A 2022/2023-as tanév számokban: a legfontosabb adatok

2022. 12. 20., 18:13

Magyarországon a 2022/2023-as tanév előzetes adatai alapján 1 millió 852 ezren vesznek részt a köznevelés, a szakképzés és a felsőoktatás különböző szintű képzéseiben. Közülük 323 ezren óvodába járnak, 719 ezren általános iskolában, 517 ezren középfokú oktatási intézményekben tanulnak. 2,6 ezer súlyos és halmozottan fogyatékos gyermek fejlesztő nevelés-oktatásban részesül. Felsőoktatási tanulmányokat 290 ezren folytatnak – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

Az előző tanévhez képest csökkent az általános iskolai tanulók és a felsőoktatási hallgatók létszáma, míg az óvodás gyermekeké és a középfokú iskolákban tanulmányokat folytatóké nőtt.

Az alapfokú és a középfokú nem nappali oktatásban többen, a felsőoktatás részidős képzéseiben, valamint távoktatásban kevesebben vesznek részt, mint egy évvel korábban.

Nincs érdemi változás a gyermekek, a tanulók és a pedagógusok számában

Jelenleg az előző nevelési évhez képest mintegy 4 ezer fővel több, 323 ezer gyermek jár óvodába. Az óvodákban a főállású pedagógusok száma évek óta változatlanul 31 ezer fő.

Nappali rendszerű általános iskolai oktatásban 715 ezren – közel 5 ezer fővel kevesebben – tanulnak. A fő munkaviszony keretében foglalkoztatott általános iskolai pedagógusok száma közel 74 ezer fő. Országosan az egy pedagógusra jutó tanulók száma a korábbi évekhez hasonlóan 9,7 fő.

A középfokú oktatási intézmények nappali rendszerű oktatásában összesen 428 ezren vesznek részt, 4 ezer fővel kevesebben, mint az előző tanévben. Gimnáziumokban 195 ezren (az összes tanuló 45,6 százaléka), technikumokban és szakgimnáziumokban 166 ezren (38,8 százalék), szakképző iskolákban 60 ezren (14,0 százalék), szakiskolákban és készségfejlesztő iskolákban 6,8 ezren (1,6 százalék) végzik tanulmányaikat. A középfokú intézményekben főállású pedagógusként több mint 42 ezren dolgoznak.

Az idei tanévben 453 pedagógus biztosítja a 2,6 ezer súlyos és halmozottan fogyatékos gyermek fejlesztő nevelés-oktatás keretében megvalósuló oktatását.

A felsőoktatás nappali képzésein az előző évivel megegyező létszámban, 207 ezren tanulnak. A hallgatók közel 92 százaléka (190 ezer fő) felsőfokú alap-, mester- vagy osztatlan képzésben folyat tanulmányokat. Doktori fokozat megszerzéséért 9,6 ezren, felsőoktatási szakképzésben 7,3 ezren tanulnak. A szakirányú továbbképzésben tanulmányokat folytatók száma idén is csekély, 175 fő.

A korábbi évek tendenciáját követve 2022-ben is tovább nőtt a külföldi hallgatók száma. Az összes munkarendet tekintve az idei tanévben közel 42 ezer külföldi hallgató tanul magyar felsőoktatási intézményekben.

Az alapfokú és a középfokú oktatásban emelkedett, a felsőoktatásban csökkent a nem nappali képzésben részt vevők száma

A 2022/2023-as tanévben a köznevelés, a szakképzés és a felsőoktatás nem nappali oktatásában közel 176 ezren vesznek részt, 6,6 ezer fővel többen, mint egy évvel korábban.

Általános iskolában közel 4 ezer, középfokú iskolákban 89 ezer – az előző évinél 10 ezer fővel több – tanuló folytat tanulmányokat a felnőttoktatás, illetve a nem nappali oktatás különböző munkarendjei szerint.

A felsőoktatás részidős formáiban és távoktatásban közel 83 ezren – az egy évvel korábbihoz képest 3,7 ezer fővel kevesebben – vesznek részt. Közülük a legnagyobb számban és arányban (76 ezer fő, 92 százalék) levelező képzésben részesülnek, esti képzésben és távoktatásban egyaránt több mint 3–3 ezer fő (a hallgatók 3,8 százalék) tanul. 

KSH

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS