Bejelentette a kormány: 3,1 százalékos nyugdíjemelés jön novemberben

2023. 09. 28., 19:50

Döntött a kormány a novemberi nyugdíjkorrekció mértékéről: a jogosultak egész évre visszamenőleg 3,1 százalékos nyugdíjemelést kapnak kézhez. A Bankmonitor szerint az emelés hatására az átlagnyugdíj 210 ezer forintról 217 ezer forintra emelkedik, ezenkívül az átlagnyugdíj mellé novemberben 72 ezer forintos egyösszegű kifizetés is érkezik.

A csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette a hivatalos döntést: novemberben 3,1 százalékos nyugdíjemelést kapnak az idősek. Évközi nyugdíjkorrekcióra akkor van szükség, ha az év eleji emelés nem fedezné az adott évben tapasztalt inflációt. Idén januárban 15 százalékos nyugdíjemelés érkezett, de a tényleges nyugdíjas infláció várhatóan 19 százalék közelében, vagy akár fölötte lesz. A különbözetet – azaz az elmaradt emelést – a kormány legkésőbb novemberben köteles egész évre visszamenőleg kifizetni.

Miért van szükség visszamenőleges nyugdíjkorrekcióra?

A nyugdíjtörvény rendelkezése szerint év elején az adott évre tervezett inflációval megegyező mértékben kell emelni a nyugdíjakat – ez idén is így történt, januárban 15 százalékos nyugdíjemelést kaptak az idősek. Ugyanakkor a hatályos jogszabály szerint pótlólagos évközi nyugdíjemelést („nyugdíjkorrekciót”) kell megvalósítani akkor, ha az első 8 havi inflációs tényadatok alapján az egész évre várható infláció meghaladja az év eleji emelés mértékét.

A Bankmonitor korábban bemutatta, hogy 2023. első 8 hónapjában átlagosan 22,0 százalék volt az infláció, míg a nyugdíjas infláció ennél is magasabb, átlagosan 23,3 százalék volt. Habár év végére jelentősen lelassul majd a drágulás, mégis borítékolható, hogy összességében jócskán meghaladja majd a kormány által tervezett mértéket. A jegybank a héten közzétett előrejelzésében 17,9 százalék körüli éves inflációt helyezett kilátásba, míg a nyugdíjas infláció ennél is magasabb, akár 19 százalék körüli értéket vehet majd fel.

3,1 százalékos nyugdíjkorrekcióról döntött a kormány

Az évközi nyugdíjkorrekció nagyságának meghatározásakor az infláció és a nyugdíjas infláció közül a magasabbikat kell figyelembe venni. Ez alapján a kormány most 3,1 százalékra becsüli a bepótolandó nyugdíjemelés mértékét. Ebből kifolyólag a novemberi és decemberi nyugdíjakat már emelt összegben fizetik ki, továbbá a nyugdíjasok novemberben az év első 10 hónapjára (és a 13. havi nyugdíjra is) visszamenőleg, egy összegben kézhez kapják az elmaradt emelést.

Mennyi pénzt kapnak a nyugdíjasok?

Az emelés hatására a nyugdíjasoknak 3,1 százalékkal nő az eddigi ellátásuk. A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján jelenleg 210 ezer forint az átlagnyugdíj: ez a nyugdíjkorrekció hatására novemberben 217 ezer forintra emelkedik. Ezenkívül az átlagnyugdíj mellé egyösszegű visszamenőleges emelés is érkezni fog, melynek várható összege 72 ezer forint. A mediánnyugdíj a KSH szerint 186 ezer forint, ez az emelés hatására novemberben már 192 ezer forint lehet. A mediánnyugdíj mellé 63 ezer forint körüli egyszeri kifizetés érkezhet.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.
2024-04-19 16:10:00
Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.
2024-04-19 14:10:00
Április 18-án este tartották Siemens Media Award 2024 hazai díjátadóját, amelyen a technológia területén különösen magas színvonalon alkotó újságírók, illetve tartalomkészítők munkáját ismerték el.
2024-04-19 13:10:00
A cégbírósági eljárások száma is csökkent, de a cégalapítási kedv 30 százalékkal elmaradt márciusban az előző hónaphoz képest – derül ki az Opten összesítéséből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.