A magyar infláció csatája a forinttal – hol tart a meccs?

2020. 08. 28., 10:30

Méretes gyengülésen van túl a forint, az euró ugyanis két hét alatt 10 forinttal 355 forintra drágult. A következő időszakban pedig a mostani kilátások szerint további 1-3 százalékos gyengüléssel lehet számolni. Ugyanakkor a koronavírus-járványból adódó bizonytalan helyzet miatt könnyen lehetnek hullámzások – derül ki a K&H-csoporthoz tartozó KBC Asset Management legfrissebb elemzéséből. A valószínűsíthető forintgyengülés miatt a megtakarításoknál érdemes a devizák felé nyitni.

Fokozott figyelem kísérte a hét elején a magyar jegybank kamatdöntését és az ahhoz fűzött kommentárt. Az infláció ugyanis júliusban a vártnál magasabb szintre, 3,8 százalékra gyorsult, a forint pedig veszített értékéből. A magyar jegybank döntéshozó testülete nem változtatott a kamaton és jelezte, hogy a korábbi két kamatcsökkentéssel 0,6 százalékosra mérsékelt alapkamat változatlanul marad.

„A jegybankárok viszont utaltak arra, hogy a hozamgörbe hosszú oldalán lejjebb szorítanák a hozamokat, vagyis alacsonyabb szintre mérsékelné a 10-15 éves állampapírok hozamát”– mondta Hajósi Péter, a K&H-csoporthoz tartozó KBC Asset Management portfóliómenedzsment-vezetője. Hozzátette: „A hosszú hozamok mérséklése azért fontos, mert így olcsóbban finanszírozható költségvetési hiány, az utóbbi pedig a járvány miatt jelentősen megemelkedett. “

Nem tartanak tőle

„Az MNB  elsősorban az infláció kordában tartására figyel. Bár az infláció várható alakulását a szeptemberben megjelenő elemzésében mutatja be a jegybank, a mostani kommunikációból arra lehet következtetni, hogy nem látnak kiemelkedő kockázatot ezen a téren. Azaz fennmaradhat a laza monetáris politika. Ez pedig azt jelenti, hogy az alacsony kamatkörnyezet fenntartásával a hitelezés élénkítése, ezen belül a lakossági fogyasztás és a vállalati beruházások ösztönzése az egyik fontos cél. Emellett a gyenge forinttal az exportbevételek növelése is lényeges szempont.  Valamint a laza monetáris politika és az ahhoz köthető jegybanki állampapír-vásárlási program eredményeként az államadósság finanszírozása olcsóbban megoldható” – mondta Hajósi Péter.

„Bár a koronavírus-járvány miatt továbbra is bizonytalan a gazdasági környezet, ráadásul a második hullám hatásait nehéz felmérni, a mostani kilátások szerint a forint a következő tizenkét hónap során gyengülhet. Lassú, mérsékelt értékvesztés valószínűsíthető, azaz 1-3 százalékkal gyengülhet a magyar deviza az euróval szemben” – tette hozzá a szakember.

Ebben a helyzetben a megtakarításokat nézve – a már említett alacsony kamatkörnyezet miatt továbbra is a részvénybefektetéseké, bár ezek nyújtják a legjelentősebb hozampotenciált, igaz, kockázatosabbak, mint sok más befektetés. A várható forintgyengülés miatt pedig érdemes deviza-, például dollár- és eurós részvényalapokra figyelni, mert ezeknél az árfolyamváltozás extra hozamot nyújt a befektetők, takarékoskodók számára.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Nem drága a csapatépítés, ha a dolgozók napi béréhez viszonyítjuk, de nem az étel, az ital és maga az esemény a fontos, hanem az, hogy mit hozunk ki a résztvevőkből. A látens távozóktól az elkerülhető fluktuáción át a jutalmazás-elismerés egyensúlyáig – íme, a recept ahhoz, hogy egy nyelvet beszéljen dolgozó és munkáltató. A következetes, tervszerű vállalati fejlődéshez vezető útról Kalmár Pétert, az [eureka] Consulting & Games alapító-vezérigazgatóját kérdeztük.
Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS