Érdemi lassulást mutat az MNB Lakásárindex 2022 harmadik negyedévében

2023. 01. 26., 12:13

2022 harmadik negyedévében érdemi lassulást követően Budapesten mindössze 1, a vidéki városokban 4 százalékkal emelkedtek a lakásárak az MNB Lakásárindex szerint.

  • Budapesten 2022 harmadik negyedévében mindössze 1,0 százalékkal emelkedtek a lakásárak az előző negyedévi 7,2 százalékos drágulást követően. A nominális éves lakásár-dinamika a második negyedévi 21,4 százalékról 19,7 százalékra lassult a fővárosban.
  • A vidéki városokban 3,7 százalékkal nőttek a lakásárak 2022 harmadik negyedévében, míg az éves áremelkedés üteme 31,2 százalékról 28,0 százalékra csökkent.
  • A községekben negyedéves alapon 4,4 százalékos áremelkedés volt megfigyelhető, az éves lakásár-dinamika mértéke pedig az előző időszaki 22,8 százalékról 16,8 százalékra mérséklődött.
  • Országos átlagban 3,3 százalékkal nőttek a lakásárak a harmadik negyedévben, reálértelemben pedig már 3,1 százalékos csökkenés volt megfigyelhető. Éves összevetésben a nominális lakásár-dinamika 23,2 százalékot, míg a reál áremelkedés mértéke 5,8 százalékot tett ki.

Az MNB lakásárindex legfrissebb értékei szerint mind Budapesten, mind vidéken érdemben lassult a lakásár-dinamika: a fővárosban 2022 harmadik negyedévében mindössze 1 százalékkal nőttek a lakásárak, míg az előző negyedévben 7,2 százalékos emelkedés volt megfigyelhető. A nominális éves lakásár-dinamika a fővárosban 19,7 százalékra csökkent. A vidéki városokban az előző negyedévi 9,5 százalékot követően 3,7 százalékos áremelkedést mérhettünk a harmadik negyedévben, éves összevetésben pedig 31,2 százalékról 28 százalékra lassult az áremelkedés üteme. A községekben a harmadik negyedévben 4,4 százalékkal nőttek a lakásárak, az éves nominális árdinamika pedig az előző időszaki 22,8 százalékról 16,8 százalékra mérséklődött.

2022 harmadik negyedévében éves szinten valamennyi régió városaiban jelentős mértékben emelkedtek a lakásárak, az előző időszakhoz képest ugyanakkor a lakásár-emelkedés éves és negyedéves dinamikája is érdemben csökkent. A közép- és nyugat-dunántúli régiókban rendre 28,9 és 26,4 százalékkal nőttek a lakásárak nominális értelemben, a legnagyobb áremelkedés pedig a dél-dunántúli régióban volt megfigyelhető 34,8 százalékkal. Az észak-alföldi régióban 29,2, a délalföldi régióban 27,1 százalékos, míg az észak-magyarországi régióban 25,8 százalékos áremelkedés volt megfigyelhető. A közép-magyarországi régióban – a tranzakciós adatok rendkívül alacsony feldolgozottsága mellett – mérsékeltebb, de itt is magas, 19,2 százalékos drágulás jellemezte a lakásárak alakulását.

A lakásárak alakulását országos átlagban bemutató aggregált MNB lakásárindex 2022 harmadik negyedévében 3,3 százalékkal emelkedett, ami lassulást jelent az előző negyedévi 8,2 százalékhoz képest, reálértelemben ugyanakkor már 3,1 százalékkal mérséklődtek a lakásárak. Az éves nominális növekedési ütem az előző negyedévben megfigyelt 26,9 százalékról 23,2 százalékra csökkent. Reál értelemben a lakásárak éves növekedési üteme országos átlagban az előző negyedéves 14,7 százalékról jelentős mértékben, 5,8 százalékra lassult. (MNB)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-03-02 10:10:00
A műszaki alkatrészekben található fém- és aranytartalom visszanyerése fontos feladata (lenne) az elektronikai hulladékkezelőknek világszerte, ugyanakkor az eljárás - például az arany esetében - nagyon környezetkárosító anyagokat igényel. Vagy legalábbis igényelt eddig. Kiderült, hogy egy élelmiszeripari melléktermék is alkalmas rá.
2024-03-01 15:10:00
2024. március 3-án (vasárnap) 9 órától 21 óráig a NAV háttérrendszerének karbantartása miatt a NAV webes felületei és a NAV-Mobil applikáció egyes szolgáltatásai nem lesznek elérhetők.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS