Albérletpiac: idén visszaállhat a rend?

2021. 04. 16., 13:30

A tavalyi év nem kímélt senkit és semmit, főleg nem a hazai albérletpiacot – a lakástulajdonosok szempontjából. Még mindig rekord magasan a kiadó ingatlanok száma, a kereslet pedig még mindig mélyponton. A bérleti díjak az öt évvel ezelőtti átlagszint alá estek. A tavalyi év egészét ilyen és ehhez hasonló tendenciák jellemezték, 2020-ban a tulajdonosoknak kellett versenybe szállniuk a bérlőkért. Az ingatlannet.hu elemzői arra keresik a választ, hogy a hazai albérletpiac már az idén talpra állhat-e.

Az első hullám alatt 6 százalékkal csökkentek az albérletárak Budapesten

A koronavírus-járvány a legnagyobb elszenvedője kétségkívül a fővárosi albérletpiac. Az új világjárvány megjelenése, majd rohamos terjedése a 2019-es évben bekövetkező ingatlanpiaci árak mérséklődését tovább fokozta. A növekvő esetszámok miatt az oktatási intézmények tavaly márciusban bezártak az egész országban, az iskolák digitális oktatásra álltak át. Ekkor kezdődött a bérleti piac igazi kálváriája. Az így kialakult bizonytalanság megnehezítette mind a lakástulajdonosok, mind a bérlők helyzetét is. A felsőoktatásban tanuló hallgatók többsége hazaköltözött szülővárosába, hátrahagyva az addig bérelt lakásokat, egy részük pedig igyekezett az albérletet – kompromisszumok árán – megtartani. Emellett a munkahelyi elbocsátások és a lakásmegtekintési hajlandóság csökkenése sem kedvezett egyik félnek sem, a bérbeadók jelentős bevételtől estek el. A járvány első hulláma alatt az albérletárak közel 6 százalékot zuhantak a fővárosi albérletpiacon, ami rekordnak számított.

Közel 14 százalékot estek a fővárosi bérleti díjak egy év alatt

Ami a fővárosi albérletpiacot illeti, a kereslet még mindig mélyponton van a kiadó lakások iránt. Azonban a folyamatos árcsökkenés már lassuló szakaszba lépett, a bérleti díjak jelenleg stagnálnak tavaly október óta. 2020. október és 2021. február között 3100 és 3200 forint között ingadoztak a négyzetméter árak átlagosan. Jelenleg, az egy évvel ezelőtti adatokhoz viszonyítva a visszaesés mértéke közel 14 százalék, a februárban mért átlagár a 2018. márciusi szintnek felel meg. Az ingatlannet.hu adatbázisában jelenleg több, mint 2000 kiadó lakás vár új bérlőkre. A bérleti díjak tekintetében néhol már 100 ezer forintnál kevesebb havi díj ellenében is bérelhető egy fővárosi lakás. De az átlagos bérleti díj ennél valamivel magasabb, a budapesti lakások esetében 110–130 ezer forint közötti összeget kérnek a lakástulajdonosok.

2021-ben visszaállhat a rend a hazai albérletpiacon?

A pandémia előtt még 3700 forintos átlagos négyzetméter áron lehetett kiadó lakáshoz jutni a fővárosban. Szakértők szerint az idei év első félévében még a bérlők lehetnek jobb pozícióban a lakástulajdonosokkal szemben, azonban – ha a járvány előtti szintre még nem is kúsznak –, már az idei évben drágulásnak indulhatnak az albérletárak. Azonban figyelembe kell venni a járvány gazdasági hatásait is, amely mind keresleti, mind kínálati oldalon megjelennek, hatást gyakorolva a bérleti díjak alakulására is.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-09 20:46:54
Elkészült a magyar fejlesztésű, kézzel készült borospohár, amely teljesen új, kifinomult arcát mutatja meg a világ egyik legjobb édes borának, az aszúnak. Megérkezett az ASZÚGLASS!

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Elkészült a magyar fejlesztésű, kézzel készült borospohár, amely teljesen új, kifinomult arcát mutatja meg a világ egyik legjobb édes borának, az aszúnak. Megérkezett az ASZÚGLASS!

  Rovathírek: ATOMBUSINESS