A gyorsaság nyitja a legjobb albérleteket a diákoknak

2022. 07. 21., 11:27

A visszaszámlálás elkezdődött, már csak pár óra és kiderül, hogy az érettségit szerzett középiskolások mely felsőoktatási intézményben folytathatják ősztől tanulmányaikat. Az esti órákban a ponthatárok kihirdetését követően kezdődnek csak az izgalmak, a leggyorsabb diákok talán még jó ajánlatokra is bukkanhatnak az albérletpiacon. A Duna House szakemberei összegyűjtötték a legfontosabb tudnivalókat, amelyek elengedhetetlenek a 2022-es keresleti bérletipiacon az egyetemi honfoglalók számára.

„A felsőoktatási intézményekbe felvételt nyert hallgatók számára a pandémia éveihez képest kiemelten fontos lesz a gyorsaság és a kompromisszumkészség, ha az egyetemi évek alatti lakhatás megoldására csak a lakásbérlés jöhet szóba” – mondta Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője. „A folyamatosan dráguló ingatlanárak és az emelkedő kamatkörnyezet miatt csak a szerencsésebbek számára opció a lakásvásárlás, és ha nem sikerül megkaparintani a felszabaduló kollégiumi szobák egyikét, akkor csak az albérlet marad, ami a jelenlegi piacon egyre költségesebb” – folytatta a szakértő.

A bérleti árak tekintetében országos szinten átlagosan 15-25 százalékpontos áremelkedés tapasztalható a 2021-es adatokhoz képest. Záródik azonban az árolló a fővárosi és a vidéki egyetemvárosok között, egyes vidéki településeken az áremelkedés mértéke meghaladta a budapesti lakásokét. Az első látásra drasztikus drágulás a jelenlegi piaci környezetben nem meglepő, hiszen a piac 2022-re már visszaállt a járványhelyzet előtti szintre, az országunkban menedéket kereső ukrán állampolgárok a szegényes kínálat szabad lakásainak nagy részét elkapkodták, ezzel túlkereslet alakult ki, amit a nyár végén, ősszel frissen érkező diáksereg csak tovább fokoz. Az albérletet kínáló tulajdonosok a korábbival ellentétben most válogathatnak a bérlőjelöltek közül, ami további áremelkedéshez, és gyakran a lakásra pályázók közötti licitáláshoz vezethet.

A kormány bejelentései alapján nem csak az albérleti díjak emelkedése okoz majd feltörést a leendő albérlők számára, várhatóan a lakások fenntartási költségei is jelentősen emelkednek majd, így még nehezebb lesz a tanulók számára a lakhatás megteremtése. A Budapesten továbbtanulóknak a 2022-es adatok alapján átlagosan havi 170-185 ezer forintos bérleti kiadással kell kalkulálniuk.
Ez a jelentős, havi szintű kiadás több albérlő összeköltözésével mérsékelhető, azonban azok számára, akik nem szeretnének albérlőtárssal vagy szobatárssal osztozni a bérleményen, már csak a belvárosi részektől távolabb eső, külsőbb területek kínálata marad. A napi ingázás az egyetem és az albérlet között csökkentheti a bérleti terheket, de fontos, hogy tömegközlekedéssel jól megközelíthető lakásra szerződjenek a leendő hallgatók.

Bár a bérletidíjak emelkedése erősebb volt a vidéki településeken, összességében az ezekben a felsőoktatási intézményekben továbbtanulók számára még mindig olcsóbb lesz a lakhatás, mint a fővárosiaknak. A keleti országrész egyetemistái átlagosan 105-140 ezer forintos havi bérleti díjakra készülhetnek, míg tavaly még 90-115 ezer forintért is lehetett lakást bérelni.
Kelet-Magyarország legdrágább egyetemvárosa az albérletárak tekintetében Debrecen, ezt követően Szeged és Kecskemét jön, a sort pedig Miskolc zárja, ahol átlagosan 105 ezer forintért bérelhető ingatlan. Nyugaton a kaposvári egyetemisták pénztárcáját terhelik meg legkevésbé a bérleti költségek, átlagosan 85 ezer forintért már találni kiadó lakást, azonban, aki Győrben vagy Veszprémben lesz gólya, annak mélyen a zsebébe kell nyúlnia, hiszen ezeken a településeken az átlagos bérleti díj eléri a 150-155 ezer forintos összeget is.

Az albérletpiacra globálisan, így az egyetemi városokra különösen igaz, hogy aki albérletet keres, az ne várjon, gyorsan kell lépni, mert a jó ajánlatokat pillanatok alatt elviszik. A felvételi ponthatárok kihirdetése után lesz pontosan látható, hogy az egyébként is magas kereslet mennyivel fog megugrani, de egy biztos, csökkenő albérletárakra nem számíthatnak a diákok sem.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 11. 30., 16:10
Küldetésünk alapja, hogy a létrehozott üzleti kultúra utánunk is fennmarad. Ezt bontjuk le 5 éves periódusokra, melyeket éves terveken keresztül valósítunk meg – mondta az Üzletemnek Avidor András nemzetközi franchise és networking szakértő, a BNI Magyarország vezetője.
2022. 11. 24., 16:35
További intézkedésekre is szükség lesz a turisztikai és vendéglátó szektor kilátástalannak tűnő helyzetének enyhítésére – mondja Duska Sándor, a VOSZ Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekciójának vezetője.
2022-12-05 15:13:56
Az energiaárak rendkívüli növekedése, a rekordmagas infláció és az általános gazdasági bizonytalanság szinte minden szektoron nyomot hagy. Míg a munkaerőpiacon egyelőre nem tapasztalni jelentős változásokat, kérdés, hogy ez meddig maradhat így.
2022-12-05 14:13:00
December 2-án az EU három intézménye és több mint 500 európai polgár közösen értékelte az Európa jövőjéről szóló konferencia eredményeképp hozott intézkedéseket.
2022-12-05 13:13:00
Idén december 5–18. között rendelte el a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára. Az egész országra kiterjedő kéthetes ellenőrzéssorozat idején a szakemberek fokozott jelenléte várható az élelmiszerlánc minden területén.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS