Bejelentette a kormány: 3,1 százalékos nyugdíjemelés jön novemberben

2023. 09. 28., 19:50

Döntött a kormány a novemberi nyugdíjkorrekció mértékéről: a jogosultak egész évre visszamenőleg 3,1 százalékos nyugdíjemelést kapnak kézhez. A Bankmonitor szerint az emelés hatására az átlagnyugdíj 210 ezer forintról 217 ezer forintra emelkedik, ezenkívül az átlagnyugdíj mellé novemberben 72 ezer forintos egyösszegű kifizetés is érkezik.

A csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette a hivatalos döntést: novemberben 3,1 százalékos nyugdíjemelést kapnak az idősek. Évközi nyugdíjkorrekcióra akkor van szükség, ha az év eleji emelés nem fedezné az adott évben tapasztalt inflációt. Idén januárban 15 százalékos nyugdíjemelés érkezett, de a tényleges nyugdíjas infláció várhatóan 19 százalék közelében, vagy akár fölötte lesz. A különbözetet – azaz az elmaradt emelést – a kormány legkésőbb novemberben köteles egész évre visszamenőleg kifizetni.

Miért van szükség visszamenőleges nyugdíjkorrekcióra?

A nyugdíjtörvény rendelkezése szerint év elején az adott évre tervezett inflációval megegyező mértékben kell emelni a nyugdíjakat – ez idén is így történt, januárban 15 százalékos nyugdíjemelést kaptak az idősek. Ugyanakkor a hatályos jogszabály szerint pótlólagos évközi nyugdíjemelést („nyugdíjkorrekciót”) kell megvalósítani akkor, ha az első 8 havi inflációs tényadatok alapján az egész évre várható infláció meghaladja az év eleji emelés mértékét.

A Bankmonitor korábban bemutatta, hogy 2023. első 8 hónapjában átlagosan 22,0 százalék volt az infláció, míg a nyugdíjas infláció ennél is magasabb, átlagosan 23,3 százalék volt. Habár év végére jelentősen lelassul majd a drágulás, mégis borítékolható, hogy összességében jócskán meghaladja majd a kormány által tervezett mértéket. A jegybank a héten közzétett előrejelzésében 17,9 százalék körüli éves inflációt helyezett kilátásba, míg a nyugdíjas infláció ennél is magasabb, akár 19 százalék körüli értéket vehet majd fel.

3,1 százalékos nyugdíjkorrekcióról döntött a kormány

Az évközi nyugdíjkorrekció nagyságának meghatározásakor az infláció és a nyugdíjas infláció közül a magasabbikat kell figyelembe venni. Ez alapján a kormány most 3,1 százalékra becsüli a bepótolandó nyugdíjemelés mértékét. Ebből kifolyólag a novemberi és decemberi nyugdíjakat már emelt összegben fizetik ki, továbbá a nyugdíjasok novemberben az év első 10 hónapjára (és a 13. havi nyugdíjra is) visszamenőleg, egy összegben kézhez kapják az elmaradt emelést.

Mennyi pénzt kapnak a nyugdíjasok?

Az emelés hatására a nyugdíjasoknak 3,1 százalékkal nő az eddigi ellátásuk. A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján jelenleg 210 ezer forint az átlagnyugdíj: ez a nyugdíjkorrekció hatására novemberben 217 ezer forintra emelkedik. Ezenkívül az átlagnyugdíj mellé egyösszegű visszamenőleges emelés is érkezni fog, melynek várható összege 72 ezer forint. A mediánnyugdíj a KSH szerint 186 ezer forint, ez az emelés hatására novemberben már 192 ezer forint lehet. A mediánnyugdíj mellé 63 ezer forint körüli egyszeri kifizetés érkezhet.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS