Élénk maradt a hazai vállalatfelvásárlási piac

2021. 05. 27., 19:45

A globális és regionális csökkenés ellenére a hazai tranzakciós piac a tranzakciók számát tekintve 2020-ban is növekedni tudott. A Deloitte hazai piacot vizsgáló M&A piaci tanulmányából az is kiderül, hogy Magyarországon a tavalyi évben a legerősebb tranzakciós aktivitást a fogyasztói, a pénzügyi és az energia ágazatokban mérték.

A 2020-as év globális tranzakciós aktivitását markánsan befolyásolta a COVID-19 pandémia, amelynek hatásai már az év első negyedévében tapasztalhatóak voltak, azonban a második negyedévre csúcsosodtak ki. Ekkor a tranzakciós érték közel egyharmadára esett vissza az egy évvel korábban tapasztalható azonos időszakihoz képest, ami már a 2008-as világválsághoz hasonlítható mélypontot idézett. 2020 második felében azonban erős korrekció következett az M&A aktivitásban, a tranzakciós érték másfélszeresére nőtt 2019 második félévéhez képest, ezzel a valaha volt legerősebb adatot produkálva. A 2020-as kiemelkedően gyenge első félév és kimagaslóan erős második félév összességében nagyságrendileg a 2017-es szintet hozta tranzakciós érték tekintetében. 2021 első negyedéve ismét rekordot döntött a tranzakciós érték tekintetében, 2020 első negyedévéhez képest kétszeresére nőtt a tranzakciós összérték, de a 2019-es értéket is számottevően meghaladta.

Közép-kelet-európai régiós viszonylatban, 2019-ben két évnyi csökkenő tendenciát követően rekord mennyiségű, 421 tranzakciót bonyolítottak le, amely 21 százalékos növekedést jelentett a 2018-as évhez képest. 2020-ban azonban a COVID-19 pandémia a világ egészéhez képest jobban visszavetette a tranzakciós aktivitást a régióban, közel 20 százalékos csökkenés volt tapasztalható a megkötött üzletek számában, szemben a világszintű 10 százalékos csökkenéssel. A pandémia által okozott bizonytalanságok főként a második és harmadik negyedévben figyelhetők meg, azonban 2020 negyedik negyedéve már megközelítette a 2019-es év ugyanezen időszakának tranzakciós aktivitását. Ez a pozitív tendencia 2021 első negyedévében is folytatódott, 2020 első negyedévéhez képest 6 százalékkal nőtt a tranzakciók száma.

A tranzakciók számát tekintve a fő piacoknak számító Lengyelország és Csehország továbbra is az ügyletek közel 60 százalékért felel. Jelentősebb átrendeződés 2019-hez képest a horvát, szlovák és szerb piacokon volt megfigyelhető, előbbin a tranzakciók száma a kétszeresére nőtt, míg utóbbi kettőn közel a felére csökkent. A szektorok közül az évek óta tartó trendet megszakítva a fogyasztói szektor vezető pozícióját átvette az IT, míg az ipar ismét növekedésnek indult, ezzel együttesen több mint 50 százalékát adja a régiós tranzakcióknak ez a három szektor.

A fogyasztói, a pénzügyi és az energia ágazat vezérelte a hazai tranzakciós aktivitást

„A globális és regionális csökkenés ellenére a hazai tranzakciós piac 2020-ban is növekedni tudott a tranzakciók számát tekintve, 32 tranzakciót jegyeztek az országban, míg 2019-ben 31-et. A 2020-as évben a legaktívabb szektorok a fogyasztói, a pénzügyi és az energia iparágak voltak. Ezek közül a fogyasztói szektor a 2019-cel megegyező aktivitást ért el, míg a legnagyobb növekedést a pénzügyi szektor mutatta fel. A technológiai szektorban a régiós trendekkel ellentétben Magyarországon csökkenés volt tapasztalható” – mondta Csomor Csaba, a Deloitte magyarországi Pénzügyi tanácsadás üzletágának igazgatóhelyettese.

A 2020-as évben történt tranzakciók csupán töredékénél publikus a tranzakciós ár, ezen tranzakciók közül kiemelkedik a Magyar Takarékszövetkezeti Bank, az MKB Bank és a Budapest Bank fúziója, ahol a tranzakció eredményeképp létrejövő Magyar Bankholding becsült konszolidált értéke 744 milliárd Ft. Az év egy másik meghatározó tranzakciója szintén a pénzügyi szektorhoz köthető, ahol az AEGON biztosító a régióból történő kivonulásának keretein belül a regionális részesedését 830 millió euróért kívánta értékesíteni a Vienna Insurance Group AG (VIG) számára. A pénzügyi szektor harmadik jelentős tranzakciója volt a Diófa Alapkezelő Zrt. 89,85 százalékos tulajdonrészének megvásárlása az Indotek Group által. A tranzakció révén az Indotek Group a hazai vagyonkezelői szektor egyik legdinamikusabban fejlődő alapkezelőjében szerzett meghatározó tulajdonrészt. A Deloitte mind a három tranzakcióban tanácsadóként működött közre.

2020-ban további számottevő tranzakciók voltak a Waberer’s International Nyrt. részvényei 24 százalékának megvásárlása az Indotek Csoport által a Mid Europa Partners-től, a Sága Zrt. felvásárlása a Master Good Kft. által, a Gallicoop Zrt. felvásárlása, valamint a BioTechUSA – Scitec Nutrition tranzakció, melynek következtében a Scitec Nutrition újra magyar tulajdonba került.

A hazai M&A piacon az elmúlt 2 évben kifejezetten magas volt a belföldi tranzakciók részesedése, 2019-ben a tranzakciók 55 százaléka, míg 2020-ban 44 százaléka esetén magyar vállalat vásárolt fel egy másik hazai szereplőt.

A hazai befektetők adják tehát a magyar M&A piac aktivitás jelentős részét, azonban számottevő a nyugat európai befektetők érdeklődése is, míg a befektetők mintegy 9 százaléka érkezik az európai térségen kívülről.

„A koronavírus világjárvány jelentős változásokat hozott a vállalatértékesítési és felvásárlási piacon is. Míg 2020 első féléve régen látott alacsony tranzakciós aktivitást hozott, addig 2020 második félévében és 2021 első negyedévében már sokéves csúcson volt az M&A tranzakciók száma globálisan. A globális trend átgyűrűzése folyamatos, melyet vezető tranzakciós tanácsadóként már a közép-kelet-európai régióban és hazánkban is érzünk, így erős tranzakciós aktivitásra számítunka következő időszakban is, nemcsak az intézményi szereplők, hanem a magántulajdonú vállalatok esetén is” – mondta Bíró Balázs, a Deloitte Pénzügyi tanácsadás üzletágának vezetője.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-23 17:45:00
Az egész országban várható csapadéknak köszönhetően csökken a tűzveszély, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal egyeztetve 2023. szeptember 24-től az ország egész területén visszavonja a tűzgyújtási tilalmat.
2023-09-23 11:30:00
A Komáromban készült és nyár elején a Dunán, majd a Sió-csatornán a Balatonhoz szétszerelt állapotban eljuttatott hajók közül egy kompot és egy katamaránt már sikerült összeszerelni, de még hátravan a beüzemelés, a hatósági szemlék, és a személyzet betanítása – tájékoztatott Veigl Gábor, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója.
2023-09-22 19:22:00
Szeptember 21-én hatályba lépett a chipekről szóló európai jogszabály, amelynek célja, hogy a félvezető-technológiák és -alkalmazások terén biztosítsa az EU ellátásbiztonságát, rezilienciáját és technológiai vezető szerepét.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS