A pandémia alatt előny, az energiaválság óta inkább hátrány a medencés ház

A pandémia alatt előny, az energiaválság óta inkább hátrány a medencés ház
2023. 06. 23., 15:42

A járványidőszakban megugrott az érdeklődés a medencés családi házak iránt, azonban a 2022-es energiaválság is jelentős nyomot hagyott a keresleten. A Duna House szakértői utánajártak, hogy mit hozott az idei év a medencés ingatlanok piacán.

„Az elmúlt évek történései javában átformálták az ingatlanpiaci keresletet. A járványidőszak és a kijárási tilalom a városi bezártságból a saját kerttel rendelkező családi házak felé fordította a vevői érdeklődést. A pandémia hatására a korábbinál erősebb vásárlói igény jelent meg a medencével rendelkező házak iránt is” – mondta Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.

Emellett egyre többen szánták rá magukat, hogy kisebb-nagyobb ráfordítással, de a biztonságos fürdőzés érdekében saját medencét alakítsanak ki kertjükben, ezáltal emelkedett a medencével rendelkező házak aránya.

A jelenlegi ingatlanpiacon az átlagos vagy jól felszerelt házak esetében a legtöbb esetben még nem épített, hanem a gyorsabban és kedvezőbb áron telepíthető medencékkel találkozhatnak a vevők, hiszen a merev, fémvázas, vagy puha falú medencék elhelyezése jóval alacsonyabb költség. Ezek a medencék nem helyhez kötöttek, így igény esetén akár még másik ingatlanba is átköltöztethetőek, tehát egyáltalán nem biztos, hogy az ingatlantranzakció részét képezik majd, így sem az érdeklődésre, sem az eladási árra nincs különösebb hatásuk.

Egy épített medence már inkább befolyásolja az árat, azonban a lakóingatlan elhelyezkedése, állapota és energetikája, valamint a telek nagysága továbbra is jóval hangsúlyosabb az árképzés során. A pandémia időszakában megváltozott vásárlói szokások hatására felértékelődtek a kertes családi házak, amelyekben a saját medence kifejezett előnyt jelentett, ha értékesítésre került a sor.

A vevői szokásokra azonban jelentősen rányomta a bélyegét a tavalyi év. Az üzemanyagárak drágulása miatt újra felértékelődött a város közelsége, a rezsicsökkentés eltörlése és az energiaárak emelkedése pedig óvatosságra intette a vásárlókat, akik minden eddiginél alaposabban megfontolják, hogy megéri-e medencét üzemeltetni az otthonukban. Hiszen nem csak a telepítési, a fenntartási költségekkel is kalkulálni kell, a feltöltési, felfűtési és tisztán tartási kiadások jelentősen befolyásolhatják a megvásárolni kívánt ház rezsijét.

„Ami egykor kuriózum és előny volt, az ma hátrány még a luxus ingatlanok piacán is. A rezsicsökkentés eltörlése óta még a prémium kategóriát keresők körében is lényegi kérdés lett a fenntarthatóság. Egy ilyen ingatlan sikeres értékesítéséhez a tulajdonosoknak és az értékesítőknek pontos információkkal kell készülni az adott ház rezsijéről, beleértve a medence, de még az automata öntözőrendszer fogyasztását is”– tette hozzá a szakértő.

(Fotó: Duna House)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS