Élénk maradt a hazai vállalatfelvásárlási piac

2021. 05. 27., 19:45

A globális és regionális csökkenés ellenére a hazai tranzakciós piac a tranzakciók számát tekintve 2020-ban is növekedni tudott. A Deloitte hazai piacot vizsgáló M&A piaci tanulmányából az is kiderül, hogy Magyarországon a tavalyi évben a legerősebb tranzakciós aktivitást a fogyasztói, a pénzügyi és az energia ágazatokban mérték.

A 2020-as év globális tranzakciós aktivitását markánsan befolyásolta a COVID-19 pandémia, amelynek hatásai már az év első negyedévében tapasztalhatóak voltak, azonban a második negyedévre csúcsosodtak ki. Ekkor a tranzakciós érték közel egyharmadára esett vissza az egy évvel korábban tapasztalható azonos időszakihoz képest, ami már a 2008-as világválsághoz hasonlítható mélypontot idézett. 2020 második felében azonban erős korrekció következett az M&A aktivitásban, a tranzakciós érték másfélszeresére nőtt 2019 második félévéhez képest, ezzel a valaha volt legerősebb adatot produkálva. A 2020-as kiemelkedően gyenge első félév és kimagaslóan erős második félév összességében nagyságrendileg a 2017-es szintet hozta tranzakciós érték tekintetében. 2021 első negyedéve ismét rekordot döntött a tranzakciós érték tekintetében, 2020 első negyedévéhez képest kétszeresére nőtt a tranzakciós összérték, de a 2019-es értéket is számottevően meghaladta.

Közép-kelet-európai régiós viszonylatban, 2019-ben két évnyi csökkenő tendenciát követően rekord mennyiségű, 421 tranzakciót bonyolítottak le, amely 21 százalékos növekedést jelentett a 2018-as évhez képest. 2020-ban azonban a COVID-19 pandémia a világ egészéhez képest jobban visszavetette a tranzakciós aktivitást a régióban, közel 20 százalékos csökkenés volt tapasztalható a megkötött üzletek számában, szemben a világszintű 10 százalékos csökkenéssel. A pandémia által okozott bizonytalanságok főként a második és harmadik negyedévben figyelhetők meg, azonban 2020 negyedik negyedéve már megközelítette a 2019-es év ugyanezen időszakának tranzakciós aktivitását. Ez a pozitív tendencia 2021 első negyedévében is folytatódott, 2020 első negyedévéhez képest 6 százalékkal nőtt a tranzakciók száma.

A tranzakciók számát tekintve a fő piacoknak számító Lengyelország és Csehország továbbra is az ügyletek közel 60 százalékért felel. Jelentősebb átrendeződés 2019-hez képest a horvát, szlovák és szerb piacokon volt megfigyelhető, előbbin a tranzakciók száma a kétszeresére nőtt, míg utóbbi kettőn közel a felére csökkent. A szektorok közül az évek óta tartó trendet megszakítva a fogyasztói szektor vezető pozícióját átvette az IT, míg az ipar ismét növekedésnek indult, ezzel együttesen több mint 50 százalékát adja a régiós tranzakcióknak ez a három szektor.

A fogyasztói, a pénzügyi és az energia ágazat vezérelte a hazai tranzakciós aktivitást

„A globális és regionális csökkenés ellenére a hazai tranzakciós piac 2020-ban is növekedni tudott a tranzakciók számát tekintve, 32 tranzakciót jegyeztek az országban, míg 2019-ben 31-et. A 2020-as évben a legaktívabb szektorok a fogyasztói, a pénzügyi és az energia iparágak voltak. Ezek közül a fogyasztói szektor a 2019-cel megegyező aktivitást ért el, míg a legnagyobb növekedést a pénzügyi szektor mutatta fel. A technológiai szektorban a régiós trendekkel ellentétben Magyarországon csökkenés volt tapasztalható” – mondta Csomor Csaba, a Deloitte magyarországi Pénzügyi tanácsadás üzletágának igazgatóhelyettese.

A 2020-as évben történt tranzakciók csupán töredékénél publikus a tranzakciós ár, ezen tranzakciók közül kiemelkedik a Magyar Takarékszövetkezeti Bank, az MKB Bank és a Budapest Bank fúziója, ahol a tranzakció eredményeképp létrejövő Magyar Bankholding becsült konszolidált értéke 744 milliárd Ft. Az év egy másik meghatározó tranzakciója szintén a pénzügyi szektorhoz köthető, ahol az AEGON biztosító a régióból történő kivonulásának keretein belül a regionális részesedését 830 millió euróért kívánta értékesíteni a Vienna Insurance Group AG (VIG) számára. A pénzügyi szektor harmadik jelentős tranzakciója volt a Diófa Alapkezelő Zrt. 89,85 százalékos tulajdonrészének megvásárlása az Indotek Group által. A tranzakció révén az Indotek Group a hazai vagyonkezelői szektor egyik legdinamikusabban fejlődő alapkezelőjében szerzett meghatározó tulajdonrészt. A Deloitte mind a három tranzakcióban tanácsadóként működött közre.

2020-ban további számottevő tranzakciók voltak a Waberer’s International Nyrt. részvényei 24 százalékának megvásárlása az Indotek Csoport által a Mid Europa Partners-től, a Sága Zrt. felvásárlása a Master Good Kft. által, a Gallicoop Zrt. felvásárlása, valamint a BioTechUSA – Scitec Nutrition tranzakció, melynek következtében a Scitec Nutrition újra magyar tulajdonba került.

A hazai M&A piacon az elmúlt 2 évben kifejezetten magas volt a belföldi tranzakciók részesedése, 2019-ben a tranzakciók 55 százaléka, míg 2020-ban 44 százaléka esetén magyar vállalat vásárolt fel egy másik hazai szereplőt.

A hazai befektetők adják tehát a magyar M&A piac aktivitás jelentős részét, azonban számottevő a nyugat európai befektetők érdeklődése is, míg a befektetők mintegy 9 százaléka érkezik az európai térségen kívülről.

„A koronavírus világjárvány jelentős változásokat hozott a vállalatértékesítési és felvásárlási piacon is. Míg 2020 első féléve régen látott alacsony tranzakciós aktivitást hozott, addig 2020 második félévében és 2021 első negyedévében már sokéves csúcson volt az M&A tranzakciók száma globálisan. A globális trend átgyűrűzése folyamatos, melyet vezető tranzakciós tanácsadóként már a közép-kelet-európai régióban és hazánkban is érzünk, így erős tranzakciós aktivitásra számítunka következő időszakban is, nemcsak az intézményi szereplők, hanem a magántulajdonú vállalatok esetén is” – mondta Bíró Balázs, a Deloitte Pénzügyi tanácsadás üzletágának vezetője.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-01-31 10:44:05
Alig egy hét alatt több mint 330 milliárd forintnyi fogyott el az inflációt követő hozamú Prémium Magyar Állampapírból. Már csaknem 4600 milliárd forint van ebben a befektetésben, amely egyértelműen az új szuperállampapírrá vált.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS