Egyensúly Intézet: jövőre már 3 százalékkal nőhet a GDP

2023. 04. 03., 15:18

10 százalék alatti inflációra csak az év végén számíthatunk. Idén 0 és 1,5 százalék között alakulhat a GDP növekedése – olvasható az Egyensúly Intézet márciusi gyorsjelentésében.

Februárban némileg csökkent az infláció Magyarországon, de még mindig kiugró eredménynek számít a régióban: a hazai infláció jelenleg 10 százalékpontra van a régiós átlagtól – olvasható az Egyensúly Intézet legfrissebb gyorsjelentésében. A januári előrejelzések alapján lassú ereszkedésre lehet számítani, ugyanakkor 10 százalék alatti értéket legjobb esetben is csak az év legvégén fogunk látni. A Magyar Nemzeti Bank friss inflációs jelentése szerint 2023-ban 15-19,5 százalék lesz az éves drágulás, jövőre pedig 3-5 százalék várható. A vizsgált országok közül idén Szlovénia az egyetlen, amely 10 százalék alatt tudja tartani az inflációt.

Negyedéves bázison tovább csökkent a GDP 2023 első három hónapjában. A rendelkezésre álló elemzések és előrejelzések alapján a GDP 2023-ban 0,5 és 1 százalék között növekedhet, jövőre azonban ez 3 százalék környékén is alakulhat. A MNB szerint 0 és 1,5 százalék között növekedhet a gazdaság, jövőre pedig 3-4 százalékos növekedést prognosztizálnak.

A vizsgált országok közül Ausztriában, Csehországban és Szlovákiában is nőtt a munkanélküliségi ráta 2023 januárjában. Ezzel szemben Lengyelországban és Szlovéniában csökkenést könyveltek el. A sokak által vízionált válság a munkaerőpiacon egyelőre nem mutatkozik meg a statisztikai adatokban, ráadásul az MNB sem számít érdemi emelkedésre. Mindazonáltal a Google adatai szerint továbbra is sokan keresnek rá a munkanélküliségi segélyre, ezért nem kizárt, hogy a következő időszakban növekedni fog a munkanélküliségi ráta a 15- 74 éves korosztályban. Tovább árnyalja a helyzetet, hogy a KSH adatai szerint Magyarországon 2023 februárjában nőtt a munkanélküliek száma az előző év azonos időszakához képest.

Az elmúlt hónapokban jellemzően a piaci szolgáltatások hasították ki a legnagyobb arányt, ám a januári és februári eredmények alapján a szálláshely-szolgáltatási és a vendéglátási tevékenységet végző vállalkozások körében regisztrálták a legtöbb megszűnt szervezetet. Kétségtelen, hogy az élelmiszerek inflációja és a megemelkedett energiaárak egyértelműen éreztetik a hatásukat ezekben a szektorokban.

A régiós üzleti bizalom tekintetében Magyarországon jelentős növekedés tapasztalható, hiszen január és február között 4,3 indexpontos növekedést könyvelhettünk el. Ugyanebben az időszakban a régiós átlag mindössze 0,3 indexpontot nőtt. Érdemes kiemelni, hogy 2021 májusa óta Romániában tartósan 100 pont fölötti eredményt regisztráltak és februárban is itt rögzítették a legjobb eredményt a régióban.

A foglalkoztatás területén nőtt a bizalom Magyarországon (101,7 - 102,2), de ez még mindig elmarad a decemberi értéktől (103,8). Összességében a régióban pesszimistább a hangulat, ugyanis februárra 0,8 indexpontot csökkent a vizsgált nemzetek átlaga.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-10-04 17:39:00
A nukleáris létesítmények és radioaktívhulladék-tárolók, illetve a nukleáris és más radioaktív anyagok fizikai védelmének egyik fontos elemével, a támadást elhárító erők reagálási funkciójával kapcsolatos workshopot szervezett közösen az Országos Atomenergia Hivatal és az Amerikai Egyesült Államok Energetikai Minisztériuma.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Nem drága a csapatépítés, ha a dolgozók napi béréhez viszonyítjuk, de nem az étel, az ital és maga az esemény a fontos, hanem az, hogy mit hozunk ki a résztvevőkből. A látens távozóktól az elkerülhető fluktuáción át a jutalmazás-elismerés egyensúlyáig – íme, a recept ahhoz, hogy egy nyelvet beszéljen dolgozó és munkáltató. A következetes, tervszerű vállalati fejlődéshez vezető útról Kalmár Pétert, az [eureka] Consulting & Games alapító-vezérigazgatóját kérdeztük.
Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

A nukleáris létesítmények és radioaktívhulladék-tárolók, illetve a nukleáris és más radioaktív anyagok fizikai védelmének egyik fontos elemével, a támadást elhárító erők reagálási funkciójával kapcsolatos workshopot szervezett közösen az Országos Atomenergia Hivatal és az Amerikai Egyesült Államok Energetikai Minisztériuma.