Ennyit lehet spórolni a még olcsóbb lakáshitelekkel januártól

2023. 12. 12., 14:40

A jelenleg legolcsóbb lakáshiteleknél is kisebb lesz a jelzálogkölcsönök havi törlesztőrészlete a kamatplafon ma bejelentett jelentős januári csökkentésének hatására. 20 millió forintos, 20 éves futamidejű lakáshitelnél már 25 ezer forinttal is alacsonyabb lehet a havi törlesztés, mint a kamatplafon bevezetése előtt, a teljes visszafizetendő össze pedig ötmillió forinttal csökkenhet – számolta ki a Bank360.hu.

Januártól a jelenlegi 8,5 százalékról 7,3 százalékra csökken az újonnan folyósított lakossági lakáshitelek kamatplafonja, ami azt jelenti, hogy ezeket a kölcsönöket a bankok maximum ekkora teljes hiteldíj mutatóval (THM) kínálják.

Az önkéntes kamatplafont a pénzintézetek október 9-étől vezették be a Gazdaságfejlesztési Minisztérium kérésére, és a most bejelentett csökkentésről is a GFM egyezett meg a bankok képviselőivel, a Bankszövetséggel folytatott hétfői megbeszélésen. Október 9. előtt voltak a piacon 10 százalék körüli vagy azt meghaladó THM-mel is kínáltak még lakáshiteleket.

A Bank360.hu kiszámolta, hogy a kamatplafon 1,2 százalékos csökkentése mit fog jelenteni a hitelfelvevőknek a törlesztőrészletekben. A kamatplafon október 9-i bevezetése előtt a lakáshitel kalkulátorban 20 millió forintos, 20 éves futamidejű kölcsönre a legalacsonyabb havi törlesztőrészletű ajánlat 167 914 forint volt, 600 ezer forint havi nettó jövedelemmel. Ebben az esetben az indulókamattal számolva a futamidő végére összesen 40 318 210 forintot kellett visszafizetni az adósnak a 8,37 százalékos THM-mel felvett hitelére.

A 8,5 százalékos kamatplafon bevezetése után a legolcsóbb ajánlat ugyanerre az összegre és futamidőre már 157 944 forintos havi törlesztő és 37 919 160 forint teljes visszafizetendő összeg volt 7,49-es THM-mel. A hiteligénylők tehát 2,4 millió forintot spóroltak a teljes futamidő alatt, és 10 ezer forinttal csökkent a havi törlesztőjük.

Ha ez a THM 2024 januárjától 7,3 százalékra mérséklődik, akkor az további 2000 forintos törlesztőrészlet-csökkenést hoz, a teljes visszafizetendő összeg pedig további 600 ezer forinttal lesz kevesebb. Ha azonban a legolcsóbb ajánlat a jelenlegihez hasonlóan 1 százalékkal lesz a kamatplafon alatt, akkor a 6,3 százalékos THM-nél már csaknem 15 ezer forinttal lenne alacsonyabb a törlesztőrészlet a mostaninál, a teljes visszafizetendő összegben pedig 3,5 millió közelében lenne a spórolás.

Ha egy jelenleg átlagos összegűnek számító új lakáshitelnél vizsgáljuk meg a változást, akkor azt látjuk, hogy 450 ezer forintos nettó bérrel 10 millió forintos, 15 éves futamidejű lakáshitelt jelenleg legjobb esetben 91 225 ezer forintos törlesztőrészlettel lehet felvenni. Ennek a kölcsönnek 7,51 százalék a THM-je. A mostani kamatplafonhoz közeli árazás esetén a havi törlesztés 95-96 ezer forint.

7,3 százalékos THM-nél a legalacsonyabb törlesztő még bő ezer forinttal mehetne lejjebb, ha viszont lesz bank, amelyik 6,3 százalékig is leengedi a THM-jét, akkor 4000-4500 forint is lehet a különbség.A teljes visszafizetendő összeg pedig ebben az esetben több mint egymillió forinttal csökkenne a jelenlegi legjobb ajánlathoz képest.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-04-16 09:10:00
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS