleg az építőiparban. A lakosság véleménye viszont tovább javult.

A GKI fogyasztói bizalmi index márciusban a februári enyhe csökkenést követően, annál kissé nagyobb mértékben emelkedett. Ebben szerepe lehetett a GKI szerint, hogy a felmérésre döntően még a kijárási korlátozások bejelentése előtt került sor. Az index értéke a tavaszi zuhanást követő visszapattanás utáni, azaz júniusi értéke közelében van. Márciusban a lakosság saját pénzügyi helyzetének és megtakarítási lehetőségének alakulását az előző hónaphoz képest javulónak érezte, a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségének megítélése lényegében nem változott. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-25 16:44:25
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.
2024-05-25 09:10:47
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) és a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségének (FIVOSZ) képviselői a Kínai Nemzetközi Kereskedelemfejlesztési Tanács (CCPIT) Sanghaji Irodájának delegációját fogadták csütörtökön Budapesten.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS