A jegybank is elemezte a januári inflációs adatokat

2023. 02. 10., 16:42

Az MNB „aktuális havi értékelését” Rippel Géza készítette el.

2023 januárjában az éves összevetésben számított infláció 25,7 százalék volt. A maginfláció 25,4, az indirekt adóktól szűrt maginfláció pedig 25,3 százalékon alakult.

Az infláció 1,2 százalékponttal gyorsult az előző hónaphoz képest, melynek több mint felét az üzemanyagok áremelkedése okozta. A termékcsoport árai 35,9 százalékkal emelkedtek az előző év januárjához képest, így ez a tétel 0,7 százalékponttal járult hozzá az infláció emelkedéséhez.

Az előző hónaphoz képest az éves bázisú maginfláció 0,6 százalékponttal nőtt. A maginfláció növekedésének majdnem teljes egészét (0,5 százalékpontot) a piaci szolgáltatások okozták. A tartósabb inflációs tendenciákat megragadó éves bázison számított mutatóink emelkedtek az előző hónaphoz képest.

Az üzemanyagok és a szabályozott árak nélkül számított kosár 1,9 százalékkal drágult az előző hónaphoz képest. A piaci folyamatokat jobban tükröző, a feldolgozott élelmiszerek nélkül számított maginfláció havi változása 1,6 százalékos volt.

Az iparcikkek árai 1 százalékkal nőttek az előző hónaphoz képest, ami a december havi átárazással közel azonos. Az iparcikkek éves inflációja így 19 százalékra emelkedett.

A piaci szolgáltatások árai az előző hónaphoz képest érdemben, 2,2 százalékkal nőttek, ami jelentősen meghaladta az elmúlt hónapokban megfigyelt árváltozásokat. Az élelmiszerekhez kapcsolódó szolgáltatások (éttermi és étkezési szolgáltatások, büféáruk) továbbra is érdemben hozzájárultak a piaci szolgáltatások áremelkedéséhez. A piaci szolgáltatások éves árindexe 16,6 százalék volt.

A januári adat alapján megállt az élelmiszerek inflációjának gyorsulása. A KSH adatközlése szerint az élelmiszerek inflációja 44,0 százalékos volt idén januárban. A termékkörön belül mind a feldolgozott, mind a feldolgozatlan élelmiszerek éves árindexe enyhén mérséklődött. Decemberhez képest a feldolgozatlan élelmiszerek árai 3,1, míg a feldolgozott élelmiszerek árai 2,4 százalékkal emelkedtek.

A feldolgozatlan élelmiszerek esetében az áremelkedését elsősorban a gyümölcsök drágulása magyarázta. A feldolgozott élelmiszerek körében az árak növekedése legnagyobb mértékben továbbra is a tejtermékekhez kötődik.

Az alkohol, dohány termékkör ára decemberhez képest 3,0 százalékkal nőtt, amit az alkoholtermékek áremelkedése magyaráz.

A szabályozott árú termékek és szolgáltatások árai decemberhez képest 0,9 százalékkal nőttek. Az árdinamika a termékek és szolgáltatások széles körében gyorsult, melyet nem tudott ellensúlyozni a vezetékes gáz árának mérséklődése.

A gáz árának csökkenése arra volt visszavezethető, hogy a lakossági szereplők alkalmazkodásának és a kedvező időjárásnak köszönhetően a fogyasztók nagyobb hányadának fogyasztása esett az alacsonyabb hatósági ár mennyiségi korlátja alá.

MNB

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 26., 09:26
Siker volt megnyerni az első nagy ügyfeleket, a nagyobb, hosszú távú tendereket, a hazai és külföldi díjakat. A legnagyobb siker mégis az, hogy a mindennapokban azzal foglalkozhatok, ami érdekel és amit szeretek – mondta az Üzletemnek Mezei Georgina, a Morselli Employer Branding Ügynökség társalapító ügyvezetője.
2023-09-28 19:20:00
A digitális évtized helyzetéről szóló első jelentés átfogó képet ad arról, hogy milyen eredmények születtek a digitális átállás megvalósítása terén, és mennyire sikerült elősegíteni, hogy az Unió digitális szempontból szuverénebbé, reziliensebbé és versenyképesebbé váljon.
2023-09-28 15:50:00
A Borbás városrész közelében az év végére megépülő napelemes rendszer évi átlagban mintegy 99 687 GJ villamos energiát termelhet, ami több mint 12 ezer háztartás éves villamosenergia-szükségletét fedezheti amellett, hogy éves szinten mintegy 27 ezer tonnával csökkenhet az ország szén-dioxid kibocsátása.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS