6 millió forinttal több maradhat a fiatal, nagy családot tervezők zsebében

2023. 09. 04., 15:39

Szeptember 1-től ismét változott a csok és a Babaváró támogatás szabályrendszere, amelyet az augusztus 30-án megjelent Magyar Közlönyben jelentett be a kormány. A változtatás ugyan nem nagy volumenű, azonban év végéig még inkább felpörgetheti a csok iránti érdeklődést a piacon a Duna House és a Credipass szakértői szerint. A mostani módosításoktól függetlenül azonban érvényben marad az is, hogy 2023. december 31-gyel kivezetésre kerül a „városi” csok, valamint szigorodnak a Babaváró életkori feltételei is, ez pedig előreláthatóan sok ezer család otthonteremtési céljait befolyásolja majd.

Enyhített a kormány az idei év hátralévő részében igényelhető Családi Otthonteremtési Kedvezmény feltételein. Az eddig nem csak meglévő, de vállalt gyermek után is igénybe vehető támogatás esetében továbbra is feltétel, hogy a házaspár egyik tagja a kérelem benyújtásakor még ne töltse be a 40. életévét, ugyanakkor eddig csak legfeljebb két vállalt gyermekre lehetett támogatást kérni használt ingatlan vásárlása esetén, szeptember 1-től viszont ez már három gyermekre is érvényes az újépítésű ingatlanokon kívül már használt lakás vásárlás esetén is.

Ez a módosítás a fennmaradó időben vélhetően a korábban vártnál is jobban felpörgetheti majd az igénylési kedvet. A Credipass adatai szerint az elmúlt negyedévben ugyan nőtt a csok igénylések száma, azonban a háromgyermekes szerződéskötések gyakorisága még így is elmaradt az egy- vagy kétgyermekes ügyletszámhoz képest – az összes ügyletnek mindössze nagyjából 14 százaléka volt ebben az időszakban háromgyermekes.

„A módosításnak köszönhetően esélyt kaphatnak azok is, akiknek eddig talán pont az a néhány millió forint hiányzott a családi költségvetésből, amely a kényelmes és megfelelő otthon megszerzéséhez szükséges. Változik egyébként a gyermekvállalás határideje is: eddig, ha újépítésű, háromgyermekes csokot igényelt volna az ügyfél, abban az esetben a vállalt gyermekek számától függetlenül 10 év állt rendelkezésre” – mondta Fülöp Krisztián, a Credipass magyarországi vezetője.

„Most azonban ez szigorodott: a korábbi helyett egy vállalt gyermeknél 4 év, két vállalt gyermeknél 8 év, három vállalt gyermeknél pedig 10 évre módosult a határidő. Fontos megjegyezni azt is, hogy a változtatások a már folyamatban lévő igénylésekre nem vonatkoznak” – tette hozzá.

A Credipass szakértői kiszámolták: a módosítással azoknak az ügyfeleknek, akik eleve nagy családot terveztek, most lehetőségük nyílt a korábbi 10 millió helyett, 15 millió forintos támogatott hitelt felvenni, ami a havi törlesztőrészleteket tekintve nagyjából 71 ezer forintos kiadást jelent. Ezzel máris nagyjából 16 000 forintot spóroltak minden hónapban, hiszen a 10 millió forintos támogatott hitel és 5 millió forintos piaci hitel esetén a havi törlesztőrészlet 87 500 forint körül alakult volna – korábban pedig csak erre a konstrukcióra volt lehetőség. Ez 25 éves futamidőre levetítve nagyjából 5 millió forintot jelent, ami a családi kasszában marad!

Ezen kívül az sem elhanyagolható tény, hogy használt ingatlan vásárlása esetén eddig a két gyermekre járó 1 430 000 forintos csok támogatás helyett az ügyfél most 770 ezer forinttal több támogatást kaphat a vágyott 3. gyermek vállalására – ez pedig összességében az említett futamidőre, az 5 millió forint ki nem fizetett hitelkamattal együtt mintegy 6 millió forintos spórolást jelent! Arról nem is beszélve, hogy abban az esetben, ha az ügyfelek mégis megengedhetik maguknak a magasabb, 87 ezer forint körüli törlesztőt, akkor a három gyermekes csok támogatással és egy 2 millió forintos extra piaci hitellel, akár 3 millió forinttal drágább ingatlant is megengedhetnek maguknak, ami még inkább kiszélesíti lehetőségeiket az otthonteremtésre.

További enyhítés a csok esetében, hogy az eddigiekkel szemben a gyermekvállalás akkor is teljesítettnek tekinthető, ha a pár egyik tagja meghal – ez a változtatás a korábban megkötött szerződések tekintetétében is érvénybe kerül. Ezen kívül a TB jogviszony elfogadásában is történt módosítás: amennyiben a jogviszony szünetel (például egyéni vállalkozás szüneteltetése esetén), akkor az nem számít megszakításnak, valamint az is elfogadható lesz, ha az ügyfél Magyarországon dolgozik, de külföldre adózik. Ezt azonban az adott ország illetékes hatósága által kiadott igazolással szükséges alátámasztani. Fontos módosítás még az is, hogy olyan esetekben, amikor nincs szükség építési engedélyre vagy egyszerű bejelentésre (például tetőtér beépítéséhez), akkor enélkül is igényelhető lesz a támogatás.

Szeptembertől a Babaváró támogatás esetében is életbe lép néhány jelentősebb változás. Ez jelenleg egy 10 millió forint értékű, szabadfelhasználású kölcsön, amelyhez az első gyermek megszületését követően kamatmentesség is társul, ha pedig megérkezik a harmadik gyermek is, a hitel teljes összege elengedésre kerül. A jövő évtől szigorodnak az igénylőkkel szemben támasztott életkori feltételek, valamint a támogatási összeg is változik. Eddig kikötés volt, hogy a Babaváró támogatást mindössze egyetlen alkalommal vehetik igénybe az ügyfelek. Szeptembertől újdonság, hogy ismét igényelhető lesz a Babaváró abban az esetben is, ha korábban megkötötték a szerződést, de a támogatott hitelt valami miatt mégsem folyósították.

Kiemelendő újítás még, hogy a támogatást válás esetén is lehetőség lesz újra igényelni abban az esetben, ha a Babaváró kölcsön összegét – a kapott kamattámogatással növelten – korábban teljes egészében visszafizette a házaspár. Új szabályozás lép életbe a pár egyik tagjának halála esetén is: a kamatmentesség ebben az esetben megmarad akkor is, ha a futamidő első 5 évében nem születik meg a gyermek. Ilyenkor azonban fontos, hogy a halotti anyakönyvi kivonat kiállítását követő 180 napon belül a bankhoz kérelmet kell benyújtani, melyet a pénzintézetnek 30 napon belül el kell bírálnia, majd 5 napon belül tájékoztatnia kell a kérelmezőt a döntésről. Fontos változás az is, hogy a gyermek születését követően 60 napról 180 napra módosul a támogatás igénylési határideje.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 30., 15:10
Hektikusan mozogtak az árak a vidéki ingatlanpiacon 2024 első négy hónapjában; a használt házak átlagos négyzetméterára egy év alatt majdnem negyedével emelkedett, addig a téglalakásoké csökkent – ismertette Kosztolánczy György, az Otthon Centrum vezérigazgatója a piac legfrissebb változásait.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Kevés bosszantóbb dolog van annál, mint amikor az őrségi és somogyi gombászok telespammelik a facebookot vargányás fotókkal, miközben a Börzsönyben kutatóexpedícióval kell keresni. Gyakran hiába.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS