A gyorsaság nyitja a legjobb albérleteket a diákoknak

2022. 07. 21., 11:27

A visszaszámlálás elkezdődött, már csak pár óra és kiderül, hogy az érettségit szerzett középiskolások mely felsőoktatási intézményben folytathatják ősztől tanulmányaikat. Az esti órákban a ponthatárok kihirdetését követően kezdődnek csak az izgalmak, a leggyorsabb diákok talán még jó ajánlatokra is bukkanhatnak az albérletpiacon. A Duna House szakemberei összegyűjtötték a legfontosabb tudnivalókat, amelyek elengedhetetlenek a 2022-es keresleti bérletipiacon az egyetemi honfoglalók számára.

„A felsőoktatási intézményekbe felvételt nyert hallgatók számára a pandémia éveihez képest kiemelten fontos lesz a gyorsaság és a kompromisszumkészség, ha az egyetemi évek alatti lakhatás megoldására csak a lakásbérlés jöhet szóba” – mondta Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője. „A folyamatosan dráguló ingatlanárak és az emelkedő kamatkörnyezet miatt csak a szerencsésebbek számára opció a lakásvásárlás, és ha nem sikerül megkaparintani a felszabaduló kollégiumi szobák egyikét, akkor csak az albérlet marad, ami a jelenlegi piacon egyre költségesebb” – folytatta a szakértő.

A bérleti árak tekintetében országos szinten átlagosan 15-25 százalékpontos áremelkedés tapasztalható a 2021-es adatokhoz képest. Záródik azonban az árolló a fővárosi és a vidéki egyetemvárosok között, egyes vidéki településeken az áremelkedés mértéke meghaladta a budapesti lakásokét. Az első látásra drasztikus drágulás a jelenlegi piaci környezetben nem meglepő, hiszen a piac 2022-re már visszaállt a járványhelyzet előtti szintre, az országunkban menedéket kereső ukrán állampolgárok a szegényes kínálat szabad lakásainak nagy részét elkapkodták, ezzel túlkereslet alakult ki, amit a nyár végén, ősszel frissen érkező diáksereg csak tovább fokoz. Az albérletet kínáló tulajdonosok a korábbival ellentétben most válogathatnak a bérlőjelöltek közül, ami további áremelkedéshez, és gyakran a lakásra pályázók közötti licitáláshoz vezethet.

A kormány bejelentései alapján nem csak az albérleti díjak emelkedése okoz majd feltörést a leendő albérlők számára, várhatóan a lakások fenntartási költségei is jelentősen emelkednek majd, így még nehezebb lesz a tanulók számára a lakhatás megteremtése. A Budapesten továbbtanulóknak a 2022-es adatok alapján átlagosan havi 170-185 ezer forintos bérleti kiadással kell kalkulálniuk.
Ez a jelentős, havi szintű kiadás több albérlő összeköltözésével mérsékelhető, azonban azok számára, akik nem szeretnének albérlőtárssal vagy szobatárssal osztozni a bérleményen, már csak a belvárosi részektől távolabb eső, külsőbb területek kínálata marad. A napi ingázás az egyetem és az albérlet között csökkentheti a bérleti terheket, de fontos, hogy tömegközlekedéssel jól megközelíthető lakásra szerződjenek a leendő hallgatók.

Bár a bérletidíjak emelkedése erősebb volt a vidéki településeken, összességében az ezekben a felsőoktatási intézményekben továbbtanulók számára még mindig olcsóbb lesz a lakhatás, mint a fővárosiaknak. A keleti országrész egyetemistái átlagosan 105-140 ezer forintos havi bérleti díjakra készülhetnek, míg tavaly még 90-115 ezer forintért is lehetett lakást bérelni.
Kelet-Magyarország legdrágább egyetemvárosa az albérletárak tekintetében Debrecen, ezt követően Szeged és Kecskemét jön, a sort pedig Miskolc zárja, ahol átlagosan 105 ezer forintért bérelhető ingatlan. Nyugaton a kaposvári egyetemisták pénztárcáját terhelik meg legkevésbé a bérleti költségek, átlagosan 85 ezer forintért már találni kiadó lakást, azonban, aki Győrben vagy Veszprémben lesz gólya, annak mélyen a zsebébe kell nyúlnia, hiszen ezeken a településeken az átlagos bérleti díj eléri a 150-155 ezer forintos összeget is.

Az albérletpiacra globálisan, így az egyetemi városokra különösen igaz, hogy aki albérletet keres, az ne várjon, gyorsan kell lépni, mert a jó ajánlatokat pillanatok alatt elviszik. A felvételi ponthatárok kihirdetése után lesz pontosan látható, hogy az egyébként is magas kereslet mennyivel fog megugrani, de egy biztos, csökkenő albérletárakra nem számíthatnak a diákok sem.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-25 16:44:25
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.
2024-05-25 09:10:47
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) és a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségének (FIVOSZ) képviselői a Kínai Nemzetközi Kereskedelemfejlesztési Tanács (CCPIT) Sanghaji Irodájának delegációját fogadták csütörtökön Budapesten.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS