A pandémia alatt előny, az energiaválság óta inkább hátrány a medencés ház

A pandémia alatt előny, az energiaválság óta inkább hátrány a medencés ház
2023. 06. 23., 15:42

A járványidőszakban megugrott az érdeklődés a medencés családi házak iránt, azonban a 2022-es energiaválság is jelentős nyomot hagyott a keresleten. A Duna House szakértői utánajártak, hogy mit hozott az idei év a medencés ingatlanok piacán.

„Az elmúlt évek történései javában átformálták az ingatlanpiaci keresletet. A járványidőszak és a kijárási tilalom a városi bezártságból a saját kerttel rendelkező családi házak felé fordította a vevői érdeklődést. A pandémia hatására a korábbinál erősebb vásárlói igény jelent meg a medencével rendelkező házak iránt is” – mondta Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.

Emellett egyre többen szánták rá magukat, hogy kisebb-nagyobb ráfordítással, de a biztonságos fürdőzés érdekében saját medencét alakítsanak ki kertjükben, ezáltal emelkedett a medencével rendelkező házak aránya.

A jelenlegi ingatlanpiacon az átlagos vagy jól felszerelt házak esetében a legtöbb esetben még nem épített, hanem a gyorsabban és kedvezőbb áron telepíthető medencékkel találkozhatnak a vevők, hiszen a merev, fémvázas, vagy puha falú medencék elhelyezése jóval alacsonyabb költség. Ezek a medencék nem helyhez kötöttek, így igény esetén akár még másik ingatlanba is átköltöztethetőek, tehát egyáltalán nem biztos, hogy az ingatlantranzakció részét képezik majd, így sem az érdeklődésre, sem az eladási árra nincs különösebb hatásuk.

Egy épített medence már inkább befolyásolja az árat, azonban a lakóingatlan elhelyezkedése, állapota és energetikája, valamint a telek nagysága továbbra is jóval hangsúlyosabb az árképzés során. A pandémia időszakában megváltozott vásárlói szokások hatására felértékelődtek a kertes családi házak, amelyekben a saját medence kifejezett előnyt jelentett, ha értékesítésre került a sor.

A vevői szokásokra azonban jelentősen rányomta a bélyegét a tavalyi év. Az üzemanyagárak drágulása miatt újra felértékelődött a város közelsége, a rezsicsökkentés eltörlése és az energiaárak emelkedése pedig óvatosságra intette a vásárlókat, akik minden eddiginél alaposabban megfontolják, hogy megéri-e medencét üzemeltetni az otthonukban. Hiszen nem csak a telepítési, a fenntartási költségekkel is kalkulálni kell, a feltöltési, felfűtési és tisztán tartási kiadások jelentősen befolyásolhatják a megvásárolni kívánt ház rezsijét.

„Ami egykor kuriózum és előny volt, az ma hátrány még a luxus ingatlanok piacán is. A rezsicsökkentés eltörlése óta még a prémium kategóriát keresők körében is lényegi kérdés lett a fenntarthatóság. Egy ilyen ingatlan sikeres értékesítéséhez a tulajdonosoknak és az értékesítőknek pontos információkkal kell készülni az adott ház rezsijéről, beleértve a medence, de még az automata öntözőrendszer fogyasztását is”– tette hozzá a szakértő.

(Fotó: Duna House)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-05-29 09:10:00
2024 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,2 millió vendég közel 2,9 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 1,3, a vendégéjszakáké 4,7 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál; a csökkenés az ünnepekhez kötődő hosszú hétvégék idei áprilisi elmaradásával van kapcsolatban.
2024-05-29 09:00:27
Nehéz elvonatkoztatnom a csehszlovák múltamtól – még bőven szocializmus volt, mikor először kóstoltam Komáromban mogorva nagyapám mellett álldogálva a majonézes halsalátát, vagyis a treskát.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Nehéz elvonatkoztatnom a csehszlovák múltamtól – még bőven szocializmus volt, mikor először kóstoltam Komáromban mogorva nagyapám mellett álldogálva a majonézes halsalátát, vagyis a treskát.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS