Duna House: pénztárcakímélő megoldás, mégis alig vesznek felújítandó ingatlanokat

2024. 02. 26., 13:10

Területenként és időszakonként változó arányban fordulnak elő a felújítandó otthonok az ingatlantranzakciók között. A nyugati területeken és Pest vármegyében a legerősebb a felújítási kedv, míg a fővárosban és a keleti országrészben alig vállalkoznak felújításra a vevők a Duna House szakértői szerint. A felújítandó és lakható ingatlanok négyzetméterára országos átlagban megközelíti a 400 ezer forintot, az otthonteremtésre fordított összeg pedig 29 millió forint körül alakul, míg a népszerű jó minőségi kategóriáért átlagosan 37 százalékkal magasabb négyzetméterárat kell fizetni.

Számos olyan kisebb, elnéptelenedő település található Magyarországon, ahol kifejezetten olcsón lehet felújítandó, lakható otthonhoz jutni. Ezek többsége a falusi csokos preferált kistelepülések listáján is szerepel, az otthonteremtési támogatásnak köszönhető kedvezmények pedig kifejezetten csábítóak lehetnek a vásárlók számára.

„A Duna House értékesítési adatai szerint ugyanakkor a vásárlók többsége nem szívesen bajlódik a felújítással járó nehézségekkel. Az idei évben az ország teljes területén zárult adásvételek mindössze 9 százaléka irányult felújítandó ingatlan vásárlására, 22-22 százalékos arányban a lakható és a nagyon jó kategória szerepelt, a legtöbb eladott ingatlan (41százalék) pedig jó állapotú volt” – mondta Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.

A vásárlók által preferált ingatlanminőség területenként és időszakonként eltérő, érdemes tehát visszatekinteni az elmúlt fél év változásaira. A Duna House Barométer adatai alapján összességében elmondható, hogy a 2023 novemberi visszaesés ellenére a nyugati országrészben vásárlók vállalják be leginkább a felújítással járó bonyodalmakat és anyagi terheket, de a Pest vármegyei vevők is szívesebben vállalkoznak felújításra, mint a keleti vagy a fővárosi térségben vásárló ügyfelek.

A Duna House közreműködésével zárult fővárosi ingatlantranzakciók között 2023. második felében átlagosan 7 százalékban fordult elő felújítandó állapotú ingatlan. A legcsekélyebb arányban, 6 százalékban az októberben köttetett adásvételek között szerepeltek esztétikai és műszaki korszerűsítésre is váró otthonok. Az idei évben erősebb felújítási kedv jellemzi a budapestieket, a januárban eladott ingatlanok 9százalék-a sorolandó a felújításra váró kategóriába.

„Érdekesség, hogy tavaly júniusban még 40 százalékos többséggel a jó állapotú ingatlanokat vitték inkább az ingatlanközvetítő ügyfelei, majd az év második felében inkább a nagyon jó állapotú lakások domináltak a fővárosban” – tette hozzá a szakértő.

Átlagosan az eladott lakások 39 százaléka volt nagyon jó állapotú a július-december között értékesített otthonok között a fővárosban. A 2024-es január ismét fordulatot hozott, 27 százalékra csökkent a nagyon jó állapotú ingatlanok aránya, a tavalyi év második felében átlagosan 18 százalékos előfordulású lakható ingatlanok aránya 20 százalékra emelkedett, a prímet 44 százalékkal újra a jó kategória vitte.

Pest vármegyében kevésbé hangsúlyos a jó állapotú ingatlanok iránti kereslet, júliustól decemberig átlagosan 40 százalék-ban döntöttek jó állapotú ingatlan mellett az ügyfelek. A legjelentősebb arányban, 55 százalékban 2023 októberében, 2023 augusztusában pedig 31 százalékkal a nagyon jó állapotúak voltak fölényben. Kiegyensúlyozott képet mutat a lakható állapot iránti kereslet, ugyanakkor jóval változatosabb a felállás a felújítandó otthonok előfordulását illetően. Az elmúlt év második felében átlagosan az értékesített Pest vármegyei ingatlanok 10 százaléka volt felújítandó, decemberben és 2024 januárjában ugyanakkor 8 százalékra csökkent ez az érték. A legtöbb felújításra szoruló ingatlan 13 százalékos aránnyal 2023 novemberében cserélt gazdát.

Kelet-Magyarországon az elmúlt félévet vizsgálva egyértelműen a jó állapotú ingatlanoké volt a főszerep, 43 százalékos átlagos előfordulással találhatóak meg az adásvételek között ezek az otthonok. Idén januárban az értékesített ingatlanok 48 százaléka volt jó állapotú, tehát népszerűségük tovább erősödött, míg a lakható kategória keresettsége a 23 százalékos átlagról 18 százalékra csökkent januárban. Tavaly júniusban és augusztusban erős volt a területen a felújítási kedv, mindkét hónapban 11 százalékos volt a felújításra szoruló ingatlanok jelenléte a tranzakciók között, azonban 2023 júliusában és októberében ez az arány mindössze 4 százalék volt. Idén januárban 7 százalékban döntöttek felújítandó ingatlan mellett az ügyfelek.

A nyugat-magyarországi területeken is inkább a jó állapotú otthonok mellett döntöttek a Duna House közreműködésével ingatlant vásárlók, a tavalyi év második felében átlagosan 39 százalékuk tartozott ide és januárban is 39 százalékos többséggel voltak jelen. Az országon belül a nyugati területek vevői büszkélkedhetnek a legerősebb felújítási kedvvel, itt 2023 júliusától 2023 decemberéig 8-15 százalék között alakult a felújítandó otthonok aránya, ami átlagosan 12 százalékot jelent. Idén januárban még ennél is több, a területen eladott ingatlanok 13 százaléka igényelt teljes felújítást.

Akár a kedvezőbb árú, de munka- és időigényes felújítandóak, akár az azonnal költözhető, jobb állapotú otthonok mellett voksol az ügyfél, van miből választani. A Duna House aktuális megbízásainak többsége, 76 százaléka a lakhatónál magasabb kategóriába sorolható, így kifejezetten bő kínálat várja azokat a vevőknek, akik csak esztétikai, esetleg kisebb volumenű energetikai korszerűsítésre vállalkoznának.

„Jobb állapotú társaiknál – az árakat tekintve – lényegesen kedvezőbb alternatívát kínálnak a felújításra szoruló házak és lakások az otthonteremtést tervezőknek, a nem Falusi csokos településeken található ingatlanokat is beleértve a Duna House aktuális, országos adatbázisának 28,7 százaléka tartozik a felújítandó, vagy lakható állapotú otthonok közé. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni azt sem, hogy Magyarország ingatlanállományának 17 százaléka vályog vagy sár falazatú, ezek az ingatlanok pedig csak bizonyos feltételek teljesítése mellett alkalmasak a falusi csokra, ezért mindenképpen érdemes ingatlan- és pénzügyi szakértővel egyeztetni a döntés előtt” – hívta fel a figyelmet Benedikt Károly.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-04-16 14:10:00
A Miniszterelnökség Monitoring és Értékelési Főosztálya megbízásából elkészült a „Zöldinfrastruktúra útmutató”, amelynek célja, hogy segítséget nyújtson a támogatást igénylőknek (elsősorban önkormányzatoknak) a területükön jelentkező környezeti és klímakockázatok azonosításában, és a problémák természetalapú, zöld és kékinfrastruktúra létrehozásával történő megoldásában.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS