Fordulat az albérletpiacon: decemberben már csökkentek a lakbérek

Fordulat az albérletpiacon: decemberben már csökkentek a lakbérek
2023. 01. 25., 09:44

Közel két év után először mérséklődtek a lakbérek 2022 decemberében: országosan 0,7, Budapesten 0,9 százalékkal lettek alacsonyabbak egy hónap alatt.

A 2021-ben kezdődő, gyors ütemű lakbéremelkedés 2022 augusztus–novemberében jelentősen lassult, illetve megállt, decemberben pedig csökkenésbe fordult át. Az előző hónaphoz képest országosan 0,7, Budapesten 0,9 százalékkal mérséklődtek a kínálati bérleti díjak, ezzel lényegében az októberi szintnek feleltek meg – olvasható a „KSH–ingatlan.com-lakbérindex, 2022. december” című kiadványban.

Az előző év azonos időszakinál országosan 20, Budapesten 22 százalékkal, a 2015. évi bázisidőszakinál pedig 73, illetve 65 százalékkal voltak magasabbak a decemberi lakbérek.

A nominális lakbérek 2022 márciusa óta országosan és Budapesten egyaránt meghaladták a járvány előtti, 2020. januári csúcsot (2022 decemberében 19, illetve 15 százalékkal). Reálértéken számítva viszont augusztus óta csökkenő tendenciát mutatnak. A fogyasztóiár-indexet figyelembe véve a reállakbérek decemberben országosan 13, Budapesten 15 százalékkal voltak alacsonyabbak a 2020. januárinál.

Budapesten a budai egyéb kerületeken (+0,3 százalék) kívül minden kerületcsoportban csökkentek a kínálati lakbérek az előző hónaphoz mérten, leginkább, 2,4 százalékkal a pesti belső kerületekben. A pesti külső kerületekben 1,4, a budai hegyvidéki kerületekben 0,7, a pesti átmeneti kerületekben pedig 0,3 százalékkal mérséklődtek a bérleti díjak. (Budai hegyvidéki kerület: I., II., XII.; budai egyéb kerület: III., XI., XXII.; pesti belső kerület: V., VI., VII., VIII., IX.; pesti átmeneti kerület: X., XIII., XIV., XIX., XX.; pesti külső kerület: IV., XV., XVI., XVII., XVIII., XXI., XXIII.)

Az előző év azonos időszakit továbbra is a pesti belső kerületek lakbérszintje haladta meg leginkább (24 százalékkal), a pesti átmeneti és a budai egyéb kerületekben 22, illetve 21 százalék, a pesti külső és a budai hegyvidéki kerületekben pedig 19, illetve 17 százalékkal voltak magasabbak a bérleti díjak az egy évvel korábbinál.

2022-ben jelentősen elmaradt a kiadó lakások kínálata a korábbi évekétől

2022-ben a figyelembe vett hirdetések 58 százaléka fővárosi, 27 százaléka megyei jogú, 13 százaléka nem megyei jogú városban lévő lakásra vonatkozott. A hirdetések száma jelentősen csökkent, a 2020. és 2021. évitől egyaránt több mint ötödével maradt el. A csökkenés döntően a fővárosi visszaesésből adódott. 

A 2022-ben kiadásra meghirdetett lakások alapterülete Budapesten átlagosan 54, a megyei jogú városokban 57 m2 volt. A kisebb településeken – a nem megyei jogú városokban és községekben – általában nagyobbak a kiadó lakások, átlagos alapterületük 64 m2 volt. A legnagyobb alapterületű (átlagosan 73 m2-es) albérleteket továbbra is Pest vármegyében hirdették. Az ország különböző területein a kiadó lakások átlagos nagysága meglehetősen stabilnak bizonyult, annak ellenére, hogy számuk az elmúlt években számottevően ingadozott.

2022 második félévében Pest régióban és Budapesten volt a legmagasabb (217, illetve 207 ezer forint), Észak-Magyarországon pedig a legalacsonyabb (112 ezer forint) az átlagos havi kínálati lakbér. Az előző félévi lakbérszinthez viszonyított drágulás tekintetében Pest régió és Dél-Alföld képviselte a két szélsőértéket, ennek mértéke az előbbinél 17, az utóbbinál mindössze 4,0 százalékot tett ki.

Országosan a megfigyelt hirdetések túlnyomó többsége (93 százaléka) többlakásos épületben lévő lakásra vonatkozott, a fennmaradó mintegy 7 százalék esetében családi házat hirdettek meg. Budapesten ugyanakkor a kiadó lakások mindössze 3,3 százaléka volt családi ház. 2022-ben a fővárosban a hirdetések 44, országosan 46 százaléka származott magánszemélytől.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-01-28 10:13:40
A küszöbön álló uniós intézkedéscsomag újabb lendületet ad az e-számlázás és a számviteli digitalizáció elterjedésének. Amellett ugyanis, hogy kötelezővé válik az e-számla alkalmazása, az EU-s szabályozás kijelöli a számviteli-, adózási- és ezzel összefüggésben az adatszolgáltatási gyakorlatok hosszú távú fejlesztési irányát.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS