A növényi termékek ára csökkent, az állati termékeké nőtt 2023. január–szeptemberben

2023. 11. 29., 17:10

A mezőgazdasági termelői árak 2023 I–III. negyedévében 7,3 százalékkal csökkentek, ezen belül a növényi termékek ára 25 százalékkal mérséklődött, az állatok és állati termékeké pedig 21 százalékkal nőtt – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

A ráfordítási árak 5,4 százalékos növekedéséhez a folyó termelőfelhasználás összetevőinek és a beruházásoknak az áremelkedése is hozzájárult. Az előbbiek esetében 4,6, az utóbbiaknál 12 százalékkal nőtt az árszínvonal.

Csökkent a gabona és az ipari növények ára

2023-ban a 2022 évitől magasabb terméseredmények az árak alakulására is hatással voltak. Az első három negyedévben a gabonafélék ára 25, az ipari növényeké pedig 37 százalékkal mérséklődött.

2023 januárja óta jelentősen csökkent a búza és a kukorica ára. A háborús események okozta piaci bizonytalanság következtében májusban átmentileg emelkedtek az árak, – ez azonban nem mutatkozott tartósnak – a búza felvásárlási ára szeptemberben már 10 százalékkal alacsonyabb volt, mint 2021 azonos hónapjában.

Emelkedett a zöldségek és a gyümölcsök ára

A gyümölcsök ára 14, a zöldségféléké 16 százalékkal emelkedett. Az utóbbi termékcsoportnál a sárgarépa és a vöröshagyma ára nőtt átlag felett (57 és 63 százalékkal), a paradicsomé pedig kisebb mértékben (6,1 százalékkal).

A burgonya ára jelentősen (46 százalékkal) emelkedett. Az alacsony kínálati mennyiség mögött a visszaszoruló vetésterület áll.

2023 március óta mérséklődik a vágócsirke ára

2023 első kilenc hónapjában az élő állatok ára 24 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A vágócsirke felvásárlási ára közel két és fél évig folyamatosan emelkedett, majd 2023 márciusában kilogrammonként 511 forintos csúcson megállt. A következő hónapokban csökkent, 2023 szeptemberében 452 forint/kilogramm volt. A 2023. január–szeptemberi árindex összességében 17 százalékos növekedést mutatott.

A vágósertés ára 2023. január–szeptemberben 29 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A 2023. júliusi kilogrammonkénti 762 forintos csúcs után kisebb csökkenés volt kimutatható, és 2023 szeptemberében 722 forintot adtak kilogrammonként a vágósertésért. Egész Európában termeléscsökkenés volt jellemző, és a magas árak ellenére sem javul a sertéstartási kedv.

Jelentősen csökkentek műtrágyaárak

2023 I–III. negyedévében a mezőgazdasági ráfordítási árak előző év azonos időszakához viszonyított 5,4 százalékos növekedése a folyó termelőfelhasználás árainak 4,6 és a mezőgazdasági beruházások árszínvonalának 12 százalékos emelkedéséből adódott.

A folyó termelőfelhasználás legtöbb összetevője drágult. A legnagyobb mértékben, 30 százalékkal az energia ára nőtt 2022 I–III. negyedévéhez képest, ezen belül az üzemanyagoké 33 százalék, a fűtőanyagoké 30 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel ezelőtt.

A műtrágyák ára 29 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbi magas szinthez képest, a 2022. év második felében tapasztalt csúcshoz viszonyítva átlagosan a felére estek vissza az árak. Az egyik leggyakrabban használt műtrágya, a mészammonsalétrom (MAS) ára 2022 III. negyedévében volt a legmagasabb (327 ezer forint/tonna), azonban 2023 III. negyedévében az ára tonnánként 122 ezer forintra csökkent.

A takarmányok ára 1,7 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva, ezen belül az egyszerű takarmányoké 10 százalékkal mérséklődött, míg a keveréktakarmányoké 13 százalékkal nőtt. 2023 III. negyedévében tovább folytatódott a takarmányárak csökkenése, 17 százalékkal maradtak el a 2023 II. negyedévében mérteknél.

A növényvédő szerek 24, az állatgyógyászati készítmények 15 százalékkal drágultak 2022 I–III. negyedévéhez képest.

A mezőgazdasági beruházásokon belül az épületberuházások árszínvonala 17, a gépberuházásoké 7,9 százalékkal emelkedett.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-27 19:10:00
A Gazdasági Versenyhivatal kiemelt figyelmet fordít a jelentős számú fogyasztó és vállalkozás érdekeit és piaci helyzetét befolyásoló, nagy technológiai vállalkozások és online platformok piaci magatartásainak vizsgálatára.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS