Felpörög az év végén hazai ingatlanpiac

2023. 12. 13., 10:10

A várakozásoknak megfelelően erősödő tendenciát mutat az év végéhez közeledve a hazai ingatlanpiac, az otthonteremtési támogatás változásainak hatása egyértelműen érződik az aktivitási mutatókon – értékelik a helyzetet a Duna House szakértői.

A Duna House által becsült 8800 tranzakcióval a november az egyik legaktívabb hónapnak számít idén. Az előző hónap eredményeit 12 százalékkal haladta meg, az előző év novemberéhez képest pedig 10 százalékkal jobban teljesített a szegmens idén novemberben.

A változások hatására piacra léptek azok, akik még az idei támogatásokkal az utolsó pillanatban belevágnának az otthonteremtésbe, és elkezdtek nézelődni azok is, akik az új támogatások igénybevételével jövőre szerződnének. A Duna House Keresletindexe az előző hónaphoz képest 2 ponttal, 66 pontra emelkedett, ez 16 ponttal magasabb a tavaly novemberi értéknél. Decemberre az év végi átlaghoz képest erősebb aktivitással számolnak az ingatlanközvetítő vállalatnál, így a becsült éves tranzakciószám várhatóan eléri majd az év elején becsült 90–110 ezres határ alsó értékét; a szakértői várakozások szerint a jelenlegi CSOK-os vásárlók az ingatlanpiac mellett a jelzáloghitel-piacot is tovább erősítik.

Értékesítési idő

Az ingatlanközvetítő novemberi adatai alapján az előző év azonos időszakához képest jelentősen nőtt az ingatlanok értékesítéséhez szükséges idő. Továbbra is a házgyári lakások cserélnek a leghamarabb tulajdonost, azonban Kelet- és Nyugat-Magyarországon így is 3 hónapot kevéssel meghaladó időre, a fővárosban pedig közel 4 hónapra is szükség lehet az üzletzáráshoz. A téglaépítésűek esetében is enyhült a forgási sebesség tavalyhoz mérten: a pesti és budai kerületekben található téglaingatlanok eladásához kevéssel több mint 4 hónapnak kell eltelnie, Budapest belvárosában pedig a tulajdonosoknak több mint 4,6 hónappal kell kalkulálniuk a tranzakciózáráshoz.

Panel

Négyzetméterárak tekintetében Kelet-Magyarország kivételével minden területen korrigáltak az árak a házgyári lakások esetében. Míg tavaly a rezsivédettség címkéjének köszönhető magabiztossággal ragaszkodtak az eladók az eredetileg kalkulált árhoz, addig idén már országosan 2–5 százalékkal vitték lejjebb az irányárat a hirdetési folyamat időszakában, ráadásként pedig lokációtól függően 3–5 százalékos alkunak is teret adtak a paneltulajdonosok.

Téglaházak és -lakások

A téglaházak és -lakások négyzetméterárai régiótól függően 6–18 százalékkal növekedtek az országban, a tulajdonosok ugyanakkor rugalmasabbak voltak, keleten 5, nyugaton 7 százalékot engedtek az irányárból, ezen felül pedig Kelet-Magyarországon 9, a nyugati területeken 8 százalékos alkunak is teret hagytak. A fővárosban a belváros kivételével kerülettől függetlenül emelkedett idén novemberben a téglaingatlanok átlagos négyzetméterára. Budán 4 százalékot engedtek a tulajdonosok az árból, Pesten 6 százalékos volt a csökkenés, ami mellé 5–5 százalékos vevői alku is társult mindkét területen.

Fővárosi kerületek

Változatosan alakult az elmúlt hónapokban a fővárosi kerületek iránti kereslet, októberrel ellentétben a novemberi adatok alapján a legnépszerűbb budapesti terület lett a II. kerület, Angyalföld a második helyre került, míg az előző hónapban élen járó Újbuda ezúttal a harmadik helyen végzett. A pesti belváros befektetők által kedvelt kerületei ezúttal jobban teljesítettek, Erzsébetváros a negyedik, Terézváros az ötödik lett a sorban, azonban az elmúlt hónapban a belvárosban inkább az alacsonyabb értéket képviselő lakások cseréltek gazdát. Az átlagos négyzetméterár így 896 ezer forintra mérséklődött, 5–5 százalékos irányárváltozás és alku mellett.

Felújítandó ingatlanok

Nyugat-Magyarország kivételével minden területen emelkedett a felújítandó ingatlanok aránya az előző hónap értékesítési adataihoz képest, így Pest vármegyében a vevők 13, a fővárosban, valamint a keleti és nyugati régióban egységesen 8 százalékuk döntött felújításra váró otthon vásárlása mellett. Budapesten továbbra is a nagyon jó kategória a legkeresettebb (39 százalék), az ország többi területén azonban a jó állapotú ingatlanokat viszi a legtöbb ügyfél.

Vevői motiváció

Budapesten a legfőbb vevői motiváció 38 százalékkal a befektetési célú vásárlás volt, de erősödött, 23–23 százalékra emelkedett a nagyobb ingatlanba költözők, valamint az első lakásukat vásárlók aránya is tavalyhoz képest. Befektetési céllal 55,4 millió forintot, nagyobb ingatlanba költözés miatt 89,1 millió forintot, első lakásra 39,4 millió forintot fordítottak az ügyfelek. A vidéki területeken a vevői motivációt tekintve az első lakásukat vásárlók megelőzték a befektetési céllal szerződőket. A legtöbbet, 51 millió forintot meghaladó összeget a nagyobb ingatlanba költözők fizettek új otthonukért, első lakásra 31,4 millió forintot, befektetésre 26,1 millió forintot szántak a vevők vidéken.

A Duna House elemzése ezen a ezen a linken érhető el.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Már régóta túl sok olasz, ázsiai, fúziós és akármilyen szakácskönyv van a piacon, miközben a modern időknek és vásárlói igényeknek megfelelő, a magyar konyhát maximális szakmaisággal megközelítőből meg alig.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS