Egyensúly Intézet: jövőre már 3 százalékkal nőhet a GDP

2023. 04. 03., 15:18

10 százalék alatti inflációra csak az év végén számíthatunk. Idén 0 és 1,5 százalék között alakulhat a GDP növekedése – olvasható az Egyensúly Intézet márciusi gyorsjelentésében.

Februárban némileg csökkent az infláció Magyarországon, de még mindig kiugró eredménynek számít a régióban: a hazai infláció jelenleg 10 százalékpontra van a régiós átlagtól – olvasható az Egyensúly Intézet legfrissebb gyorsjelentésében. A januári előrejelzések alapján lassú ereszkedésre lehet számítani, ugyanakkor 10 százalék alatti értéket legjobb esetben is csak az év legvégén fogunk látni. A Magyar Nemzeti Bank friss inflációs jelentése szerint 2023-ban 15-19,5 százalék lesz az éves drágulás, jövőre pedig 3-5 százalék várható. A vizsgált országok közül idén Szlovénia az egyetlen, amely 10 százalék alatt tudja tartani az inflációt.

Negyedéves bázison tovább csökkent a GDP 2023 első három hónapjában. A rendelkezésre álló elemzések és előrejelzések alapján a GDP 2023-ban 0,5 és 1 százalék között növekedhet, jövőre azonban ez 3 százalék környékén is alakulhat. A MNB szerint 0 és 1,5 százalék között növekedhet a gazdaság, jövőre pedig 3-4 százalékos növekedést prognosztizálnak.

A vizsgált országok közül Ausztriában, Csehországban és Szlovákiában is nőtt a munkanélküliségi ráta 2023 januárjában. Ezzel szemben Lengyelországban és Szlovéniában csökkenést könyveltek el. A sokak által vízionált válság a munkaerőpiacon egyelőre nem mutatkozik meg a statisztikai adatokban, ráadásul az MNB sem számít érdemi emelkedésre. Mindazonáltal a Google adatai szerint továbbra is sokan keresnek rá a munkanélküliségi segélyre, ezért nem kizárt, hogy a következő időszakban növekedni fog a munkanélküliségi ráta a 15- 74 éves korosztályban. Tovább árnyalja a helyzetet, hogy a KSH adatai szerint Magyarországon 2023 februárjában nőtt a munkanélküliek száma az előző év azonos időszakához képest.

Az elmúlt hónapokban jellemzően a piaci szolgáltatások hasították ki a legnagyobb arányt, ám a januári és februári eredmények alapján a szálláshely-szolgáltatási és a vendéglátási tevékenységet végző vállalkozások körében regisztrálták a legtöbb megszűnt szervezetet. Kétségtelen, hogy az élelmiszerek inflációja és a megemelkedett energiaárak egyértelműen éreztetik a hatásukat ezekben a szektorokban.

A régiós üzleti bizalom tekintetében Magyarországon jelentős növekedés tapasztalható, hiszen január és február között 4,3 indexpontos növekedést könyvelhettünk el. Ugyanebben az időszakban a régiós átlag mindössze 0,3 indexpontot nőtt. Érdemes kiemelni, hogy 2021 májusa óta Romániában tartósan 100 pont fölötti eredményt regisztráltak és februárban is itt rögzítették a legjobb eredményt a régióban.

A foglalkoztatás területén nőtt a bizalom Magyarországon (101,7 - 102,2), de ez még mindig elmarad a decemberi értéktől (103,8). Összességében a régióban pesszimistább a hangulat, ugyanis februárra 0,8 indexpontot csökkent a vizsgált nemzetek átlaga.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-03-01 15:10:00
2024. március 3-án (vasárnap) 9 órától 21 óráig a NAV háttérrendszerének karbantartása miatt a NAV webes felületei és a NAV-Mobil applikáció egyes szolgáltatásai nem lesznek elérhetők.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS