Albérletpiac: idén visszaállhat a rend?

2021. 04. 16., 13:30

A tavalyi év nem kímélt senkit és semmit, főleg nem a hazai albérletpiacot – a lakástulajdonosok szempontjából. Még mindig rekord magasan a kiadó ingatlanok száma, a kereslet pedig még mindig mélyponton. A bérleti díjak az öt évvel ezelőtti átlagszint alá estek. A tavalyi év egészét ilyen és ehhez hasonló tendenciák jellemezték, 2020-ban a tulajdonosoknak kellett versenybe szállniuk a bérlőkért. Az ingatlannet.hu elemzői arra keresik a választ, hogy a hazai albérletpiac már az idén talpra állhat-e.

Az első hullám alatt 6 százalékkal csökkentek az albérletárak Budapesten

A koronavírus-járvány a legnagyobb elszenvedője kétségkívül a fővárosi albérletpiac. Az új világjárvány megjelenése, majd rohamos terjedése a 2019-es évben bekövetkező ingatlanpiaci árak mérséklődését tovább fokozta. A növekvő esetszámok miatt az oktatási intézmények tavaly márciusban bezártak az egész országban, az iskolák digitális oktatásra álltak át. Ekkor kezdődött a bérleti piac igazi kálváriája. Az így kialakult bizonytalanság megnehezítette mind a lakástulajdonosok, mind a bérlők helyzetét is. A felsőoktatásban tanuló hallgatók többsége hazaköltözött szülővárosába, hátrahagyva az addig bérelt lakásokat, egy részük pedig igyekezett az albérletet – kompromisszumok árán – megtartani. Emellett a munkahelyi elbocsátások és a lakásmegtekintési hajlandóság csökkenése sem kedvezett egyik félnek sem, a bérbeadók jelentős bevételtől estek el. A járvány első hulláma alatt az albérletárak közel 6 százalékot zuhantak a fővárosi albérletpiacon, ami rekordnak számított.

Közel 14 százalékot estek a fővárosi bérleti díjak egy év alatt

Ami a fővárosi albérletpiacot illeti, a kereslet még mindig mélyponton van a kiadó lakások iránt. Azonban a folyamatos árcsökkenés már lassuló szakaszba lépett, a bérleti díjak jelenleg stagnálnak tavaly október óta. 2020. október és 2021. február között 3100 és 3200 forint között ingadoztak a négyzetméter árak átlagosan. Jelenleg, az egy évvel ezelőtti adatokhoz viszonyítva a visszaesés mértéke közel 14 százalék, a februárban mért átlagár a 2018. márciusi szintnek felel meg. Az ingatlannet.hu adatbázisában jelenleg több, mint 2000 kiadó lakás vár új bérlőkre. A bérleti díjak tekintetében néhol már 100 ezer forintnál kevesebb havi díj ellenében is bérelhető egy fővárosi lakás. De az átlagos bérleti díj ennél valamivel magasabb, a budapesti lakások esetében 110–130 ezer forint közötti összeget kérnek a lakástulajdonosok.

2021-ben visszaállhat a rend a hazai albérletpiacon?

A pandémia előtt még 3700 forintos átlagos négyzetméter áron lehetett kiadó lakáshoz jutni a fővárosban. Szakértők szerint az idei év első félévében még a bérlők lehetnek jobb pozícióban a lakástulajdonosokkal szemben, azonban – ha a járvány előtti szintre még nem is kúsznak –, már az idei évben drágulásnak indulhatnak az albérletárak. Azonban figyelembe kell venni a járvány gazdasági hatásait is, amely mind keresleti, mind kínálati oldalon megjelennek, hatást gyakorolva a bérleti díjak alakulására is.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-01-30 17:22:00
Január 26-án, a budapesti SYMBOL-ban adták át a Marketing Diamond Awards 2022-es elismeréseit. Idén ismét a Billingo Technologies Zrt. lett „Az Év Megbízója”, a Kreatív Vonalak Kft. pedig a tavalyi évhez hasonlóan „Az Év Ügynöksége” díjat nyerte el. „Az Év Marketingnagykövete” címet pedig a Pentacom ügynökség érdemelte ki a 29 tagú, meghatározó hazai hirdetőkből és ügynökségi szakemberekből álló zsűri szavazatai alapján.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS