A jegybank is elemezte a januári inflációs adatokat

2023. 02. 10., 16:42

Az MNB „aktuális havi értékelését” Rippel Géza készítette el.

2023 januárjában az éves összevetésben számított infláció 25,7 százalék volt. A maginfláció 25,4, az indirekt adóktól szűrt maginfláció pedig 25,3 százalékon alakult.

Az infláció 1,2 százalékponttal gyorsult az előző hónaphoz képest, melynek több mint felét az üzemanyagok áremelkedése okozta. A termékcsoport árai 35,9 százalékkal emelkedtek az előző év januárjához képest, így ez a tétel 0,7 százalékponttal járult hozzá az infláció emelkedéséhez.

Az előző hónaphoz képest az éves bázisú maginfláció 0,6 százalékponttal nőtt. A maginfláció növekedésének majdnem teljes egészét (0,5 százalékpontot) a piaci szolgáltatások okozták. A tartósabb inflációs tendenciákat megragadó éves bázison számított mutatóink emelkedtek az előző hónaphoz képest.

Az üzemanyagok és a szabályozott árak nélkül számított kosár 1,9 százalékkal drágult az előző hónaphoz képest. A piaci folyamatokat jobban tükröző, a feldolgozott élelmiszerek nélkül számított maginfláció havi változása 1,6 százalékos volt.

Az iparcikkek árai 1 százalékkal nőttek az előző hónaphoz képest, ami a december havi átárazással közel azonos. Az iparcikkek éves inflációja így 19 százalékra emelkedett.

A piaci szolgáltatások árai az előző hónaphoz képest érdemben, 2,2 százalékkal nőttek, ami jelentősen meghaladta az elmúlt hónapokban megfigyelt árváltozásokat. Az élelmiszerekhez kapcsolódó szolgáltatások (éttermi és étkezési szolgáltatások, büféáruk) továbbra is érdemben hozzájárultak a piaci szolgáltatások áremelkedéséhez. A piaci szolgáltatások éves árindexe 16,6 százalék volt.

A januári adat alapján megállt az élelmiszerek inflációjának gyorsulása. A KSH adatközlése szerint az élelmiszerek inflációja 44,0 százalékos volt idén januárban. A termékkörön belül mind a feldolgozott, mind a feldolgozatlan élelmiszerek éves árindexe enyhén mérséklődött. Decemberhez képest a feldolgozatlan élelmiszerek árai 3,1, míg a feldolgozott élelmiszerek árai 2,4 százalékkal emelkedtek.

A feldolgozatlan élelmiszerek esetében az áremelkedését elsősorban a gyümölcsök drágulása magyarázta. A feldolgozott élelmiszerek körében az árak növekedése legnagyobb mértékben továbbra is a tejtermékekhez kötődik.

Az alkohol, dohány termékkör ára decemberhez képest 3,0 százalékkal nőtt, amit az alkoholtermékek áremelkedése magyaráz.

A szabályozott árú termékek és szolgáltatások árai decemberhez képest 0,9 százalékkal nőttek. Az árdinamika a termékek és szolgáltatások széles körében gyorsult, melyet nem tudott ellensúlyozni a vezetékes gáz árának mérséklődése.

A gáz árának csökkenése arra volt visszavezethető, hogy a lakossági szereplők alkalmazkodásának és a kedvező időjárásnak köszönhetően a fogyasztók nagyobb hányadának fogyasztása esett az alacsonyabb hatósági ár mennyiségi korlátja alá.

MNB

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-24 11:10:00
„Az Európai Tanács rendelete előmozdítja a digitális címkék használatát az uniós termésnövelő anyagokon, ugyanakkor szükség esetére megtartja a fizikai címkéket. Emellett javítja a címkék olvashatóságát, valamint egyszerűsíti a forgalmazók címkézési kötelezettségeit.”
2024-07-24 09:00:17
Az nem kérdés, hogy csak a legjobb minőségű cseh alapanyagokat, malátákat, prémium Saaz komlót és a főzde saját kútjából származó vizet használják a sör elkészítéséhez.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS