Erősen indult 2024-ben az ingatlan- és hitelpiac

2024. 02. 01., 17:10

2024 januárjában Magyarországon 8 354 lakóingatlan cserélt tulajdonost, valamint 73,5 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott – tette közzé a Duna House Cégcsoport januári Tranzakciószám Becslését (DH-TB) és jelzáloghitel előrejelzését.

A Duna House által becsült 8 354 tranzakció a 2023 decemberhez képest is további 6 százalékos növekedést mutat, 2023 januárjához képest pedig 43 százalékos a bővülés, amit az okozhat, hogy a tavalyi évben januárban volt az ingatlanpiacon a mélypont, a DH adatai szerint egész 2023-at nézve a január volt a leggyengébb hónap.

Az ingatlanközvetítő piaci adatai eddig is megerősítették a 2024-es aktív évkezdetet, amit a tavalyról elhalasztott tranzakciók és az új, bővülő otthonteremtési kedvezmények generálhattak. A januári erős tranzakciós adatok azonban bebizonyították, hogy vélhetőleg sok adásvételt már tudatosan januárra készítettek elő a felek. A Duna House várakozása szerint az első negyedévben biztosan fokozódó ingatlanpiaccal számolhatnak a lakásvásárlók és eladók egyaránt, amelyet a csökkenő kamatpálya tovább erősíthet.

A cégcsoport nemzetközi pénzügyi márkájának, a Credipass-nak a hazai adatai alapján a nagyon aktív év vége után még erre is rá tudott erősíteni januárban a hitelpiac. A pénzügyi közvetítő 73,5 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel volument becsül az év első hónapjára, amely év/év összehasonlítás alapon 80 százalékkal erősebb piacot mutat az előző évhez képest. A Credipass szakemberei által jelzett trend beigazolódni látszik, miszerint a decemberben kifutó állami támogatások jelentősen erősítették az első hónap/hónapok adatait.

Az első negyedévben a hitelpiaci előrejelzések és a jelenleg indított ügyletek alapján már érződni fog a bejelentett önkéntes THM plafon és az új otthonteremtési támogatásokkal elérhető kedvező hitelkonstrukciók pozitív hatása is.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Már régóta túl sok olasz, ázsiai, fúziós és akármilyen szakácskönyv van a piacon, miközben a modern időknek és vásárlói igényeknek megfelelő, a magyar konyhát maximális szakmaisággal megközelítőből meg alig.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS